Yeni e-kimlikler ile tapuda sahtecilik tarih olacak
biOnay Kurucu Ortağı Ümit Yaşar Usta, yeni e-kimlikler sayesinde tapuda sahteciliğin tarih olacağını belirtti.
Hem ev alanı hem de ev satanı çok yakından ilgilendiren tapu işlemlerinde, sahte kimlik düzenleyen dolandırıcılar nedeniyle güvenlik sorunları yaşanıyor. Bu sahtecilikle mücadelede en büyük engelin eski kimlikler olduğunu söyleyen biOnay Kurucu Ortağı Ümit Yaşar Usta, “Kopyalanması ve sahtesinin hazırlanması son derece basit olan eski kimlik kartları, sadece fiziksel olarak gözle kontrol yöntemi ile doğrulanabiliyor. İnsan hatalarına açık olan bu uygulama e-kimlik cihazlarıyla tarihe karışacak” dedi.
“Büyük iş gücü gerektiriyor ve zaman kaybettiriyor”
“Kimlik sahteciliğinin önlenmesi için tüm işlemlerde vatandaşın kimlik numarası isteniyor Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemine (TAKBİS) geçen idareler, Merkezi Nüfus İdaresi Sistemine (MERNİS) bağlanarak, nüfus bilgisinin sahte mi, gerçek mi olduğunu kontrol ediyor. Yani sahteciliği önlemek hem büyük bir iş gücü gerektiriyor hem de zaman kaybına neden oluyor. Üstelik yüzde yüz bir güvenlik de sağlanamıyor” diyen Usta, çözümün yeni kimlik kartları olduğunu vurguladı:
“Yeni kimlik kartlarımız elektronik ve görsel olarak birçok güvenlik unsurunu barındırıyor. Bu nedenle de taklit edilmesi mümkün değil. Kimlik sorgulama bundan böyle kimlik üzerinde yer alan bilgilerden değil, kimlik kartı üzerinde yer alan çip üzerinden sağlanacak. Fakat yeni kimliklerin sunduğu avantajların büyük bölümü e-kimlik okuyucu uygulaması hayata geçmediği için kullanılamıyor. Hem güvenliği hem de verimi sağlayacak bu uygulamanın tüm Türkiye'de yaygınlaştırılması için ilk mobil kart erişim cihazı olan biOnay'ı geliştirdik. Kamudan özel sektöre kimlik doğrulamanın gerekli olduğu tüm işlemlerde güvenliği sağlamak ve kurumlara uçtan uca anahtar çözümler sunmak için hazırız.”
“Tek kartla üç işlem yapılacak, vatandaş sırada beklemeyecek”
Yeni uygulamanın güvenliğin yanı sıra verimlilik konusunda da fayda sağlayacağını söyleyen Usta, “Bir kez dijital ortamda kimlik doğrulama yapıldıktan sonra ıslak imza ve ödeme gibi diğer işlemlerin de aynı cihaz üzerinde yapılması mümkün olacak. Yani tek kartla üç işlem yapılacak, böylece kurumlardaki uzun bekleme süreleri de kısalacak” dedi.
- Etiketler:
- e-kimlik
- ümit yaşar usta
- tapuda sahtecilik
Yorum Yaz