Türkiye’nin en büyük arıtma tesisi Tekirdağ’da yapılacak
Çorlu Kaymakamı Başkanı Hulusi Doğan, Türkiye'nin en büyük arıtma tesisisin Tekirdağ'a yapılacağını kaydetti
Tekirdağ'a bağlı Çorlu Kaymakamı ve Velimeşe Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Hulusi Doğan, Türkiye'nin en büyük arıtma tesisisin Tekirdağ'a yapılacağını kaydetti. Kaymakam Doğan, Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu'nda düzenlenen toplantıda Velimeşe OSB, Veliköy OSB, Karaağaç OSB ve Yalıboyu Islah OSB tarafından yaptırılacak olan evsel ve endüstriyel arıtma tesisinde gelinen son durumla ilgili görüşmek üzere Organize Sanayi Bölgesi yönetimlerini ve sanayicileri ile bir araya geldi. Toplantıda konuşan Kaymakam Doğan, 2011'de Ergene Eylem Planı çerçevesinde Ergene Havzasının temizlenmesi için büyük bir proje başlatıldığını anımsatarak, projenin Trakya'da yapılan en büyük çalışmalardan biri olacağını söyledi.
Velimeşe Organize Sanayi Bölgesi'nde 595 parsel bulunmakla birlikte, 183 fabrikanın faaliyet gösterdiğini dile getiren Kaymakam Doğan, "Ayrıca Veliköy ve Karaağaç OSB oldu. Yalıboyu Islah OSB de kısa zamanda OSB olacak. Dağınık halde olan arıtmaları bir arada toplamak için geniş çaplı çalışmalarımızı başlattı. Bununla ilgili projeler de yapıldı. Kısacası her şey Ergene oldu" açıklamasında bulundu.
“2027 yılına kadar ödeyeceğiz”
Kurulması planlanan arıtma tesisi için Velimeşe olarak 150 bin metreküplük yerin kamulaştırıldığını kaydeden Doğan "Veliköy, Karaağaç ve Yalıboyu'nun da bu arıtmaya katılması için geçtiğimiz günlerde karar alındı. Biz Velimeşe olarak suyun yüzde 80'ini kullanacağız, diğer 3 OSB ise yüzde 20'sini kullanacak. Bu tesis ileride büyütebilecek kapasitede projelendirilmiştir. Arıtma tesisinin ise ihalesi iki ay önce Bilim ve Sanayi Bakanlığı tarafından yapıldı. Arıtmanın ihale bedeli ise 96 milyon TL'dir. İhale kapsamında firmaya da yer teslimi yapılmıştır. Bu para 3 yıl ödemesiz 13 yıl ödemeli yılda yüzde 2 faizle ödenecektir. Bu parayı 2027 yılına kadar ödeyeceğiz" diye konuştu.
"En büyük arıtma tesisi olacaktır"
Doğan "Sular arıtıldıktan sonra Ergene'ye verilmeyecektir. Bu sular Marmara denizine deşarj edilecektir. Denizde 5 kilometre açığa 50 metre derinliğe verilecek ve denize sıfır etkisi olacak. Sanayicilerimizin ise iki tür gideri olacaktır. Sanayicilerimiz metrekare bazından aidatlarını verecekler ve arıtma içinde debi ve metrekareye göre para ödeyeceklerdir. Bu çalışmaları yaparken sanayicilerin lehine olacak şekilde çalışıyoruz. Dört Organize Sanayi Bölgesi olarak yapacağımız OSB'ler Türkiye'nin en büyük arıtma tesisi olacak" dedi.
Arıtma tesisinin yer tesliminin 14 Nisan'da yapıldığını kaydeden Velimeşe OSB Kontrol Amiri İsa Çınar, "Arıtma tesisinin zemin etüdü bitmek üzeredir. Zemin etüdünün tamamlanmasının ardından müteahhit ilk kazmayı vuracak. 24 ayda bu tesisi devreye almayı hedefliyoruz. Bu sistem üç aşamalı bir sistem olacaktır. Bu aşamalar atık su kolektörlerinin yapılması, arıtma tesisi ve arıtma tesisinden çıkan suların deşarjıdır" ifadelerini kaydetti.
İHA
- Etiketler:
- tekirdağ
- arıtma tesisi
Yorum Yaz