Veysel Eroğlu: HES projeleri çevreyi tahrip etmiyor, suyu tüketmiyor!
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Türkiye'nin enerji ithalatına yılda 55 milyar dolar ödediğini, cari açığın da büyük kısmının bundan kaynaklandığını belirterek, ''Hidroelektrik santralleri bu açıdan son derece önemli. Yanlışlar varsa çözeriz ancak bu tesisler kati suretle çevreyi tahrip etmiyor, suyu tüketmiyor'' dedi
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Türkiye'nin enerji ithalatına yılda 55 milyar dolar ödediğini, cari açığın da büyük kısmının bundan kaynaklandığını belirterek, ''Hidroelektrik santralleri bu açıdan son derece önemli. Yanlışlar varsa çözeriz ancak bu tesisler kati suretle çevreyi tahrip etmiyor, suyu tüketmiyor'' dedi.
İçişleri Bakanlığı'nın bir otelde düzenlediği ''Valiler Buluşması''nda konuşan Eroğlu, teşkilat yapısındaki değişikliklere ilişkin bilgi verdi.
Türkiye'nin yarı kurak iklim bölgesinde olduğunu anımsatan Eroğlu, bu nedenle su planlamasına önem verdiklerini dile getirdi.
Eroğlu, ''Türkiye'de suyu sağlıklı yönetmek istiyorsak baraj ve göletlerin yapılması şattır. Suyumuzu mutlak suretle biriktirmemiz gerekiyor. Kışın biriktirdiğimiz suyu yazın kullanmak üzere barajlar yapmamız gerekiyor. Biz buna önem verdik ve son 10 yılda sırf DSİ'de bin 215 tesisi tamamladık. Bunlar içinde Türkiye'nin en yüksek barajı da var'' dedi.
Veysel Eroğlu, 216 sulama tesisi ile 56 şehrin içme suyu ihtiyacını giderdiklerini, 656 taşkın koruma tesisini tamamladıklarını belirtti.
Türkiye'de ekonomik olarak sulanabilecek 8,5 milyon hektar araziden 5,3 milyon hektarını suladıklarını kaydeden Eroğlu, 2 yıl içinde sulanabilecek tüm araziyi sulamaya gayret edeceklerini söyledi.
Eroğlu, köylerin içme ve kullanma suyu ihtiyacının karşılanması için hazırlanan 1000 günde 1000 Gölet Projesi kapsamında, 444 göletin planlamasının tamamlandığını, bu göletleri en kısa sürede bitirmeyi planladıklarını anlattı.
HES projeleri
Veysel Eroğlu, 48 şehirde su sorununu tamamen çözdüklerini ifade ederek, ''İstanbul'un 2071 yılına kadar suyu hazır. İzmir'de sorun vardı Gördes Barajı'ndan yıldırım harekatıyla 2 metre çapandaki dev borularla İzmir'e su ilettik. Büyükşehir 'Bu yetmez 66 kilometre ishale hatlarını siz yapın' dedi. Onu da kabul ettik. Arıtma tesisi gecikiyor. Arzu ederlerse onu da yapmak bizim boynumuzun borcudur'' diye konuştu.
Hidroelektrik santrallerinin (HES) elektriğin sigortası olduğunu vurgulayan Eroğlu, Su Kullanma Hakkı Anlaşması Yönetmeliği ile özel sektörün de hidroelektrik santralleri inşa edip elektrik üreterek serbest piyasaya satmasına olanak sağladıklarını söyledi.
Bakan Eroğlu, şöyle devam etti:
''Ancak buna karşı tepkiler ortaya çıktı. Bunların nereden beslendiğini biliyoruz. Türkiye'de büyük bir enerji pastası var. Eğer yerli kaynaklardan sağlanırsa kar nispetleri azalıyor. Temiz, yenilenebilir, yerli kaynak. Özel sektör sırf hidroelektrik santrallere 60 milyar dolarlık yatırım yapacak. Bu kalkınma için de lokomotif oluyor. Çalışan sayısının haddi hesabı yok. Gelişmiş ülkeler hidroelektrik enerji potansiyelinin yüzde 100'üne yakınını kullanmış, biz ise 2003 yılında yüzde 15-20'sini ancak kullanmışız. Şu anda bile tüm gayretlere rağmen 26 milyar kilovat saatlik üretimi 71 milyar kilovat saate çıkarabildik.
