Yenilenebilir enerjide geleceğin trendi 'yerlileşme'
IRENA Genel Direktörü Adnan Amin, "Yenilenebilir enerjide yerlileşme anlayışı geleceğin trendi olacak" dedi.
Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı (IRENA) Genel Direktörü Adnan Amin, yenilenebilir enerji endüstrisinde istihdamın dünya çapında 9,5 milyona ulaştığına dikkati çekerek, "Yenilenebilirde hem enerji hem de ekipman üretiminin yerlileşmesi ülkelerin kendi istihdamına da büyük katkılar yapacak. Bu yerlileşme anlayışı geleceğin trendi olacak. Büyük firmalar da sektörde kalmak istiyorlarsa, yerlileşme düşüncesini kabul etmek zorundalar." dedi.
Amin, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, yenilenebilir enerji kaynaklarının giderek maliyetinin düştüğünü ve böylelikle kapasitelerinin de hızla büyüyeceğini anlattı.
Söz konusu kaynakların iklim değişikliği ile mücadele hedeflerine ulaşmak için de kilit öneme sahip olduğunu aktaran Amin, dünya çapında yenilenebilir enerji kaynaklarının şu an yüzde 18 olan payının 2030 itibarıyla ikiye katlanacağını vurguladı. Amin, bu hedefe ulaşmak için gerekli teknoloji ve inovasyonun oluşmaya başladığını belirterek, şöyle konuştu:
"Hedeflere ulaşmak ve taahhütleri yerine getirmek için hükümetlerin de anlaması gerekiyor ki bu süreçteki yatırımların büyük bir kısmı özel sektör tarafından yapılacak. Özel sektörün bu büyük çaplı yatırımları yapması için ise kendilerine güçlü bir politika sunulması ve yatırımlarının değişen politikalardan negatif etkilenmeyeceği konusunda güven verilmesi gerekiyor. Bu ortamın sağlandığı birçok ülkede yatırım maliyetlerinin büyük ölçüde düştüğünü de gördük. Ayrıca, yenilenebilir yatırımlarının konvansiyonel yatırımlardan daha maliyetli olduğu konusundaki algının da değişmesi gerekiyor. Aslında sistemde yatırımları finanse edecek para var ama bu anlayıştan dolayı akışı gerçekleştirilemiyor."
"Eski trendler değişmeye başladı"
Yenilenebilir enerjide maliyetlerin düşmesinin yanı sıra, eski trendlerin de değişmeye başladığını vurgulayan Amin, yenilenebilir enerji yatırımlarının başladığı ilk yıllarda bunları yapan şirketlerin yerli üretim yaptıklarında değerlerinin düşeceğine ilişkin bir algıları olduğunu ve bu yüzden yerli üretim fikrine sıcak bakmadıklarını söyledi.
Amin, enerji ve ekipman üretiminde yerlileşmenin önemini vurgulayarak, şöyle devam etti:
"Şu anda dünya çapında 9,5 milyon insan yenilenebilir enerji sektöründe istihdam ediliyor. Yenilenebilirde hem enerji hem de ekipman üretiminin yerlileşmesi ülkelerin kendi istihdamına da büyük katkılar sağlayacak, özellikle genç nüfusa istihdam yaratılması açısından çok önemli. Bu yerlileşme anlayışı geleceğin trendi olacak ve ülkelerin hem ekonomik hem de siyasi istikrarlarına katkı yapacak bir şart. Büyük firmalar da sektörde kalmak istiyorlarsa, yerlileşme düşüncesini kabul etmek zorundalar. Tabii ki yerli üretim yaparken, kalite ve standartlardan ödün vermemek çok önemli, çünkü üretimin kalitesi de yenilenebilir enerji kaynaklarının geleceğini etkileyecek bir unsur."
Afrika'daki yenilenebilir enerji potansiyeli
Yenilenebilir enerji kaynakları bakımından büyük bir potansiyel bulunduran Afrika üzerine özel çalışmalar yaptıklarını belirten Amin, bölgedeki ülkelerin hidrokarbonlarla mı yoksa yenilenebilir enerji kaynaklarıyla mı devam edeceklerine karar vermek durumunda olduklarını kaydetti.
Amin, ülkelerin bu kararlarını doğru bir şekilde vermeleri ve gereken uluslararası iş birliği ile finansmanın sağlanması için IRENA'nın tüm imkanlarını sunacağını anlatarak, "Afrika'da 330 bin megavatlık yenilenebilir enerji potansiyeli var. Potansiyel çok yüksek ama bunun ne kadarının ekonomik olarak değerlendirilebileceği önemli. Yenilenebilir enerji kaynakları Afrika için birçok açıdan çok önemli. Hem ucuz hem de daha az kirletiyor. Ayrıca, uzun vadede yenilenebilir enerji kapasitelerinin daha çabuk kurulur hale geleceğini düşünüyoruz. Tabii ki maliyetlerin de giderek azalacağı kanaatindeyiz." değerlendirmesinde bulundu.
- Etiketler:
- Yenilenebilir enerji
- adnan amin
Yorum Yaz