Yapı denetimiyle binalar depreme karşı güvence altına alınıyor!
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca 2001'de hayata geçirilen "yapı denetim sistemi" kapsamında bugüne kadar 976 bin bina, 6,8 milyon bağımsız bölüm denetlendi.
Türkiye, deprem riski altında olan bir coğrafyada bulunuyor. Bu nedenle, yapı sektöründe alınan tedbirler büyük önem taşıyor. 1999 Marmara Depremi'nin ardından hayata geçirilen 4708 sayılı Yapı Denetimi Hakkında Kanun, özellikle İstanbul, Kocaeli, Ankara, İzmir, Sakarya gibi deprem açısından kritik bölgelerde başlayarak 19 ilde uygulanmaya başlandı.
Başlangıçta pilot illerde test edilen yapı denetim sistemi, taşıyıcı sistem ve statik-betonarme projelerinin yüzde 90'ın üzerinde uyum sağlamasıyla 2011 yılında 81 ilde de uygulamaya geçti.
510 bin binanın denetimi sürüyor
Bugün itibarıyla 81 ilde faaliyet gösteren 2 bin 510 yapı denetim kuruluşu ve 399 laboratuvar aracılığıyla yapı denetimleri gerçekleştiriliyor. 22 yıllık süreçte 976 bin bina ve 6,8 milyon bağımsız bölüm denetlenerek vatandaşların depreme dayanıklı konutlarda yaşamaları sağlandı. Halen 510 bin binanın denetimi ise devam ediyor.
Bu denetimler, 15 bin 277 denetçi mimar ve mühendis ile 20 bin 504 yardımcı kontrol elemanı mimar ve mühendis tarafından gerçekleştiriliyor. Laboratuvarlarda ise 801 laboratuvar denetçisi mühendis ve 5 bin 493 deney yapan eleman ile 847 numune alma elemanının aktif rol aldığı görülüyor.
6 Şubat'da meydana gelen depremlerden etkilenen illerde durum
Son yaşanan depremler, yapı denetimi uygulamalarının ne kadar kritik olduğunu bir kez daha gösterdi. Van Depremi ve sonrasındaki depremlerde, özellikle 2020'deki Elazığ-Sivrice ve İzmir-Seferihisar depremlerinde, yapı denetimli binalarda ciddi yıkımlar yaşanmamıştı.
6 Şubat tarihinde yaşanan ve "Asrın Felaketi" olarak adlandırılan depremler sonrasında ise yapılan denetimlerde ağır hasarlı ya da yıkık bina sayısı içinde yapı denetimli bina oranının yüzde 1 civarında olduğu tespit edildi.
Depremlere karşı alınan yapı denetimi tedbirleri, ülkenin deprem riskini minimize etmek ve güvenli konutlar sağlamak amacıyla önemli bir adım olarak görünüyor.
- Etiketler:
Yorum Yaz