Türkiye yılda 55 milyar dolar enerji ithaline para ödüyor. Cari açığın büyük kısmı oradan kaynaklanıyor. Bu açıdan HES'ler son derece önemli. Yanlışlar varsa çözeriz ancak kati suretle bu tesisler çevreyi tahrip etmiyor, suyu tüketmiyor. Derelere kurula santrallerde ise dere yatağına gerekli suyu bırakıyoruz. Bunu da kontrol ediyoruz. Bu da yüksek bir miktar.
Geçmişte 28 büyük hidroelektrik santrali için hükümetler arası iş birliği anlaşması yapılmış. Onu da iptal ettik. Çünkü hazine borçlanacaktı. Yaklaşık 45 milyar dolarlık hazine yükünü azalttık. Kanun çıkardık 'Barajı yapıp enerji satabilirsiniz' dedik. Böylece hazine en az 45 milyar dolar yükten kurtuldu.''
HES'lerin Türkiye'nin menfaati olduğunu dile getiren Eroğlu, ''Tahribat varsa biz gereken cezayı zaten veriyoruz. Maalesef bazı sivil toplum kuruluşları bilhassa Karadeniz'de 'HES'lerden çıkan su zehirlidir' diyor. Bunun aslı yok. Ağaç kesiliyorsa onun 5 katı ağaç dikiyoruz. Malzeme çıkıyorsa o malzemenin yollarda kullanılmasını sağlıyoruz'' diye konuştu.
Eroğlu, taşkın sorununa karşı da gerekli önlemlerin alınması için valileri uyardı. Dere yataklarının işgal edilmemesini isteyen Eroğlu, bu konudaki Başbakanlık genelgelerini hatırlattı. Veysel Eroğlu, İl Taşkın Koordinasyon Kurulu toplantılarının da mutlaka yapılmasını istedi.
Ağaçlandırma
Bakan Eroğlu, en fazla kamulaştırma yapan bakanlıklardan biri olduklarını belirterek, ''Şöyle bir sorunla karşılaşıyoruz; kamulaştırma yapılacağını duyan vatandaşlar buralara derme çatma evler, imalathaneler yapıyor. Bu tür yapılara müsaade edilmesin'' dedi.
Ağaçlandırmayla ilgili çalışmalara da değinen Eroğlu, 2008-2012 yılları arasında Belçika'nın yüzölçümüne denk gelen 2 milyon 420 bin hektar alanı ağaçlandırdıklarını, 2013-2017 için de ikinci bir eylem planı hazırladıklarını söyledi.
Köylüye gelir getirecek ceviz, badem gibi ağaçların dikimine önem verdiklerine işaret eden Bakan Eroğlu, ''Vatandaşlarımıza balık tutmayı öğretelim. Vatandaşlara imkan sağlayalım'' ifadelerini kullandı.
Şifalı bitkiler alanında yeni bir seferberlik başlattıklarını anlatan Bakan Eroğlu, ''Çin sadece tıbbi bitkilerden yılda 100 milyar dolar ihracat yapıyor. Halbuki bizde endemik türler daha fazla. Defne, ada çayı ne isterseniz. Seferberlik başlattık. Geçen yıl 300 milyon dolarlık ihracat yaptık, bu çok düşük. 2015'te 1,5 milyar dolarlık ihracat yapmamız mümkün. Bu konuda birlikte çalışmaya hazırız'' dedi.
Bal ormanlarıyla ilgili yürüttükleri alışmalar hakkında da bilgi veren Eroğlu, Türkiye'nin bal üretiminde 5. sıradan 2. sıraya geldiğini anlattı.
Eroğlu, geçmişte madencilik kapsamında değerlendirilen taş ocaklarına ilişkin düzenlemeler de yaptıklarını belirterek, ''Madenciliği teşvik edelim ama lüzumsuz bir maden için çok kıymetli alanlar da tahrip edilmesin'' dedi.
Yayla turizmi ile ekoturizmi geliştirmek istediklerini dile getiren Eroğlu, bu konuda yapılacak çalışmalara her türlü desteği vereceklerini söyledi.
Serdar Açıl/AA
Yorum Yaz