Uludağ Üniversitesi’nde küçük bir şehir yükseliyor!
Uludağ Üniversitesi’nde 45 bin öğrenciye hizmet verilen Görükle Yerleşkesi, çeşitli sosyal donatıların bulunacağı küçük bir yerleşim birimi olacak.
AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, kent merkezine yaklaşık 20 kilometre uzaklıktaki yerleşkeye, yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin gece gündüz çalışıp, araştırma yapabilmesi için 500 lojman, öğrenci topluluklarının etkinliklerini gerçekleştireceği ve sinema, tiyatro, bowling salonlarının bulunacağı yaşam merkezi, bunun etrafında market, kuaför, terzi ve kafelerin yer alacağı cadde ile 5 bin araç kapasiteli yer altı otoparkı inşa edilmesi hedefleniyor.
Proje hazırlıkları kapsamında havadan fotoğraflar çekiliyor. Bilgisayarda üç boyutlu çizimlerin yapılmasının ardından, söz konusu planlamalar, öğretim üyeleri, çalışanlar ve öğrencilerin oylamasına sunulacak. Değerlendirmeler tamamlandıktan sonra da projenin uygulanması aşamasına geçilecek.
Görevine bir ay önce başlayan Rektör Prof. Dr. Yusuf Ulcay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üniversitenin fiziksel imkanların iyileştirilmesinin, yapılması gerekenlerin başında geldiğini söyledi.
Eğitimde başarıyı yakalama hedefi doğrultusunda fiziksel imkanları iyileştirmek için devletin imkanlarını zorlayacaklarını, bunun dışında da yap-işlet-devret yöntemini benimseyeceklerini ifade eden Ulcay, şöyle konuştu:
"Öğrencilerimizin bir yaşam merkezi yok. İçinde öğrenci topluluklarının konuşlandığı, etkinliklerini gerçekleştirdikleri, birçok salonların, sinema, tiyatro, bowling salonlarının bulunduğu bir merkez olmalı. Burası, hastaneye gelenlerle 55 bin'e yakın nüfusa sahip, Anadolu'daki birçok şehir merkezinden büyük. Dolayısıyla kişiler burada vakitlerinin ciddi bir bölümünü geçiriyor ama temel ihtiyaçlarını karşılayacak altyapı yok. Bir öğrenci yaşam merkezi ve etrafında cadde oluşturma niyetimiz var. Burada market, kuaför, terzi, berber, kafeler olacak. Kişilerin zorunlu olarak dışarıya çıkma ihtiyacını engellememiz lazım. Fedakarca çalışacak hocalara, doktora talebelerine ihtiyacımız var. Bu yüzden, yüksek lisans ve doktora talebelerine kampüste ev vermemiz lazım. Şehirden buraya gelip, gece gitmeyecek. Bekar ise bir stüdyo dairede, evli ise yemek ve yatak odası, çocuklu ise birden fazla yatak odası olan lojmanlar yapmamız lazım. Önümüzdeki 4 yıl içinde 40 yıllık bir üniversiteye yakışır bir rektörlük binası yapıp, sevk ve idare merkezini de oluşturmak istiyoruz. Bir kampüs üniversiteyiz, mümkün olduğu kadar fakültelerimizi bu kampüsün içinde toparlamamız lazım. Emekli olan öğretim üyelerinin, mezun öğrencilerimizin bir lokali olmalı. Ciddi bir otopark problemi de var. Yaşam merkezini otoparkın üstüne, otoparklarımızı yerin altına doğru yap-işlet-devret modeliyle yapacağız. Hedefimiz, 4 yıl içinde 5 bin araç kapasiteli bir yeraltı otoparkı yapmak."
Yüksek lisans ve doktora öğrencilerine 500 lojman
Projelerin fizibilite etütlerine başladıklarını, anlaştıkları mimari grubun, yerleşkenin havadan fotoğraflarını çekmeye başladığını dile getiren Rektör Ulcay, "Düşünülen tüm değişiklikler, ihtiyaç analizleri yapılarak 'üç boyutlu render'lar ile yerlerine yerleştirilecek. Bunu yaz sonuna kadar bitirmek istiyoruz. Daha sonra da bu haliyle öğretim üyeleri, çalışanlar ve öğrencilerimizin eleştirilerine sunmak istiyoruz. Tüm plan ve ihaleleri bir yıl içinde bitirmek, arkasından da üç yıl boyunca burayı bir şantiye alanına çevirmek gibi bir niyetimiz var" şeklinde konuştu.
Lisansüstü eğitim öğrencileri için başta 500 lojman inşa etmeyi planladıklarına değinen Ulcay, böylece akademik başarılarının artacağını da sözlerine ekledi.
Yorum Yaz