Türksat 4B uydusu uzaya fırlatıldı
Türksat 4B uydusu, dün gece Kazakistan Baykonur Üssü’nden Türkiye saatiyle 23.40’ta uzaya fırlatıldı.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin, 4B haberleşme uydusunun, Baykonur'dan fırlatılmasının ardından, 50 derece doğu yörüngesinde teslim alınacağını ve Türkiye'nin 50 derecede işletilecek ilk uydusunun 4B olacağını ifade etti. Bilgin, uydunun 'Avrupa, Asya, Afrika, Ortadoğu ile Türk Cumhuriyetleri'ni kapsayacağını söyledi.
İŞTE TÜRKSAT 4B'NİN UZAYA FIRLATILMA ANI!
DAHA UYGUN MALİYETLE YÜKSEK HIZLI İNTERNET
Ka band ile uydudan sağlanan internetin hızında artış sağlanacağını bildiren Bakan Bilgin, “Türksat 4B uydusunda yer alan ka band ile daha uygun maliyete yüksek hızlı internet erişimi sağlanacak ve toplam 3 Gbps veri haberleşme kapasitesi artışı sağlanacak” dedi.
Feridun Bilgin açıklamasında uydunun ka frekans bandında sağlayacağı 792 MHz ilave kapasitenin televizyonların canlı yayın geçişlerinde de yoğun olarak kullanılacağını belirterek, "Türksat 3A, Türksat 4A haberleşme uyduları üzerinde veri haberleşmesi ve canlı yayın geçişleri için ayrılan kapasitenin Türksat 4B uydusuna aktarılarak, 42 derece doğu yörüngesinde televizyon yayıncılığı için kapasite artışı sağlanacak ve daha fazla TV kanalına hizmet verilebilecek" ifadelerini kullandı.
İLK SİNYAL 9 SAAT SONRA
Göndermeden 9 saat 13 dakika sonra ilk sinyalin alınması planlanan uydunun, istasyonlar aracılığıyla tüm yörünge ve alt sistem kontrolleri gerçekleştirilecek.
Uydu, "50 derece doğu" boylamındaki yörüngesine yerleşerek, ticari faaliyetlerine başlayacak. Uydunun kontrolü, Gölbaşı Uydu Yer İstasyonu'na devredilecek ve buradan gönderilecek komutlarla performans testlerine tabi tutulacak.
Aralık ayında ticari faaliyetlerine başlaması planlanan 4B uydusunun operasyonel manevra ömrünün 30 yıldan fazla olması planlanıyor.
ROKETİN 3 KADEMESİ GÖREVİNİ BAŞARIYLA TAMAMLADI
Fırlatmadan 2 dakika sonra roketin birinci kademesini bırakan uyduyu taşıyan proton, ikinci kademeyi ise 5 dakika 27 saniye sonra başarıyla bıraktı. 9 dakika 41 saniye sonra roketin kapsülü başarıyla açıldı. Breeze-M modülü uyduyu, 9 saat 13 dakika uzayda taşımaya devam edecek.
Türksat 4B'nin yörüngeye yerleştirilmesinde Türkiye, Afrika, Avustralya, Japonya, İtalya ve Kanada'daki uydu istasyonları kullanılacak.
ÜRETİMİ 4 HAZİRAN 2014'TE TAMAMLANDI
Türksat 4B uydusunun üretimi 4 Haziran 2014'te tamamlanmış, Baykonur Uzay Üssü'nde proton roketinde başka uyduların fırlatılması sırasında meydana gelen arızalar nedeniyle fırlatma işlemleri durdurulmuş, Türksat 4B için de 16 Ekim 2015 tarihi belirlenmişti.
Yorum Yaz