Üç boyutlu kum tanecikleriyle beton tavan üretimi!
ETH Zürih'teki mühendislerin hayata geçirdiği projeyle birlikte üç boyutlu makinelerle üç boyutlu kum üretmek mümkün.
Üç boyutlu yazıcılar çok geniş bir yelpazede farklı sektörler tarafından aktif olarak kullanılıyor. Eskiden yalnızca ufak boyutlu temel araç - gereçlerin üretimi için tercih edilen bu cihazlar düşen maliyetleriyle birlikte farklı sektörlerdeki şirketlerin dikkatini çekiyor. Bugün gelinen noktada üç boyutlu yazıcılarla çizim ve planlama aşaması tamamlandıktan sonra geriye uygun malzemeyle birlikte üretim kalıyor. Temelde bu pratik yapı ve düşen maliyetler de elbette inşaat sektöründeki dev şirketleri cezbediyor.
Üç boyutlu yazıcılar sayesinde istenen boyutta bir evi kademe kademe üretebilmek mümkün. Ayrıca bu noktada inşaat sektörünün en büyük sorunlardan biri olan zaman konusunda da çözüm üretiliyor. Çünkü az önce de bahsettiğimiz çizim ve planlama aşamaları geçildikten sonra uygun malzemeyle birlikte saatler içinde (üretilecek malzemenin boyutuna bağlı) üretim tamamlanabiliyor.
ETH Zürih'teki Dijital Bina Teknolojileri Yardımcı Doçenti Benjamin Dillenburger'in hayata geçirdiği Smart Slab (Akıllı Tahta) isimli proje üç boyutlu yazıcıların inşaat sektöründeki kullanım alanına yeni bir boyut katıyor. Temelde betonun inşaatlar için sunduğu özellikleri ve üç boyutlu baskının özgürlüğünü bir araya getiren Smart Slab, 80 m2'lik 15 ton ağırlığındaki tavanın üç boyutlu yazıcı sayesinde basılmasını sağlıyor.
İnşaat sektörü için dev adım
Az önce bahsettiğimiz üzere şu anda üç boyutlu yazıcılar inşaat sektöründeki dev şirketlerin iştahını kabartıyor. Hatta sektörde bu 'cihazları' aktif olarak tercih eden birçok farklı dev şirket var. Fakat Smart Slab bu durumu bir adım öteye taşıyor. Akıllı Tahta olarak geçen bu sistemde üç boyutlu kum tanesi baskısı kullanılıyor. Böylece üç boyutlu baskıyla bir duvar yerine kum tanesi baskısıyla kalıplar kullanılıyor. Kalıplar kum tanelerinin şekillerini aldığında işlem tamamlanmış oluyor. Aslında bu da Smart Slab sayesinde üç boyutlu baskı kalıbı kullanılarak üretilen ilk tam ölçekli mimari projeyi ortaya çıkarıyor.
DFAB olarak isimlendirilen evde uygulanan projede en ince noktası 20 mm seviyesine kadar düşen dekorlu tavan, geleneksel bir beton tavanın ağırlığının yarısından daha az. Dolayısıyla hafif olması sebebiyle dikkat çekiyor. Toplamda 11 beton segmentten oluşan bu tavan aslında yalnızca 15 ton ağırlığında. Kullanıldığı yerde ise iki katlı bir yapıyı tam olarak ortadan birleştiriyor.
1. ?İşlem öncelikle çizim ve planlamayla başlıyor. Bu aşamayla birlikte aslında minik üç boyutlu kalıplar üzerinden ilerleniyor. Mühendis ve tasarımcılar gerekli planlamayı yapıp maketler üzerinde çalışarak süreci başlatıyor.
?2. Daha sonrasında 'üretim' aşamasına geçiliyor. Oluşturulan kalıplar numaralandırılıyor ve daha sonrasında CNC ile kesim gerçekleştiriliyor.
3. Ardından parçalar uygun sıralamaya göre bir araya getiriliyor. Az önce bahsettiğimiz üzere toplamda 11 ana parça yer alıyor. Parçalar birleştirildikten sonra betonlama işine geçiliyor ve akabinde de parçaların birbirine sağlamca monte edilmesi için dev kelepçeler kullanılıyor.
4. Betonlama sürecinde iki tip kalıp bir araya getiriliyor ve iki hafta süre boyunca sertleşme için bekleniyor. Daha sonrasında tek parça ana gövde ortaya çıkıyor!
5. Nakliye aşamasından sonra vinçlerle kaldırılan betonlar uygun bölümlere oturtuluyor. Aslında bununla birlikte işlem tamamlanmış oluyor.
6. Benzer çalışmaların devam etmesi bekleniyor
Önümüzdeki dönemlerde üç boyutlu yazıcıların özellikle inşaat sektöründe daha fazla kullanılması bekleniyor. Montajın başarıyla gerçekleşmesinin ardından projenin başındaki isim şantiyedeki elemanlarla birlikte DFAB Evi'nin sorunsuz bir şekilde birleştiğini görmenin muhteşem olduğunu belirtiyor.
Yorum Yaz