Üçüncü köprünün ayaklarının yeri hazırlandı!
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, bölünmüş yollar sayesinde insanları birleştirdiklerini belirterek, ''Bugünlerde milleti birbirine düşürmeye çalışanlara inat, biz de milleti birbiriyle kaynaştırmak için bunları yapıyoruz'' dedi
Yıldırım, AK Parti Ar-Ge Başkanları Toplantısı'nın açılışında yaptığı konuşmada, bölünmüş yol, Ovit Tüneli, İstanbul-İzmir Otoyolu, İstanbul'a yapılacak 3'üncü köprü, Yüksek Hızlı Tren (YHT) gibi devam eden projeler hakkında bilgi verdi.
Bölünmüş yollarla birbirine bağlanan il sayısının 75'e ulaştığını anlatan Yıldırım, bölünmüş yol projelerinin hayal olarak başladığını ve gerçeğe dönüştüğünü söyledi.
Bölünmüş yolların hayat kurtardığını ifade eden Yıldırım, ''(Yolları böldük, hayatları birleştirdik. Yolları böldük, milleti birleştirdik) diyoruz. Doğu ile batıyı, kuzey ile güneyi birbiri ile buluşturduk. Bugünlerde milleti birbirine düşürmeye çalışanlara inat, biz de milleti birbiriyle kaynaştırmak için bunları yapıyoruz'' dedi.
Devam eden diğer projeler
İstanbul'da iki kıtayı birbirine bağlayan tüp geçit inşaatına başladıklarını kaydeden Yıldırım, geçidin uzunluğunun toplam 15 kilometre, deniz altından geçen kısmının 5,4 kilometre olduğunu dile getirdi.
Projenin toplam tutarının 1,3 milyar dolar olduğuna işaret eden Yıldırım, projenin 2015 yılında tamamlanacağını anlattı.
İstanbul-İzmir Otoyol Projesi hakkında da partililere bilgi veren Yıldırım, proje dahilinde dünyanın en uzun 3'üncü köprüsünün inşasının da yer aldığını belirterek, projenin 2015 yılında tamamlanacağını kaydetti.
Yıldırım, İstanbul'a yapılacak 3'üncü boğaz köprüsünün de ihalesinin yapıldığını hatırlatarak, şu anda köprü ayaklarının yerinin hazırlandığını ifade etti.
Ovit Tüneli projesi hakkında da konuşan Yıldırım, tünelin tamamlanmasının 132 yıllık bir hayalin gerçekleşmesi anlamına geldiğini söyledi. Yıldırım, projenin 2015 yılı sonunda bitirilmesinin amaçlandığını belirtti.
Marmaray Projesi hakkında da değerlendirmelerde bulunan Yıldırım, projenin sadece İstanbul'un ulaşım sorunu çözecek bir proje değil, aynı zamanda Londra ile Pekin'i birbirine bağlayacak bir proje olduğunu söyledi.
YHT esprisi
YHT projelerine ilişkin de konuşan Yıldırım, projelerin Ankara çıkışlı olmak üzere batıya ve doğuya doğru ilerlediğini hatırlattı.
Ankara-Eskişehir ve Ankara-Konya hatlarının hizmete açıldığını belirten Yıldırım, bugüne kadar 8 milyonun üzerinde yolculuk gerçekleştiğini ifade etti.
Salondakiler arasında YHT'ye daha önce binen kimse olup olmadığını soran Yıldırım, binmeyenlerin sayısının binenlerden fazla çıkması üzerine, ''Bizim başkalarına söyleyecek lafımız yok. Kendi teşkilatımız henüz projeyi tatmamış, binmemiş. Dolayısıyla, CHP'lilerin 'Hızlı tren var mı, yok mu-' Bunu bilmemelerini mazur karşılamak lazım'' diye konuştu.
Yıldırım, son 10 yılda havayolu taşımacılığı konusunda yaşanan hızlı gelişmelere de dikkati çekti.
''Denizciliğimiz itibar kazandı''
Türkiye'nin dünya deniz ticaretini yöneten 30 ülke arasında 15'inci sıraya yükseldiğini kaydeden Yıldırım, geçmiş dönemlerde Türk denizciliğinin sicilinin çok bozuk olduğunu söyledi.
Bakan Yıldırım, yıllar itibariyle bakıldığında, 2003'te Türk denizciliğinin kara listede olduğunu anımsatarak, ''2006'da gri, 2008'den itibaren de beyaz listenin üst sıralarına tırmanmış bulunuyoruz. Denizciliğimiz bu dönemde büyük itibar kazandı'' dedi.
Uydu hizmetlerinin Bakanlığın etkin olarak kullandığı bir alan olduğunu kaydeden Yıldırım, Göktürk-2'den sonra Türksat'ın da İstanbul Teknik Üniversitesi'ne küçük bir haberleşme uydusu yaptırdığını söyledi.
Yıldırım, Türksat'ın, hiç iletişim imkanı olmayan 5 bin 500 civarındaki köy ve okula uydudan geniş bant internet ve telefon hizmeti sağladığına dikkati çekerek, ''Bunu sessiz sedasız, törensiz hizmete soktuk, 1 seneyi geçti. Mesela, Aktütün de Türksat terminali üzerinden geniş bant internet hizmeti var'' diye konuştu.
''Siber güvenlikle mücadele terörle mücadeleye benzer''
Yıldırım, Bakanlık olarak siber güvenliğin sağlanmasına yönelik çalışmalarını da anlatarak, bu konunun son derece önemli bir konu olduğunu belirtti.
Siber güvenlik ile mücadeleyi terörle mücadeleye benzeten Yıldırım, ''Saldırması kolay, savunması zor. Saldırmak ucuz, savunmak pahalı. Tamamen terörle mücadele gibi. Bir hacker, rahatlıkla ülkenin kritik altyapılarına girip, çok önemli yapılara zarar verebilir'' değerlendirmesini yaptı.
Bakan Yıldırım, bilişimdeki son 10 yıllık büyümenin çok dikkat çekici olduğuna işaret ederek, ''11,5 milyar dolarla aldığımız Türkiye'deki bilişimin ekonomik büyüklüğünü, 44 milyar dolar seviyesine çıkarmış bulunuyoruz. Hedefimizi de belirledik, hedefimiz 2023'te 160 milyar dolardır'' dedi.
E-devlet uygulaması hakkında da bilgi veren Yıldırım, sistemde şuanda 14 milyonun üzerinde kullanıcı olduğunu ve buradaki hizmetlerin sayısının 560'ı bulduğunu söyledi. Yıldırım, e-devlet'te aylık ortalama kullanımın 30 milyonu aştığını belirterek, ''Burada güzel bir şey var. 65 yaşın üzerinde e-devletten faydalananların sayısı 600 bine yakın. Bizim insanımızın değişime ne kadar yakın olduğunun göstergesidir bu'' ifadesini kullandı.
Erdal Çelikel-Hüseyin Karatepe/AA
Yorum Yaz