Üsküdar’daki Kuşkonmaz Camisi'nin hikayesi!
Osmanlı Dönemi'nin sevilen mimarlarından Mimar Sinan’ın Üsküdar’da inşa ettiği Kuşkonmaz Camisi'ne rivayete göre kuşlar konmuyor.
II. Selim'in sadrazamı Şemsi Paşa tarafından 1580 yılında Mimar Sinan'a yaptırılan Üsküdar'daki Kuşkonmaz Cami, türbe ve külliyeden oluşuyor. Gerçek adı Şemsi Paşa olan cami, kesme taştan, sekiz yüzlü bir kubbeden meydana gelir. Avlusunun iki kapısı olup, biri deniz tarafına, diğeri ise park yönüne açılır.
Gerçek adı Şemsi Paşa Camisi olan bu caminin Kuşkonmaz Camisi olarak da bilinmesi akılları kurcalıyor ve bir hikayesi var mı sorusunu düşündürüyor.
İşte kuş konmayan bu cami hakkında merak edilenler…
“Kuşkonmaz” Camisi'ni diğer camilerden farklı kılan, Çılgın Projesi…
Kuşkonmaz ismi bizde mecazi bir anlam ifade etse ve hatta "Kuşkonmaz kervan geçmez" atasözünde canlı yaşamının olmadığı, tehlikeli bir yer gibi anlamlara gelse de Üsküdar'daki cami için çok uzaklara gitmemek gerek. Çünkü bu cami adı üstünde kelime anlamı ile kuşların konmadığı, avlusunda sıralanmadığı ve kurşun kubbeleri pislemediği bir cami olarak dikkat çekmektedir.
Peki nedir bunun altında yatan neden? Kuşlar neden bu camiye gelmiyor?
Kuşkonmaz Camisi denmesinin bir sebebi var. 1500 lü yıllarda yaşamış olan Şemsi Paşa çok titiz bir insandı ve dönemin sadrazamı Sokullu Mehmet Paşa ile rekâbet halindeydi. Laf esnasında söz dönüp dolaşıp Sadrazam Sokullu Mehmet Paşa'nın Sultanahmet'te yaptırdığı camiye gelir. Şemsi Paşa, Sokullu'ya: “Efendim bir cami yaptırmışsınız. Çok hoş. Ama güvercinler caminizi pisletmişler!” der.
Sokullu Mehmet Paşa da “Efendim, Allah'ın yarattığı mahlûkattır. Normaldir, engel olamassın olur böyle şeyler!” der.
Sohbet burda kapanır. Ancak, gün gelip Şemsi Paşa da bir cami yaptırmak isteyince aklına Sokullu Mehmet Paşa'ya söyledikleri gelir. Çözüm ise dönemin en önemli mimarı Mimar Sinan'dan gelir.
Mimar Sinan ona da çözüm bulur!
İlmi ve mimari dehasını kullanan Mimar Sinan kısa bir araştırmadan sonra Üsküdar'da kuzeyden ve güneyden gelen rüzgârların kesiştiği bir nokta bulur. Bir müddet dalgaların kıyıya çarpmasıyla meydana gelen titreşimleri inceler. Kesişen rüzgarlar ile kıyıya vuran dalgaların çıkardığı titreşimden kuşların rahatsız olacağını düşünen Mimar Sinan, “Caminizi işte buraya inşa edebiliriz” der. İşte o noktaya inşa edilen Şemsi Paşa Camisi kuşlar uzak durduğu için yıllardır Kuşkonmaz adıyla anılır.
Yorum Yaz