Türkiye ‘mavi bayrak’ta dünya ikincisi
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Öztürk: Mavi bayrak alan plaj sayımız 436, marina sayısı 122'ye çıkmıştır.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk, "Mavi bayrak alan plaj sayımız 436, marina sayısı 122'ye çıkmıştır. Ülkemiz mavi bayrak sıralamasında dünyada 2. sıraya yükselmiştir" dedi. 2. Marmara Denizi Sempozyumunda konuşan Öztürk, Haliç'te uzun süreden bu yana sürdürülen temizlik çalışmalarında yaklaşık 4,5 milyon ton çamur çıkarıldığını anlattı.
‘HEDEFİMİZ DÜNYADA BİRİNCİ SIRAYA ÇIKMAK'
Deniz temizliğiyle ilgili bakanlığın çalışmalarına değinen Öztürk, şunları kaydetti: "TÜİK verilerine göre Türkiye'de yıllık 4,5 milyar ton atık su oluşuyor. Marmara Denizi'nde, Kocaeli bölgesinde bütün sular arıtılıyor. Belediyelerimiz de inşallah bütün atık sularını arıttığı zaman Marmara Denizi'nin kalitesinin önemli miktarda artacağı ve gelişeceği, kanaatindeyiz. Marmara Bölgesi'nde 39 adet atık alım tesisi 142 limanda hizmet vermektedir. Bu atık alım tesislerinin yanında Marmara Bölgesi'nde önemli miktarda plajlarımız bulunmaktadır. Bu plajların daha kaliteli noktaya gelmesi için belediyelerle birlikte çalışmalar yapılmaktadır. Türkiye'de bin 112 plaj bulunurken, bunların yüzde 98'i yüzme suyu kalitesine sahiptir. Temiz denizlerin bir göstergesi olarak mavi bayrak alan plaj sayımız 436, marina sayısı 122'ye çıkmıştır. Ülkemiz mavi bayrak sıralamasında dünyada 2. sıraya yükselmiştir. Hedefimiz bunu birinci sıraya çıkarmaktır."
İLERİ BİYOLOJİK SU ARITMA TESİSİ
Marmara Belediyeler Birliği ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe de hiçbir atık suyun denize doğrudan verilmemesi için tesis sayısının artırıldığını, önce biyolojik atık su arıtma tesislerine şimdilerde ise, ileri biyolojik su arıtma tesislerine geçtiklerini söyledi. Altepe, "Daha yapmamız gereken şeyler olduğunu biliyoruz. Marmara Denizi'nde yaşayan canlı türleri maalesef kentsel faaliyetler sonucu risk altında. Bu nedenle kirlilik önleme faaliyetleriyle ilgili eş zamanlı, etkin bir su ürünleri yönetimi de ortaya koymamız gerekiyor" dedi. Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan ise tüm dünyanın özellikle İstanbul, Kocaeli, Bursa Büyükşehir belediyelerinin bu konudaki çalışmalarına şahit olduğunu kaydetti.
YUNUSLAR KÖRFEZ'DE YENİDEN YÜZMEYE BAŞLADI
Demircan, "İstanbul Büyükşehir Belediyesi olağanüstü bir gayretle, milyonlarca ton atık çamurdan kurtardığı Haliç'i insanlığa yeniden kazandırdı. Kocaeli Büyükşehir Belediyemiz, yanından geçerken burnumuzu tıkadığımız İzmit Körfezi için büyük bir seferberlik başlattı. Yunuslar Körfez kıyısında yeniden yüzmeye başladı. Bursa Büyükşehir Belediyemiz Mudanya, Güzelyalı, Kumla, Gemlik sahillerinde, sokak süpürür gibi her gün deniz süpürüyor" diye konuştu. Yarın da devam edecek sempozyumda, "Marmara Denizi'nin mevcut durumu", "Marmara Havzası ve Atıksu Yönetimi", "Marmara Denizi Kıyı Koruma Uygulamaları" ele alınacak.
Yorum Yaz