Türkiye'nin yeni aort damarı Osmangazi Köprüsü!
Prof. Dr. Rafet Bozdoğan, Osmangazi Köprüsü'nün Türkiye için büyük önem arz ettiğini ve ülkenin yeni aort damarı olarak nilendirdiğini açıkladı.
Yalova Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı ve Ulaştırma Bölüm Başkanı Prof. Dr. Rafet Bozdoğan, Osmangazi Köprüsü'nü Türkiye'nin "yeni aort damarı" olarak nitelendirirken, "İstanbul ve Kocaeli'ye sıkışan sanayi, lojistik ve hizmet sektörleri bundan kurtulacak, Yalova, Bursa, Balıkesir, Çanakkale havzasına doğru yatırımlarını genişletebilecekler." dedi.
Bozdoğan, Osmangazi Köprüsü'nün açılışı için geldiği Kocaeli'de AA muhabirine yaptığı açıklamada, köprünün mega bir proje olduğunu, büyük bütçeli bir projenin kısa sürede yapılmasının önem taşıdığını söyledi.
Rafet Bozdoğan, Türk müteahhitliğinin başarısı olan köprünün, Türkiye'nin ulusal kalkınmasına katkı sağlayacağını dile getirerek, "Köprüyle teknoloji transfer ettik. Bir know-how oluşturduk. Mühendislerimiz, teknisyenlerimiz, teknokratlarımız yetişti. Bu bir beceri haline geldi. Köprüyle büyük bütçeli ulaşım yatırımlarını yap-işlet-devret modeliyle yapabilmeyi öğrendik." diye konuştu.
Köprü, Batı Anadolu'nun Avrupa ile bağlantısını sağlayacak
Köprünün bir ucunun Altınova, diğer ucunun da Dilovası'na bağlandığını anlatan Bozdoğan, normal şartlarda 1,5 saatlik yolun, köprü kullanılarak 4-6 dakikada geçilebildiğine dikkati çekti.
Bozdoğan, bu durumun ekonomik ve çevresel olumlu etkileri olduğunu belirterek, şöyle konuştu:
"Ege ve Akdeniz havzasındaki ekonomik değeri olan mal ve hizmetlerin buraya veya o bölgeye transferini bir mesai gününde yapmayı başarmış olacağız. Aynı mesai saati içinde çalışan burada da orada da olabilecek. İstanbul ve Kocaeli'ye sıkışan sanayi, lojistik ve hizmet sektörleri bundan kurtulacak, Yalova, Bursa, Balıkesir, Çanakkale havzasına doğru yatırımlarını genişletebilecekler. Mal ve hizmetlerini rahatlıkla sunabilecekler. Proje, Batı Anadolu Bölgesi'nin hem İstanbul hem de Avrupa ile olan bağlantısını sağlayan önemli bir ağ. Bu yol Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile entegre olduğunda Trakya'daki malların Ege ve Avrupa'ya transferinde önemli rol oynayacak."
Osmangazi ve Yavuz Sultan Selim köprülerinde Türk müteahhitlerinin önemli katkılarının olduğunu dile getiren Bozdoğan, Türkiye'nin dünya inşaat sektöründe önde geldiğini ifade etti.
Bozdoğan, yüksek teknoloji gerektiren bu tür altyapılarda Türkiye'nin geçmişte diğer ülkelere göre geri planda olduğunu belirterek, "Ancak, bunları yaparak büyük bir başarı ve deneyim kazanmış oldular. Türkiye'nin müteahhitleri, bu bilgi ve becerilerinden sonra dünyaya açılacaktır. Türk müteahhitleri dünyada metro yapıyor.Türk firmaları buradan aldığı bilgi ve beceriyi çok iyi kullanarak uluslararası alanda köprüler inşa eden işletmeler haline gelecek." dedi.
Yalova ve Bursa havzasında nüfus artışı yaşanacağını da söyleyen Bozdoğan, sanayi, lojistik, hizmet ve sağlık sektörlerinden bölgeye yöneliş olacağını bildirdi.
Köprü ve proje, yeni aort damarı
Köprüden günlük 30-35 bin araç geçmesinin beklendiğine işaret eden Bozdoğan, şunları kaydetti:
"Bu, işin başında belki bir miktar az olabilir. Önemli olan 2-3 yıl içinde sistemin oturması. Burası kısa sürede bu sayısal rakamları yakalar. Bayramlarda Yalova ve Eskihisar'da inanılmaz kuyruk olurdu. Uzun süreler beklersiniz. Artık o imkansız hale geldi. Bu projedeki yollarla yüksek hızlarda her bir şerit 2 bin-2 bin 500 araç taşıyacaktır. Fevkalede güzel bir şey. Osmangazi Köprüsü ve otoyol projesi, vücudumuza yeni bir aort damarı eklemek gibi. Diğer aort damarları da eklendiği zaman ülkenin erişilebilirliği, kapasitesi artmış olacaktır."
Yorum Yaz