maritbet girişmaritbet
Yenilenebilir enerjide altın değerinde yatırım fırsatları!

Yenilenebilir enerjide altın değerinde yatırım fırsatları!

Rüzgar ve güneş enerjisinde atılacak adımlar, Türkiye’yi ön plana çıkartabilir.

Enerji kaynaklarını çok hızlı tükettiğimiz bu günlerde, ülkemizin sahip olduğu doğal kaynakları işleyip kullanıma sunmak yatırımcılar için oldukça büyük bir fırsat olarak görülüyor. Güneşi ve rüzgarı bol olan Türkiye, yılda 2460 saat güneş görüyor fakat bunu yeterince değerlendiremiyor. Güneş enerjisinin daha ziyade sıcak su elde etmek için kullanılıyor olması bu konuda ne kadar yetersiz kalındığının göstergesi olarak kabul ediliyor.

İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği (SÜT-D) Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu, “Güneş enerjisinin en büyük avantajı, yerinde enerji üretimi için mükemmel bir seçenek olması” diyor. Karaosmanoğlu, yenilenebilir enerjinin en yaygın formu olan dağıtık enerji sistemleri için güneşle en iyi uygulamaların başarılabileceğine ve böylece dağıtımda oluşacak kayıp-kaçak miktarının da azaltılabileceğine dikkat çekiyor.

Geçtiğimiz yıl Türkiye elektrik üretimi kurulu gücüne eklenen 3630 MW kapasitenin %97'sini yenilenebilir enerji kaynaklarının oluşturduğu belirtiliyor. Türkiye'de son dönemlerde akıllı şebekeler ve depolama alanında yeni girişimler başlatılıyor.

Yenilenebilir enerji kaynaklarının sera gazı emisyonlarını azaltarak iklim değişikliği ile mücadelede önemli bir rol oynayacağı belirtiliyor. Ayrıca bu ucuz kaynakların maliyetleri ve dışa bağımlılığı azaltmada da çok önemli bir araç olduğu kabul ediliyor.

EY Türkiye Enerji ve Altyapı Hizmetleri Sektör Lideri Ethem Kutucular, “Yenilenebilir enerji, bu kaynaklara sahip ülkelerin maksimum faydalanması gereken çok kritik bir kaynak. İleri teknoloji verimli konvansiyonel kaynaklar ile birlikte çeşitliliği sağlamada, enerji politikalarının vazgeçilmez bir unsuru olacaktır” diye belirtti.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İnşaat malzemesi sanayisinde dijital ürün pasaportu dönemi başlıyor
  • 17.12.2025 14:48

İnşaat malzemesi sanayisinde dijital ürün pasaportu dönemi başlıyor

Türkiye inşaat malzemesi sanayisinde dijital dönüşümün önemli bir aşaması hayata ...

Kruvaziyer turizmi 2025’i rekorla kapatıyor
  • 16.12.2025 13:49

Kruvaziyer turizmi 2025’i rekorla kapatıyor

Türkiye, kruvaziyer turizminde 2025 yılını güçlü bir ekonomik performansla kapat ...

Türkiye genelinde Kasım ayında 141 bin 100 konut satıldı
  • 16.12.2025 10:12

Türkiye genelinde Kasım ayında 141 bin 100 konut satıldı

Türkiye genelinde konut satışları Kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre ...

Murat Dede FX Magazine’in “One To Watch 2026” seçkisinde yer aldı
  • 11.12.2025 09:57

Murat Dede FX Magazine’in “One To Watch 2026” seçkisinde yer aldı

Uluslararası tasarım yayını FX Magazine, 2026 yılında tasarım dünyasında yükseli ...

Yapı sektöründe yeşil dönüşüm için 5 kritik adım çağrısı
  • 09.12.2025 13:18

Yapı sektöründe yeşil dönüşüm için 5 kritik adım çağrısı

ÇEDBİK tarafından, T.C. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın dest ...

Baumit Türkiye’nin 2026 hedefi sürdürülebilir büyüme
  • 09.12.2025 11:23

Baumit Türkiye’nin 2026 hedefi sürdürülebilir büyüme

Baumit Türkiye CEO’su Atalay Özdayı, 2026 yılında sürdürülebilir yapı teknolojil ...