Türkiye’nin Çin’e yaptığı ihracat doğal taş ocaklarının sayısını artırdı!
İhracatla büyüyen Türk doğal taş sektörü, Çin’e yaptığı blok satışla doğal taş ocaklarının sayısını artırmaya devam ediyor
İhracatla büyüyen Türk doğal taş sektörü, Çin'e yaptığı blok satışla doğal taş ocaklarının sayısını artırmaya devam ediyor. İşlenmiş doğal taş sektöründe ise Ar-Ge, inovasyon ve tasarıma yatırım yapmayan Türk firmaları yurt dışında birbiriyle fiyat üzerinden rekabet ediyor. İMİB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Özer, yurt dışında en büyük rakibimizin yine kendimiz olduğunu söyleyerek yurt dışında pazarlık masasına 2-0 geride başlamamak için ‘Türk doğal taşları'nın markalaşma çalışmalarına ağırlık verilmesi gerektiğini vurguladı
Zengin doğal taş rezervlerinin yanı sıra renk ve desen çeşitliliğiyle de dünyanın sayılı ülkelerinden biri olan Türk doğal taş sektörü, ihracatta önemli bir başarı gösteriyor. 2012 yılında 1,9 milyar dolarlık ihracat yapan sektör, 2013 yılının ilk beş ayında da rekor ihracat rakamlarına imza attı. Doğal taş sektörü, Ocak – Mayıs 2013 döneminde önceki yılın aynı dönemine kıyasla ihracatını yüzde 24 oranında artırarak 834 milyon dolarlık satış gerçekleştirdi. Sektörün ihracat başarısının sürdürülebilir kılması için özellikle işlenmiş doğal taş sektöründe atması gereken adımlar olduğunu belirten İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Özer, Natural Stone 10. Uluslararası Mermer, Doğal Taş Ürünleri ve Teknolojileri Fuarı'nda açıklamalarda bulundu.
Doğal taş sektörünün 2012 yılında 1,9 milyar dolarlık ihracat yaptığını belirten İMİB Başkanı Mehmet Özer, bu ihracatın 950 milyon dolarının blok satıştan geldiğini, 952 milyon dolarının ise işlenmiş mermer ihracatından kaynaklandığını söyledi. Mehmet Özer sözlerine şöyle devam etti: “Doğal taş sektörü için blok ve işlenmiş ürün satışı eş değer öneme sahip. Bazı ülkeler doğal taşı blok tercih ederken bazı ülkelere sadece işlenmiş ürün satabilirsiniz. Blok satışta en önemli hedef pazarımız olan Çin'e 2012 yılında toplam ihracatımızın yüzde 41'ini gerçekleştirdik. Çin'den aldığımız talepler sayesinde sektörümüz büyüyor. Bu talepler sektörümüzdeki ocak sayısını yaklaşık bin 500'ün üzerine çıkardı. Ayrıca sektörümüzde giderek daha ileri teknolojinin kullanılmasına da aracılık ediyor. Sektörümüzün mevcut durumuna baktığımızda blok ürün satışında işlerin yolunda olduğunu söyleyebiliriz.”
