Yeni büyükşehirler hakkında merak edilen 10 sorunun cevabı!
Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile Bazı kanun ve kanun hükmünde kararnamelerde değişiklik yapan kanun tasarısı, TBMM İçişleri Komisyonu'nda görülmeye devam ediliyor. Önceki gün yapılan ve gece saatlerinde biten komisyon toplantısında, 13 ilin büyükşehir olmasını öngören madde kabul edildi
Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile Bazı kanun ve kanun hükmünde kararnamelerde değişiklik yapan kanun tasarısı, TBMM İçişleri Komisyonu'nda görülmeye devam ediliyor. Önceki gün yapılan ve gece saatlerinde biten komisyon toplantısında, 13 ilin büyükşehir olmasını öngören madde kabul edildi. Tasarının yasalaşması durumunda ise kafalarda soru işareti yapan 10 sorunun cevabı şöyle:
Hangi iller büyükşehir olacak?
Büyükşehir olmada temel alınan nüfus kriteri 1 milyondan 750 bine indirilecek. 13 il daha büyükşehir olacak. Büyükşehir olacak iller şöyle: Aydın, Balıkesir, Denizli, Hatay, Malatya, Manisa, Kahramanmaraş, Mardin, Muğla, Tekirdağ, Trabzon, Şanlıurfa ve Van. Ayrıca yeni büyükşehir olacak 13 ilde 23 yeni ilçe kurulacak.
Hangi illerin büyükşehir sınırlan mülki sınır olacak?
14 büyükşehir belediyesinin sınırları illerin mülki sınırı olarak kabul edilecek. Bu iller şöyle: Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Eskişehir, Erzurum, Gaziantep, İzmir, Kayseri, Konya, Mersin, Sakarya ve Samsun.
Köy ve belde belediyelerine ne olacak?
Büyükşehir olan ve olacak bu 27 ildeki ilçelerin mülki sınırları içinde yer alan köy ve belde belediyelerinin tüzel kişiliği sona erecek, köyler mahalleye dönüştürülecek, belediyeler ise mahalleleriyle birlikte ilçe belediyelerine bağlanacak, bucak teşkilatlan da kaldırılacak.
İstanbul ve Kocaeli'nin durumu ne olacak?
Söz konusu 27 ilin yanı sıra İstanbul ve Kocaeli'nin de il özel idarelerinin tüzel kişiliği kaldırılacak.
Kaç köy, mahalle olacak?
Yaklaşık 16 bin köyün tüzel kişiliğine son verilecek, bu köyler mahalleye dönüştürülecek.
İl özel idarelerinin durumu ne olacak?
Tüzel kişiliği kaldırılan il özel idarelerine yapılan atıflar; bakanlıklara, bakanlıkların bağlı veya ilgili kuruluşları ile bunların taşra teşkilatlarına, hazineye, valiliklere, büyükşehir belediyelerine ve ilçe belediyelerine yapılmış sayılacak.
Kaldırılan yerlerdeki personelin durumu ne olacak?
Tüzel kişiliği kaldırılan belediye, köy, il özel idaresi personellerinin durumuna, valinin uygun göreceği kuruluş temsilcilerinin ve ilgili belediye başkanlarının katılımıyla kurulacak Tasfiye ve Paylaştırma Komisyonları aracılığıyla karar verilecek. Köy korucuları, bağlı oldukları köy kaldırılsa da bulundukları yerde görevlerine devam edecek.
Merkezi yönetim kontrolü nasıl sağlayacak?
Merkezi yönetim; yatırımların etkin yapılması, izlenmesi, denetlenmesi gibi konuları valiye bağlı olarak kamu tüzel kişiliğine haiz, özel bütçeli Yatırım İzleme ve Koordinasyon Merkezleri ile yürütecek.
Büyükşehir belediyelerinin yetkileri ne olacak?
Büyükşehir belediyelerinin yetkileri artacak. Büyükşehir belediyeleri, maden ruhsatı verme, afet riski taşıyan binaları yıkma, ibadethanelere indirimli ya da bedelsiz su verebilme yetkisine sahip olacak.
Belediye gelirlerindeki değişimler ne olacak?
İlçelerin otopark gelirleri büyükşehir belediyelerine aktarılacak. Belediyeler, kanalizasyon, su şebekesi ve yol yapımında veya bunların tamirinde vatandaştan katkı payı alabilecek.
Taraf
Yorum Yaz