'Yatırımcı önünü daha iyi görebiliyor'
Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı Arda Ermut, yatırımları arttırmak için yaptıkları çalışmaları anlattı.
Geçen yıl yaşanan çeşitli gelişmelere rağmen Türkiye'deki yabancıların yatırımlarını genişletme kararı aldığını, fakat bir yatırım ajansı başkanı açısından en şanslı dönemde olmadıklarını aktaran Ermut, 15 Temmuz sonrasında çalışmalarını Türkiye'yi hiç bilmeyen yatırımcılara ülkenin doğru bir şekilde anlatılması üzerine yoğunlaştırdıklarını anlattı.
"İş Dünyası Elçileri" programları sürecek
Ermut, bu kapsamda Türkiye'de bulunan yabancı firmaların üst düzey yöneticileri ile Amerika'da "İş Dünyası Elçileri" adlı bir program düzenleyerek, Türkiye'nin bu yöneticiler gözünden anlatılmasını ve onların buradaki başarı hikayelerinin paylaşılmasını sağladıklarını dile getirdi.
Benzer programları Londra, Almanya, Avrupa'nın bazı başkentleri ile Japonya ve Çin'de de devam ettireceklerini belirten Ermut, Türkiye'nin son yıllarda Japonya ve Çin'den yatırım çekme potansiyelinin ortaya çıktığını aktardı.
Özellikle dünyanın yedinci büyük bankası Bank of China'nın da Türkiye'de faaliyete başlamasıyla bu potansiyelin daha da artabileceğine dikkati çeken Ermut, "Banka sayesinde, Çinli yatırımcıların artık doğrudan Türkiye'de hakkında bilgi alabilecekleri temsilcileri olacak. Bu durum da onların gelişlerini kolaylaştıracağı gibi bizim için de Çin'de çok önemli bir çözüm ortağı sağlamış olacak. Yatırımcılara onlarla birlikte hitap edeceğiz. Bunun yanında gelişmekte olan Uzakdoğu pazarlarında çalışmalarımıza devam edeceğiz." diye konuştu.
"2017'de kayıpları telafi edeceğiz"
Ermut, 2016'da doğrudan yabancı yatırım rakamları bakımından bir önceki yıla göre düşüş yaşandığını hatırlatarak, geçen yılın ikinci yarısında yatırımlardaki toplarlanmanın yavaş kaldığını vurguladı.
Buna rağmen 2017'ye en azından iyi bir temelle girip, kaybı mümkün olduğu kadar sınırlı tutarak telafi edebileceklerine işaret eden Ermut, şöyle devam etti:
"Aldığımız izlenimler, yatırımcıların 2017'ye bakışı o yönde. Zaten hükümetimizin iradesi çok güçlü bir şekilde devam ediyor. 2017'den biz umutluyuz, çalışmalarımızı da bu şekilde yönlendireceğiz. Özellikle ülkemiz açısından da bölgedeki istikrar belli bir ölçüde sağlanmış olacak ve Başkanlık süreciyle ilgili olarak da referandumu atlatmış olacağız. Bu konudaki iradesini de milletimiz ortaya koyduktan sonra, yatırımcıların önünü daha iyi görebildiği, bu konuda da adımların net bir şekilde atılacağı bir süreç olacak diye düşünüyorum. Yatırımcılar, işlerinin öngörülebilir bir şekilde halledildiği, bürokratik süreçlerle veya siyasi istikrarsızlık gibi sorunlarla işlerinin uzayıp engellenmediği bir ortamda iş yapmak isterler. Dolayısıyla, verimlilik açısından devletin daha iyi çalışmasını sağlayacak her sistem aslında yatırımcı için daha iyidir. Şimdi biz başkanlık sistemi özelinde baktığımızda da yatırımcıların beklentisinin ve bize sordukları soruların da aslında biraz daha kamu reformu noktasında kümelendiğini görüyoruz."
Ermut, Türkiye'nin son 14 yılda iradesinin ne yönde olduğunu, uluslararası yatırımlar açısından net olarak ortaya koyduğunu vurgulayarak, "Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi çok vaatkar bir sistem, çünkü bütün kamu kurumlarının daha etkin bir şekilde çalıştığı, kararların hızlı alındığı ve yatırımcı süreçlerine daha hassas bir yapıdan bahsediyoruz. Bu yöndeki beklentilerin gerçekleşecek olması, buna yönelik vereceğimiz güçlü mesajlar yatırım ortamına pozitif etkiler olarak yansıyacaktır diye düşünüyorum. Biz bunun geri dönüşlerini yatırımcılardan almaya başladık. Adımların da hızlıca atılmaya başlanmasıyla, doğrudan uluslararası yatırım girdisine de bunun pozitif etkilerini 2017 itibarıyla görmeye başlayacağımızı tahmin ediyorum." değerlendirmesinde bulundu.
Öne çıkan sektörler ve kurda dalgalanmanın etkisi
Bu yılki gelişmeler arasında enerjide daha büyük montanlı projelerin gerçekleşeceğini aktaran Ermut, "Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı ve yerli kömürde yapılacak ihaleler ile ciddi yatırım girdisi olacağını düşünüyoruz. Ayrıca, finans sektörüyle ilgili takip ettiğimiz projelerde bu yıl ciddi gelişmeler olmasını bekliyoruz. Yine son birkaç yıldır yatırım çekmeye başladığımız gayrimenkul sektörü ile turizm sektöründe beklentilerimiz mevcut." ifadelerini kullandı.
Dövizdeki dalgalanmanın yatırımlara etkisine de değinen Ermut, bu tür oynaklıkların yatırım ortamının öngörülebilirliği açısından çok sağlıklı bir durum olmadığını ve yatırım kararları olan bazı şirketlerin beklemeye geçebildiklerine dikkati çekti.
Öte yandan Ermut, satın alma ve birleşmeler açısından bir ülkedeki kurun düşüklüğünün uluslararası yatırımcılar açısından ciddi fırsatlar oluşturduğunu ve bu dalgalanmanın toplamdaki etkisinin daha sınırlı kalacağı düşüncesinde olduğunu da kaydetti
Türkiye'ye Ocak-Kasım 2016 döneminde 8,7 milyar dolarlık yabancı yatırım girişi gerçekleşti. Bu rakam 2015 sonu itibarıyla yıllık 16,5 milyar dolar seviyesindeydi.
- Etiketler:
- yabancı yatırımcı
- Arda Ermut
Yorum Yaz