Veysel Eroğlu Hatay’da 14 projenin temel atma törenine katıldı
Veysel Eroğlu, Antakya Spor Salonu'nda düzenlenen 14 tesisin temel atma töreninde, Türkiye'nin son 10,5 yılda değişim yaşadığını söyledi
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "Orman ve Su İşleri Bakanı olarak son 10 yılda bin 763 dev tesisi bitirdik. Bunun 268'i baraj. 76 şehrimizin suyu yoktu, su götürdük" dedi. Ülkede önemli yatırımlara imza atmaya devam ettiklerini vurgulayan Eroğlu, "Orman ve Su İşleri Bakanı olarak son 10 yılda bin 763 dev tesisi bitirdik. Bunun 268'i baraj. 76 şehrimizin suyu yoktu, su götürdük. Yaklaşık 20 milyon dekar araziyi modern sulamaya açtık. Aziz milletimiz için çalışmaya devam edeceğiz. Her şey millet için. Bizler milletin efendisi değil, hizmetkarıyız" diye konuştu. Hatay'ın 2002, 2003 yılından önce unutulduğunu belirten Eroğlu, son 11 yılda kente 9,2 milyar liralık yatırım yaptığını söyledi. Hatay'da devasa yatırımlara imza attıklarının altını çizen Eroğlu, sulama, dere ıslahı, arıtma tesisleri inşa ettiklerini, bugün de Antakya'nın içme suyu meselesini 2060 yılına kadar çözecek projelerin temelini atacaklarını kaydetti. Üç önemli sebep için kente geldiklerini vurgulayan Eroğlu, şöyle devam etti: "Bugün, 143 milyon liralık 14 dev tesisin temelini atacağız. İçme su arıtma tesisi, dere ıslahı ve göletin temelini atıyoruz.
14 yatırımın dışında, hazırladığımız 'Hatay Nereden Nereye' kitabında 40 müjde yer alıyor. Bu projelerin toplam maliyeti 593 milyon lira. Hatay, Hatay olalı böyle yatırım görmedi. Bunlar içinde 2 baraj, 2 sulama tesisi, 1 regülatör yapısı ve isale hattı, içme suyu isale hattı, içme suyu arıtma tesisi, 11 gölet ve sulaması ile 14 dere ıslahı var. Orman teşkilatının, doğa koruma ve milli parkların çalışmaları var. Bu müjdelerin arka arkaya temelini atıyoruz. Artık orman teşkilatı ile köylüsü hasım değil, hısım olacak. Bu maksatla bugün, şöyle bir karar aldık. Bozuk orman alanlarını köylülere gelir getirici fidanları dikelim, köylülere parsel parsel taksim edelim. 3 yıl bakım masrafları bize ait, geliri köylüye ait olacak. İşte millet sevgisi bu. Temeli atılacak 14 tesisin bütün ülkeye hayırlı olmasını diliyorum."
Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz de Türkiye'nin rekabette geri kalmasını arzu etmediklerini, ülkenin çok daha iyiye gitmesini istediklerini kaydetti.
Türkiye'nin koşmasının kaçınılmaz olduğunu, bunun için illerin de koşması gerektiğini ifade eden Lekesiz, Hatay'da da bu anlamda eğitimden ulaştırmaya, turizmden tarıma, sanayiye kadar onlarca, yüzlerce yatırım yapıldığını söyledi.
Eski Adalet Bakanı ve Hatay Büyükşehir Belediye Başkan adayı Sadullah Ergin de 14 Şubat'ta Hatay için çok önemli 14 projenin temel atma töreninin yapıldığını söyledi. Türkiye'de son 11 yıldır laf siyaseti değil, hizmet siyaseti yaptıklarını ifade eden Ergin, bu sürede ülkede doğudan batıya, kuzeyden güneye, bölünmüş yollar, otoyollar, demiryolları, hızlı tren hatları inşa ettiklerini, toplu konutları, hastaneleri ve spor tesislerini milletle buluşturduklarını anlattı.
Türkiye'nin son 11 yılda geldiği noktanın hem bölgede hem de dünyada önemli takdir topladığının altını çizen Ergin, şöyle devam etti: "Türkiye, 2002'de dünyadaki 200 ülke içerisinde 26. en güçlü ekonomiydi. Bugün Türkiye, yine 200 ülke içerisinde en güçlü 16. ekonomi. 10 basamak birden çıkmışız, bundan gurur duyuyoruz. 10 basamak yükselmekle kalmadık. Geçmişten gelen kamburlarımızı düzelttik. Türkiye'nin borçlarını tasfiye ettik. Şimdi, orta ve uzun vadede gençlerimizin, çocuklarımızın, gelecek kuşakların istikbalini hazırlayan projelere imza atıyoruz. 30 Mart'ta sandık geliyor. Bu sandıkta Türkiye'nin hizmet siyasetinin devam edip, etmeyeceğine karar vereceğiz. Türkiye'de yapılan bu eserlerin devam edip, etmeyeceğine sizler karar vereceksiniz. Bu manada Türkiye'nin büyümesi, kalkınması, zenginleşmesi ve geleceğe güvenle yürümesinin devamına, istikrarın sürmesine karar vereceğiz."
Konuşmaların ardından Orman Genel Müdürlüğü tarafından Hatay'a gelir getirici türde yapılan ağaçlandırma çalışmaları kapsamında hak sahiplerini belirlemek için kura çekildi. Büyük Karaçay Sulaması, Hatay İçme Suyu İshale Hattı, Hatay İçme Suyu Arıtma Tesisi'nin de aralarında bulunduğu 14 tesisin temeli, video konferans sistemiyle atıldı.
Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Müzesi'ne ziyaret
Toplu açılış töreninin ardından Eroğlu ve beraberindekiler, Anadolu'nun ilk camisi olarak bilinen Habib-i Neccar Camisi'nde cuma namazı kıldıktan sonra Türkiye'de "ilk" olma özelliği taşıyan Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Müzesini ziyaret etti.
Müzedeki endemik bitkiler hakkında yetkililerden bilgi alan Eroğlu, müze şeref defterini imzalayarak, ikram edilen karışık bitki çayını içti. Müzenin, bu alanda ülkenin önünü açacağına inandığını dile getiren Eroğlu, "Hatay, endemik tür açısından zengin bir kent. Tamamlayıcı tıp adıyla bu sahada Türkiye esasen büyük bir potansiyele sahip. Bu potansiyeli kullanacağız. Bakanlık olarak da bu konuya el attık. Her türlü desteği sağlıyoruz, ne gerekiyorsa da yapacağız" dedi.
AA
Yorum Yaz