Türkiye plastik sektörünün büyüme hızı düşüyor
PLASFED, 2014 Ocak-Şubat dönemi gerçekleşmeleri ve 2014 yılsonuna ilişkin ilk tahminlerin yer aldığı değerlendirme raporunu yayınladı
Raporda, sektörün büyümesini sürdüreceği ancak büyüme hızında düşüş görüldüğü vurgulandı. Plastik mamullerde 2014 yılının ilk iki ayında değer bazında 5.9 milyar dolar üretim, 742 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiği açıklanan PLASFED Raporu'nda, mevcut eğilimler ışığında yıl sonunda ihracatın yine değer bazında yüzde 2,8 oranında düşeceği tahmini yapıldı. Aynı eğilim devam ederse, değer bazında üretim artış hızı da yıllık yüzde 17,1'den, yüzde 2,6'ya gerileyecek. PLASFED (Plastik Sanayicileri Federasyonu) 2014 yılında, plastik sektörünün büyümesinin süreceği ancak büyüme hızında ciddi bir düşüş yaşanabileceğini yayınladığı raporla açıkladı. PLASFED'in 2014 yılı Ocak-Şubat dönemini kapsayan üretim ve dış ticaret gerçekleşmeleri ile 2014 yılının tamamına ilişkin ilk tahminleri yayınlanan raporda yer aldı. PLASFED değerlendirme raporunda, plastik mamullerde yılın ilk iki ayı sonunda üretim miktarının 1 milyon 387 bin ton ve değerinin de 5 milyar 932 milyon dolar olduğu açıklandı. Sektör değer bazında; 477 milyon dolar ithalat yaparken, 742 milyon dolarlık ihracat, 266 milyon dolarlık da dış ticaret fazlası gerçekleştirdi. İç talebin yüzde 92'si yurt içi üreticiler tarafından karşılandı.
Mevcut verilerin üretim artışının sürmesine karşılık, üretim artış hızında ciddi bir gerilemeye işaret ettiği; ayrıca ihracatta ve dış ticaret fazlasında düşüş riskini barındırdığı vurgulanan PLASFED Raporu'nda, sektörün plastik mamullerde değer bazında, 2013'ü bir önceki yıla göre yüzde 17,1 artışla tamamladığı hatırlatıldı. Mevcut eğilimin devam etmesi halinde ise 2014 yılı sonunda üretim artış hızının sadece yüzde 2,6 olarak gerçekleşeceği tahmin edildi. Yine mevcut eğilimler ışığında ithalatta değer bazında yüzde 1,5, ihracatta yüzde 2,8 oranında gerileme riski bulunduğu belirtilen raporda, buna bağlı olarak dış ticaret fazlasının yüzde 5,1 oranında düşebileceği öngörüsüne yer verildi.
“Avrupa'nın hızla toparlanmasını umuyoruz”
Yılın ilk verilerine yönelik değerlendirmelerde bulunan PLASFED Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Aksoy, özellikle ihracatta artış için gelişmiş ülke ekonomilerinin toparlanmasının önemli olduğuna işaret etti. Aksoy, “Türkiye 2014'e siyasi gerginlikler bir yana imalat sanayi ve tabi ki plastik sektörünü yakından ilgilendiren bir dizi olumsuzlukla başladı. Cari açık yanında, enflasyondaki artış eğilimi, TL'nin bir türlü istikrara kavuşamaması, sermaye piyasalarındaki yabancı portföy yatırımlarının çıkış eğilimi ve bütün bu gelişmelere bağlı olarak artan finansman maliyetleri ve faizler, bir dizi sıkıntıya yol açıyor. Sektörümüz zorunlu olarak, Türkiye'de bulunmadığı için yüksek miktarda hammadde ithal etmek durumunda olmasından dolayı kur istikrarı bizim fiyatlamamız, maliyet hesaplarımız, ihracatımız için çok önemli. Yani TL'nin değer kaybı, ihracatta bize göreli olarak diğer sektörlerin elde ettiği avantajı ne yazık ki tam sağlamıyor. Makro ihtiyati tedbirler nedeniyle, doğrudan tüketiciye ulaşan ürünlerimiz yanında, ürün verdiğimiz birçok sektördeki yavaşlama bizi de etkileyecek. Bunun ilk işaretlerini de Ocak-Şubat gerçekleşmelerinde gördük. Bunu tersine çevirebilecek olgular elbette var. Önemli ihracat pazarlarımızdan olan Avrupa ülkelerinin ekonomik büyümesinin güçlenmesine yönelik işaretler artıyor. Avrupa'nın hızla toparlanmasını umuyoruz. Türkiye için, yapısal sorunlarımızın çözümüne yönelik çalışmamıza ve üretimimize devam edeceğiz” dedi.
Hammadde ithalatı yüksek miktarda devam ediyor!
PLASFED değerlendirmesinde, yılın ilk iki ayı sonunda 1 milyon 37 bin ton plastik hammadde ithalatı yapılırken, 140 bin ton hammadde yurt içinde üretildi. Yurt içi talebin yüzde 96'sı ithal hammaddeyle karşılandı.
Avrupa'nın ikinci büyük üreticisi olan Türkiye plastik sektörü, Türkiye'de de en fazla ihracat yapan 10. sektör!
PLASFED değerlendirme raporunda, plastik sektörünün, kamuoyu tarafından fazla bilinmeyen ihracattaki gücüne ilişkin bilgi de verildi. Türkiye'nin en fazla ihracat yapan 10. sektörü olan plastik mamullerin, Türkiye'nin toplam ihracatı içindeki payının yüzde 2 olduğuna işaret edildi.
Değerlendirmede, hammadde ve mamul olmak üzere, sektörün Ocak-Şubat döneminde değer bazında; 917 milyon dolarlık toplam ihracat yaptığı, diğer sektörlere verdiği ve ihracata konu mallara giren ürünlerden oluşan dolaylı ihracat miktarının da 817 milyon dolar olduğu belirtildi. Aynı eğilim devam ederse, doğrudan ihracatın yılsonunda 5,5 milyar dolara, dolaylı ihracatın da 4,9 milyar dolara ulaşacağı tahmini yapıldı.
Yorum Yaz