‘Türkiye yatırımda öncelikli 3 ülkeden biri!’
Metro Toptancı Market Genel Müdürü Özerkan, "Türkiye'yi Rusya ve Çin'le beraber yatırımda öncelikli üç ülkeden biri yaptık" dedi
Metro Toptancı Market Genel Müdürü Kubilay Özerkan, bu yıl açılan 2 mağazayla birlikte Türkiye'de toplam 31 mağazaya ulaştıklarını belirterek, "2015 yılında gerek turizmin yoğun olduğu büyük şehirlerde gerekse Anadolu şehirlerinde mağaza açma planlarımız var" dedi.
2014 yılında açılan iki mağazayla birlikte Türkiye'de toplam 31 mağazaya ulaştıklarını ifade eden Özerkan, "2015 yılında gerek turizmin yoğun olduğu büyük şehirlerde gerekse Anadolu şehirlerinde mağaza açma planlarımız var. İnşaat ve izin süreçlerinden dolayı rakam vermek çok doğru olmaz, fakat ufak ve orta ölçekli mağazalarımızı açmaya devam edeceğiz" diye konuştu.
31 mağazada 50 binin üzerinde gıda ve gıda dışı ürünün satışa sunulduğunu belirten Özerkan, müşterilerinin büyük kısmının otel, restoran, işletme mutfakları ve bakkallar olduğunu söyledi.
İyi geçen bir turizm yılından pozitif etkilendiklerini kaydeden Özerkan, "Bu anlamda 2014'ü biz başarılı geçen bir yıl olarak değerlendiriyoruz. Yeni mağaza formatlarımız ve aynı zamanda müşterinin ayağına mal götürme uygulamamızın da pozitif etkilerini gördük" ifadesini kullandı.
Türkiye öncelikli 3 ülkeden biri
Metro'nun 28 ülkede faaliyet gösteren uluslararası bir şirket olarak her zaman farklı ülke imkanlarını değerlendirdiğini anlatan Özerkan, Avrupa'da 2008'den sonraki kriz ortamı ve çok oturmuş bir pazar olmasının Türkiye'deki yatırım süreçlerini pozitif etkilediğini kaydetti.
Özerkan, ekonomik performansı nedeniyle şirketin Türkiye'yi Rusya ve Çin'le beraber yatırımda öncelikli üç ülkeden biri yaptığını, odaklanmak istediklerin pazarlar nedeniyle bazı ülkelerden çıkma kararı alındığını belirtti.
Dünyanın ekonomik belirsizlik döneminden geçtiğini, bu anlamda Türkiye'nin büyüme rakamları revize olsa da hala çok büyük bir potansiyel arz ettiğini vurgulayan Özerkan, "Hala turizmde gidecek çok yol var. Bunları yaparken kayıt dışı ekonomi konusunda bir takım kararlar alındığında yabancı yatırımı çok artırabileceğini düşünüyorum" dedi.
Dünyada perakende sektörünün çok değiştiğine işaret eden Özerkan, şöyle konuştu:
"Dört köşeli, kutu mağazalar dediğimiz mağazacılık konseptinin değiştiğini görüyoruz. E-ticaret gelişiyor, bu çağımızın gerçeği. Dolayısıyla perakendenin de değişmesi söz konusu. Ama bakıyoruz birbirine benzer mağaza içi uygulamalar, birbirine benzer promosyon uygulamaları aslında perakendecileri zorluyor. Önümüzdeki dönemde farklılaşmanın daha öne çıkacağını göreceğiz. Bu anlamda biz müşteri portföyümüzü farklılaştırıyoruz. Otellere, restoranlara, işletme mutfaklarına odaklanarak kendimizi farklılaştırmaya çalışıyoruz. Yaklaşık 16 bin müşterimizin ayağına mal götürüyoruz. Amacımız bu yönde büyümeyi devam ettirmek."
Yöresel ürünler
Türkiye'de damak zevkinin giderek tek düzeleştiğini ve kısırlaştığını, dolayısıyla marketlerde satılan ürünlerin Türk mutfağının potansiyelini ortaya çıkarmadığını ifade eden Özerkan, hem Türk mutfağının gerçek değerini ortaya çıkarmak hem de kırsal kalkınmayı desteklemek amacıyla coğrafi işaretli yöresel ürünlerin çok önemli olduğunu düşündüğünü dile getirdi.
Özerkan, Metro Türkiye'nin sattığı ürünlerin yüzde 97,5'unu Türkiye içinden temin ettiğini, bunun yanı sıra yöresel ürünleri ihraç ettiğini kaydetti.
Yöresel ürünlere yer vermeleri nedeniyle bu ürünleri iyi incelediklerini de belirten Özerkan, "Diyarbakır'da mağaza açtığımızda bugüne kadar yediğimiz Diyarbakır karpuzunun orijinal Diyarbakır karpuzu olmadığını gördük. Orijinal tohumu bulduk, ektirdik ve 70 bin ton Diyarbakır karpuzu sattık" şeklinde konuştu.
AA
Yorum Yaz