'Uluslararası Bodrum Kalesi Çalıştayı' düzenlendi
Muğla'nın Bodrum ilçesinde, "Uluslararası Bodrum Kalesi Çalıştayı" düzenlendi.
Akdeniz Ülkeleri Akademisi Vakfı, Mimarlar Odası Bodrum Temsilciliği ile Bodrum Belediyesince ilçedeki bir otelde düzenlenen çalıştaya, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Restorasyon Daire Başkanı Bahadır Sabah'ın da aralarında bulunduğu yerli ve yabancı konuşmacılar katıldı.
Çalıştayda, Kültür ve Turizm Bakanlığınca Bodrum Kalesi'nde yürütülen restorasyon projelerine ilişkin bilgiler paylaşıldı.
Bahadır Sabah, konuşmasında, Bodrum Kalesi'nin dünyanın en önemli müzelerinden biri olduğunu ve ilçenin simgesi haline geldiğini söyledi.
Kalenin 1. Derece Arkeolojik SİT Alanı'nda bulunduğunu belirten Sabah, Bodrum Kalesi'nin anıtsal yapı olarak da tescilli bir taşınmaz ve uluslararası anlamda da önemli ödüllere sahip olduğunu dile getirdi.
Bodrum Kalesi'nin yapısal bütünlük bakımından birtakım değişikliklere uğradığını ifade eden Sabah, "Yapılan eklenti ve onarımlar kullanım ve çevre etkilerine bağlı gelişen bozulmalar nedeniyle önemli değişikliklere uğramış. Onarımlar, değişiklikler, ekler ve bakımsızlık gibi faktörler ve bunların etkileri yapı malzemeleri üzerinde tahrip edici ve bozulmaları artırıcı rol oynamıştır." diye konuştu.
Müzede yer alan su altı arkeolojisine dair eserlerin tarihi ve arkeolojik açıdan değer taşıdığına dikkati çeken Sabah, şöyle devam etti:
"Özgün kale mekanları ve bu özel envanterlerin sergilenmesi açısından mevcut durumun yetersiz olduğu bir gerçektir. Su altından çıkan eserler için yapılan sergileme biçimleri, kale mekanlarının niteliğiyle maalesef uyuşmamakta ve bu eserlerin korunması için gereken fiziki koşullar ve yapılan eklentiler nedeniyle elektrik ve aydınlatma elemanları, güvenlik önlemlerini içeren birtakım yapılarla beraber tarihi kale mekanlarında yapısal ve görsel sorunlara yol açmaktadır."
Restorasyon çalışmalarının bütün değerleriyle ayakta duran, sağlam bir dünya mirasını geleceğe taşımak üzere yürütüldüğünü anlatan Sabah, kale kimliğini öne çıkaracak mimari ve işlevsel sadeleştirmeyi de gerçekleştirmeyi amaçladıklarını dile getirdi.
Bodrum Kalesi'nin sadece bir müze mekanı olmadığını vurgulayan Sabah, "Bodrum Kalesi'nin evrensel olarak anıtsal bir yapı olarak taşıdığı değerler vurgulanarak, yapının kendisi de bir sergi nesnesine dönüşerek salt bir müze mekanı olmanın ötesine geçmesi planlanmıştır." ifadesini kullandı.
Sabah, konuşmasını Bodrum Kalesi'nin fotoğraflarının yer aldığı slayt sunumuyla tamamladı.
Çalıştay, yarın sona erecek.
Yorum Yaz