Türkiye'nin en yüksek barajından ülke ekonomisine katkı
Artvin Valisi Cirit: "Deriner Barajı'nda Şubat 2012'den itibaren su tutulmaya, Haziran 2013'ten itibaren de elektrik üretilmeye başlandı. Bugüne kadar yaklaşık 500 milyon kilovatsaat enerji üretildi"
Artvin Valisi Kemal Cirit, Çoruh Nehri üzerindeki Deriner Barajı'nda yaklaşık 500 milyon kilovatsaat enerji üretildiğini bildirdi.
Vali Cirit, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Çoruh Havzası üzerinde yapımına 1998'de başlanan Deriner Barajı'nın, 249 metre gövde yüksekliğiyle kemer baraj sınıfında Türkiye'nin birinci, dünyanın 6'ncı en yüksek barajı olduğunu belirtti.
DSİ Genel Müdürlüğünce yaptırılan barajın, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, "12.12.2012'de 112 Dev Eser Milletimizin Hizmetinde" adlı program kapsamında video konferansla katıldığı törenle hizmete açıldığını anımsatan Vali Cirit, "Deriner Barajı yaklaşık 1 milyar 400 milyon dolara mal edildi. Deriner Barajı, Türkiye'de üretilen hidroelektriğin yüzde 3'ünü karşılayacak. Gövde hacmi 3 milyon 400 bin metreküp olan barajda 1 milyar 969 milyon metreküp su depolanacak. Yıllık 2 milyar 118 milyon kilovatsaat enerji üretilmesi planlanan Deriner Barajı ve HES sayesinde yaklaşık 750 bin kişinin yıllık elektrik ihtiyacı karşılanacak" dedi.
""Deriner Barajı'nda Şubat 2012'den itibaren su tutulmaya, Haziran 2013'ten itibaren de elektrik üretilmeye başlandı" diyen Cirit, "Bugüne kadar yaklaşık 500 milyon kilovatsaat enerji üretildi. Bunu yıl bazında düşündüğümüzde yaklaşık 2,2 milyar kilovatsaat demektir. Ülke ekonomisine ciddi bir katkıdır. Cari açığımıza katkı sunan ciddi bir birikimdir. Barajda günlük 1 milyon dolarlık enerji üretilerek Türkiye ekonomisine sunulduğunu söyleyebiliriz" ifadelerini kullandı.
- "Deriner, Türk mühendislik harikası"
Barajın yapımında 2 bin 500 işçinin çalıştığını ifade eden Cirit, şunları söyledi:
"Barajın gövdesinde 3,4 milyon metreküplük beton kullanıldı. Bu betonu Artvin ilimizle kıyasladığımızda buradaki tüm binalardan daha fazla beton kullanıldığını, yükseklik açısından ise Ankara ilimizdeki Ata Kule'nin iki katı yüksekliğe sahip olduğunu söyleyebiliriz. Deriner, Türk mühendislik harikası bir barajdır. Bu muhteşem mühendislik harikasıyla ülke olarak ne kadar gurur duysak azdır."
- "Artık su akıyor, Türk bakmıyor"
Vali Cirit, Çoruh Havzası üzerinde ilk olarak Gürcistan sınırına 100 metre mesafede Muratlı Barajı'nın kurulduğunu kaydederek, "Muratlı Barajı'ndan sonra sırasıyla Borçka ve Deriner barajları inşa edilerek hizmete sunuldu. İlimizde inşaatı devam eden Artvin Barajı var. Yusufeli Barajı'nın yapımına başlandı ve Berta kolu üzerinde buna bağlı birkaç baraj inşa edilecek. Çoruh Vadisi'ne gerdanlıklar takılmaya devam ediyor, artık su akıyor, Türk bakmıyor" diye konuştu.
AA
Yorum Yaz