Tuz Gölü doğalgaz tesisi Türkiye'ye 'nefes aldıracak'
Tuz Gölü doğalgaz depolama tesisi projesi, Türkiye’nin "nefes almasını" sağlayacak
Dünya Bankası'nın 400 milyon dolarlık finansman desteği verdiği Tuz Gölü doğalgaz depolama tesisi projesi, Türkiye'nin yıllardır sıkıntı yaşadığı doğalgaz depolama ve arz güvenliği konusunda "nefes almasını" sağlayacak.
Avrupa'nın doğalgaz tüketimini en hızlı arttıran ülkesi Türkiye'nin, yaklaşık 20 yıldır üzerinde çalıştığı Tuz Gölü doğalgaz depolama tesisi projesine Dünya Bankası tarafından sağlanacak kredi, projenin hayata geçmesi açısından önemli bir gelişme olarak değerlendiriliyor.
Kış aylarında, özellikle İran ve Rusya'dan gelen doğalgazda düşen basınç nedeniyle gaz çekmekte yaşanan sıkıntıları önlemek için, Türkiye'nin günlük tükettiği doğalgazın yüzde 10 civarındaki miktarı, depolarında hazır tutması gerekiyor. Bu oran şu anda yüzde 5'in altında bulunuyor.
Ayrıca boru hattı sistemlerindeki akışı dengelemek, kış ve yaz aylarında oluşabilecek aşırı talepleri de karşılayabilmek için depolama rezervine sahip olmak stratejik önem taşıyor.
Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ'nin (BOTAŞ) Türkiye'nin güney iç bölgesinde yer alan Tuz Gölü yakınındaki yeraltı tuz oluşumlarında inşa etmekte olduğu gaz depolama tesisi, arz kaynaklarında yaşanan sıkıntının azaltılması açısından Türkiye'nin enerji güvenliğinde kilit rol oynayacak projelerden biri olarak gösteriliyor.
Türkiye'de 3 depolama tesisi
Proje, genel olarak gaz depolama tesisi ve şebeke genişletme olmak üzere iki bileşenden oluşacak. Tesis tamamlandığında yaklaşık 960 milyon metreküp işletme gazı ve 460 milyon metreküp yastık gazı (tesisin bütünlüğünün korunması için depo içinde kalması gereken gaz miktarı) depolama kapasitesine sahip olacak.
Tesisin, 20 gün boyunca günde 40 milyon metreküp gaz sağlama kapasitesi olacak ve 25 günlük bir süre boyunca günde 30 milyon metreküp oranında gazın tesise yeniden doldurulması mümkün olacak.
Silivri'deki tesis devrede
Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Genel Müdürlüğü tarafından Silivri açıklarında 2007'de faaliyete alınan yeraltı depolama tesisinin kapasitesi ise 1,6 milyar metreküp. Günlük azami 16 milyon metreküp gaz sağlama kapasiteli tesisin geri üretim miktarı ise azami 20 milyon metreküp civarında bulunuyor.
3. tesisi özel sektör yapıyor
Özel firmalar tarafından yaklaşık 3 milyar avro yatırımla, Mersin'in Tarsus ilçesinde hayata geçirilecek üçüncü doğalgaz depolama tesisinin ise Türkiye'nin mevcut depolama kapasitesini yüzde 60 arttırması bekleniyor.
AA
Yorum Yaz