Ulaştırma Bakanlığı, karayolu ve metro inşaatlarına harcamaları esnetti!
Bakan Şimşek'in sözünü en çok dinlemeyen bakanlık Ulaştırma çıktı. TCDD, karayolu ve metro inşaatlarına harcamalar esnedi
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek bu yıl bütçe hedefinin tutturulamayacağını, bazı bakanlıkların tartışılmadan kaynağı ortaya koymadan harcamayı genişlettiklerini, birçok bakanlığın kendisini dinlemediğini söyledi. Kulislerde Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in hangi bakanlıkları eleştirdiği konuşulmaya başlandı. Büyük projelerin en büyük sahibi Ulaştırma Bakanlığı.
Büyükşehirlerin metro yatırımlarının Ulaştırma Bakanlığı'na devredilmesinin maliyeti yaklaşık 3 milyar lira. Ayrıca henüz birkaç gün önce Karayolları'ndan alacağı olan müteahhitlere ödeme yapılabilmesi için YPK'dan 1.5 milyar liralık ek ödenek çıktı. 3. köprü , İzmit Geçişi gibi büyük projeler Ulaştırma Bakanlığı 'nın. Yine bir başka büyük bakanlık Çevre Bakanlığı. Kentsel dönüşüm için düğmeye basıldı. Milli Eğitim Bakanlığı 'nın ise 4+4+4 için bu yıl şimdilik ek ödenek istemediği ancak gelecek yıl sınıf yoğunluğuna göre yeni okul yatırımları için kaynağa ihtiyacı olabilecek. Şimşek, bütçedeki bozulma nedenlerini, memur maaş zamları, ulaştırma yatırımları, sağlık, sosyal güvenlik, özelleştirme gelirlerinin azlığı ve BOTAŞ'ın maliyetin altında doğalgaz satması olarak sıraladı. Haziran ayı itibariyle bütçe giderleri geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17.9 arttı. Personel harcamaları 36.8 milyar liradan 43.8 milyar liraya çıktı. Sosyal güvenlik harcamalarında ise 7.4 milyar liralık bir ilave artış oldu. Giderlerde artış olurken vergi gelirlerinde ise artış hızı geçen yıla göre geriledi. Özellikle KDV gelirleri yerinde saydı. Bunun en önemli nedeni de BOTAŞ'ın maliyetinin altında doğalgaz satması bunun sonucunda da KDV ödemelerini olumsuz etkilemesi.
Şimşek'in şikâyet ettiği ek ödenek talepleri için yılın ilk yarısında 1.9 milyar lira aktarıldı. Bunun önemli bir kısmı Devlet Demiryolları için yapıldı. TCDD'nin başta hızlı tren gibi yatırımlarını finanse etmek için 1.9 milyar lira aktarım yapıldı. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'na da yeni bir ek ödenek çıktı. Karayolları Genel Müdürlüğü ödenek yetersizliği nedeniyle müteahhitlere bir süredir ödeme yapamıyordu. Müteahhitlere yaklaşık 3 milyar lira ödeme yapılması gerektiği belirtiliyordu. Yüksek Planlama Kurulu'ndan 1.5 milyar liralık ek ödenek için izin çıktı.
Kentsel dönüşüm için ilk kazma vurulacak
Bu arada Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da kentsel dönüşüm için hazırlıkları sürdürüyor. Eylül ayında ilk kazmanın vurulması bekleniyor. Kentsel dönüşüm için aslında 2B gibi kaynaklar sağlandı ama beklenen gelir gelmezse dönüşüm için kaynak gerekecek. Ayrıca Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın başta İstanbul olmak üzere birçok kent için de yeni projeleri bulunuyor.
Sürekli fren balataları bitirir
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan Merkez Bankası'nın büyümeyi daraltıcı politikalarının yumuşatılması gerektiğini dile getirerek şöyle konuştu: “Sürekli ayağı frende olan aracın yol alması mümkün değildir. Sürekli ayağınızı frene basarak sadece fren balatalarını bitirirsiniz ve fren diskine zarar vermeye başlarsınız. Balatalardan koku gelmeye başlıyor. Tedbiri elden bırakmayacağız, ancak ekonominin büyümeye ihtiyacı var.”
Neşe Karanfil/Radikal
Yorum Yaz