Yavuz Sultan Selim Köprüsü ihracat köprüsü olacak
Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açılışı gerçekleştirilecek olan Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Türkiye’yi dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına sokacak
Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nde tarihî gün geldi. Açılışı 26 Ağustos'ta gerçekleşecek olan köprü ile TEM ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nden ağır vasıtaların geçişi yasaklanacak. Raylı taşıma ile ihraç mallarının geçiş noktası hâline gelecek olan köprü Türkiye'nin en büyük 10 ekonomi arasına girmesine katkı sağlayacak.
Ulaştırma ve Haberleşme Bakanlığı verilerine göre; Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nden her gün geçiş yapan 15 bin yük ve tır esas alınarak hesaplama yapıldığında; yıllık geçiş sayısı 5.5 milyonu aşıyor. Asya'dan Avrupa'ya ve Avrupa'dan Asya'ya yük taşıyan araçlardan 5 binini tırlar oluşturuyor. Bu trafiğin tümünün buraya kaydırılması ile Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nü 14 saat kullanabilen yük araçları, Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nden 7/24 geçiş yapabilecek. Ayrıca köprü üzerindeki raylı sistem, Edirne'den İzmit'e kadar yolcu taşıyacak. Marmaray ve İstanbul Metrosu ile entegre edilecek raylı sistemle Atatürk Havalimanı, Sabiha Gökçen Havalimanı ve yeni yapılacak 3. havalimanı da birbirine bağlanacak.
Rekor sürede bitirildi
Köprüde incelemelerde bulunan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, peyzaj ve temizlik hariç Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve otoyolların tamamen bittiğini belirterek, “En geç Salı günü temizlik dâhil bütün çalışmalar bitmiş olacak. Ülkemizin gurur projesini 26 Ağustos'ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın katılımıyla açmış olacağız” dedi. Köprünün rekor bir sürede tamamlandığına dikkati çeken Arslan, “36 ayda bitirilmesi öngörülüyorken 27 ayda bitirdiğimiz bir projedir. Sadece İstanbul'un 3. gerdanlığını değil bununla birlikte açtığımız 235 kilometre 4 şerit gelişli 4 şerit gidişli otoyolu düşündüğünüz zaman devasa bir proje rekor sürede bitirilmiştir. Projenin maliyeti 8 buçuk milyar TL'dir. Bu büyüklükteki bir projenin 27 ayda bitirilmesi sadece Türkiye açısından değil dünya açısından rekor bir süredir” diye konuştu.
Projenin ticarete katkısına vurgu yapan Arslan şöyle konuştu: “Anadolu, Asya ile Avrupa arasında köprü konumundadır. Bu coğrafyada 3 saatlik uçuşlu yaklaşık 1.5 milyar insana erişebiliyoruz. Bu insanların yılda oluşturduğu ticaret hacmi 31 trilyon dolardır. Bu 31 trilyon dolarlık ticaret hacmi gerçekleşirken yılda 75 milyar dolarlık bir taşıma potansiyeli var. İşte biz bütün bu büyük projeleri gerçekleştirirken yapmak istediğimiz bu 31 trilyon dolarlık ticaret pastasından ulaştırma projelerimiz marifetiyle üzerimize düşen payı almaktır.”
3. köprü İstanbul'a nefes aldıracak
- Marmaray'ın hizmete girmesiyle birinci ve ikinci köprüyü kullanan araç sayısı geçen yıl 150 milyon yolcudan 141 milyona gerilemişti. 3. köprü ile birlikte İstanbul âdeta nefes alacak.
- Boğaziçi ve FSM'de akaryakıt ve iş gücü kaybından doğan yıllık 1.8 milyar dolar zarar ortadan kalkacak.
- Yük taşıyan tır ve kamyonların ulaşım kısıtlamasının ortadan kalkmasıyla, ithalat ve ihracatımızdaki zaman maliyeti düşecek.
- 3. köprü ve Kuzey Marmara Otoyolu Projesi, 2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olmayı hedefleyen Türkiye'yi bu hedefine daha da yaklaştıracak ve çağdaş Türkiye'nin simgelerinden biri olacak.
- Proje kapsamında 300 bin ağaç Orman Genel Müdürlüğü tarafından başka yerlere aktarıldı.
- Buna karşılık bu projede 2.5 milyon ağaç dikildi. Ayrıca günde 10 bin ağaç dikiliyor. Toplamda ise 5 milyon 100 bin ağaç dikilecek.
Köprü ücretine bağlantı yolları da eklenecek
Bakan Arslan köprüden geçiş ücreti ile ilgili olarak, “Otomobil için bedel 3 dolar artı KDV'dir. Köprünün geçiş ücreti için 1 Ocak'taki kur esas alındı. Dolayısıyla 26 Ağustos'tan itibaren köprü geçiş ücretinde 1 Ocak dolar kuru uygulanacak. Yani 9.90 kuruş olacak. 4 akslı ağır vasıtalar ise 21 lira 29 kuruş geçiş bedeli ödeyecek” dedi. Bağlantı yollarından ise kilometre başına 8 cent ücret alınacağını belirten Arslan, “Dolayısıyla köprü dâhil devamında hangi kavşaktan çıkarsa oradaki mesafeye bağlı olarak köprü ücretine kilometre çarpı 8 cent eklenecek” diye konuştu.
- Etiketler:
- Yavuz Sultan Selim Köprüsü
- 3. köprü
Yorum Yaz