Sektör olarak en önemli sıkıntıyı işlenmiş doğal taş satışında yaşandığını söyleyen Mehmet Özer: “Sektörümüzün önem vermesi gereken konuların başında işlenmiş doğal taş sektöründe katma değer yaratmak geliyor. Katma değer yaratabilmek için Ar-Ge, inovasyon, tasarım ve markalaşma çalışmalarına ağırlık vermemiz gerekiyor. Aksi takdirde şu anda olduğu gibi yurt dışında Türk firmaları birbirleriyle fiyat üzerinden rekabet etmeye devam edecek. Oysa yapmamız gereken Türk doğal taşlarının marka değerini yukarıya taşımak. Gelecek nesiller de bizler gibi pazarlık masasına 2-0, 3-0 geride otursun istemiyorsak, bunun için bugünden yatırım yapmalıyız. Bu şekliyle kazanan hem firmalar hem de ülkemiz olacak. İMİB olarak biz de bu amaçla önemli çalışmalar yapıyoruz. İki yıldır dünyanın en prestijli tasarım etkinliği olan Milano Tasarım Haftası'nda ünlü tasarımcıların Türk doğal taşlarıyla yaptıkları eserleri sergiliyoruz. Thus Spoke the Marble (Ve mermer dedi ki) adlı sergiyi geçtiğimiz yıl “The Journey Alters You” (Yol seni değiştirir), bu yıl ise “Bathing in Light” (Işıkla Yıkanmak) konseptiyle hayata geçirdik. Sergimiz Milano Tasarım Haftası'nın en ses getiren etkinliklerinden biri oldu. Yine iki yıldır doğal taş tasarım yarışması düzenliyoruz. Bu yıl “Taşı Yaşatan Tasarımlar” temasıyla hayata geçirdiğimiz yarışmada 290 eser yarıştı. Bu ilgi Türk doğal taşlarının markalaşması adına attığımızın adımların boşa gitmediğini bize gösteriyor. Özellikle Türk tasarımcı ve mimarlarla bu hedefe sağlam adımlarla yürüyeceğimize inanıyoruz” diye konuştu.
Natural Stone 10. Uluslararası Mermer, Doğal Taş Ürünleri ve Teknolojileri Fuarı hakkında da açıklamalar yapan Mehmet Özer şunları söyledi: “Natural Stone Fuarı, doğal taş sektörünün İstanbul'daki en büyük buluşması. Bu yıl fuara, 12 ülkeden aracı heyetler geldi. Ürdün, Afganistan, Çin, Libya, İran, Irak, Azerbaycan, Fas, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır ve Hindistan'dan gelen heyetleri Türk doğal taş sektörü ve sektördeki yeni gelişmeler hakkında bilgilendirdik. Bu yıl fuara İMİB'in desteğiyle 9 ülkeden katılan resmi alım heyetleri de Türk firmalarıyla ikili görüşmeler gerçekleştirdi. Hindistan, Irak, Hong Kong, Libya, Filistin, Rusya, Azerbaycan, Ürdün ve İsrail'den gelen resmi alım heyetlerinin önemli iş bağlantılarıyla ülkelerine dönmesi en önemli arzumuz. Natural Stone Fuarı, sektörümüzün ihracat hedeflerine aracılık eden Türkiye'nin doğal taş sektöründeki en dinamik platformu. Fuarın bu yıl da sektörümüzün yıl sonu için belirlediği yüzde 10'luk ihracat hedefi için katma değer yaratmasını bekliyoruz. Fuar, 5 Haziran'da açıldı ve 8 Haziran'a kadar sürecek. Fuara özellikle Türk tasarımcı ve mimarlarını bekliyoruz.”
Natural Stone 10. Uluslararası Mermer, Doğal Taş Ürünleri ve Teknolojileri Fuarı
Natural Stone 10. Uluslararası Mermer, Doğal Taş Ürünleri ve Teknolojileri Fuarı'na bu yıl 300'ün üzerinde marka katılıyor. Fuarı 20 binin üzerinde ziyaretçinin izlemesi bekleniyor. CNR Expo'da gerçekleşen fuarda İMİB'in düzenlediği Taşı Yaşatan Tasarımlar' adlı doğal taş tasarım yarışmasının kazanan eserlerinden bazılarının üretilmiş prototipleri de sergileniyor. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Mimarlık Bölümü'nün ‘Taşla ama Taşlama' konulu sohbet toplantısı da 6 Haziran 2013 tarihinde saat 13.00'te gerçekleşecek.
Fuarda; mermer, granit, traverten, mozaik, iç ve dış cephe kaplamaları, işlenmemiş bloklar, mermer makineleri, blok kesme makineleri, vinçler, kompresörler, iş makineleri, ekipmanlar, motorlar ve bilgisayar destekli teknolojiler sergileniyor.
Yorum Yaz