Türkiye, yenilenebilir enerjiler açısından tam bir cennet!
Yenilenebilir enerji açısından "bir cennet" olarak nitelenen Türkiye'nin "doğru yatırım"la enerji ihtiyacının yüzde 70-80'ını yenilenebilir enerjiden karşılayabileceği ifade ediliyor
Yenilenebilir enerji açısından Türkiye, "bir cennet" olarak niteleniyor. Türkiye'nin doğru yatırımlar ile enerji ihtiyacının yüzde 70-80'ını yenilenebilir enerjiden karşılayabileceği ifade edilirken Türkiye'nin nükleer enerjiye ağırlık vermesi ise eleştiriliyor.
Deutsche Welle, yinelenebilir enerji alanında yatırım yapan Alman enerji devlerinin ilgi odağındaki ülkelerin başında Türkiye'nin bulunduğunu belirterek Almanya'daki uzmanların Türkiye'nin olanaklarına ilişkin görüşlerini de yansıttı.
"Güneş ve rüzgar potansiyelini kullanmalı, teknolojik yatırımı çekmeli"
Almanya'nın Aachen kentinde bulunan Solitem Şirketler Grubu'nun başkanı ve bilim adamı Dr. Ahmet Lokurlu, Türkiye'nin hâlihazırda enerji ihtiyacının yüzde 30'nu yenilenebilir enerjilerden karşıladığını belirterek, doğru yatırımla bunun yüzde 70-80'lere kadar yükseltilebileceğini ifade etti.
Deutsche Welle'ye göre, kendi icadı güneş enerjisini soğuk havaya dönüştüren sistemiyle pek çok uluslararası ödül kazan Dr. Lokurlu, Türkiye'nin yüzde 76 oranında dışarıya bağımlı olduğunu anımsatarak ülke ekonomisini rahatlatmak için Türkiye'nin güneş ve rüzgâr potansiyelini kullanarak yenilenebilir enerjilere yönelmesi gerektiğini dile getirdi. Dr. Lokurlu şunları söyledi:
"Türkiye geçen yıl enerjiye 60,1 milyar dolar harcama yapmış durumda. Dış alımla dış satım arasındaki açık ise 49,7 milyar dolar yani enerji sorunu olmasaymış Türkiye bütçe fazlası verecekmiş. Ayrıca biliyoruz ki Türkiye, yenilenebilir enerjiler açısından bir cennet. Bunun farkında olmalı, teknolojik yatırımları ülkeye çekmeli ve belli bir süre içinde Now-how sahibi olmalıdır. Yani kendi ihtiyaçlarını karşılarken, bu teknolojileri diğer ülkelere de satabilecek duruma gelmelidir."
"Nükleer enerjiler masraflı, altından kalkılamaz"
Alman Enerji Ajansı (DENA) Yönetim Kurulu Başkanı Stephan Kohler ise, Türkiye'nin artan enerji ihtiyacını karşılamak için yürüttüğü yenilenebilir enerji çalışmalarını desteklediklerini ancak nükleer enerji konusundaki girişimlerine eleştirel yaklaştıklarını ifade etti. Kohler şu görüşleri dile getirdi:
"Türkiye'de yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı ve hazırlığı konusunda olumlu işaretler görüyoruz. Özellikle hükümetin bu yöndeki hantal kurumsal koşulları kaldırma çabasını takdirle karşılıyoruz. Ancak nükleer enerji hususunda aynı şeyi söyleyemeyiz. Çünkü Türk hükümeti, 2023 yılına kadar 23 tane nükleer santral kurmayı planlıyor. Bu kadar kısa zamanda bu kadar masraflı bir yatırımın altından kolay kolay kalkılamaz. Çünkü bir santralin kurulması ve faaliyete geçmesi en az sekiz, dokuz yılı alıyor. Bu nedenle konuya iki farklı açıdan yaklaşıyoruz: Yenilenebilir enerjilere pozitif bakıyoruz ama nükleer enerjiye gelince Türk hükümetinin iddialı programını anlamakta zorlanıyoruz."
"Ciddi bir işbirliği potansiyeli var"
Kohler, yenilenebilir enerji kaynakları ve enerji verimliliği alanlarında Türkiye ile Almanya arasında ciddi bir işbirliği potansiyeli olduğunu, zaten birçok Alman yatırımcının da bunu görerek Türkiye'ye yöneldiğini kaydederken de "Türkiye'deki yatırımcılarla ortaklıklar kurmak suretiyle yeni satış stratejileri ve pazarlar oluşturuyorlar. Bu da tabii ki Türkiye'nin ülke ekonomisi için son derece ilgi çekici" dedi.
Dünya
Yorum Yaz