Yeşil Yol’a tepki gösterdi, 'Dönmek yok' dedi
Karadeniz’in yaylalarını birbirine bağlayacak 2600 kilometrelik Yeşil Yol’un Rize bölümünde direniş devam ediyor.
Rize Valisi Ersin Yazıcı “Süreç devam ediyor” dedi. Yeşil Yol direnişinin simgesi “Havva Ana” olarak bilinen Rabia Özcan verdiği mücadeleyi anlattı: Ben doğayı toprağı okudum. Ölmek var dönmek yok. Afili yola ihtiyaç yok. Turistler sırt çantalarıyla taşa toprağa basıp yayla yayla dolaşsınlar.
Samsun'dan Artvin'e 8 ilin yaylalarını birleştirecek “Yeşil Yol” projesi, Fırtına Vadisi'yle ünlü Rize'nin Çamlıhemşin İlçesi'nde bir kez daha protesto edildi. İlçe kaymakamlığı önünde toplanan yüzlerce kişi, tulum eşliğinde Karadeniz türküleri söyledi, horon tepti. Protestoya katılanlar arasında önceki gün Samistal Yaylası'nda jandarmanın sert müdahalesine maruz kalan 58 yaşındaki “Havva Ana” lakabıyla anılan Rabia Özcan da vardı. Protestonun ardından Habertürk'e konuşan Özcan, Rize Valisi Ersin Yazıcı'ya kırgın olduğunu söyledi.
“Ben halkım” çıkışıyla Türkiye'nin konuştuğu isim olan Özcan, 3 çocuğuyla birlikte Çamlıhemşin'in Sırt Mahallesi'nde yaşıyor. Hayvancılıkla geçinen Özcan, mayıs ayında Kavran Yaylası'ndaki evlerinin yolunu tutuyor. Yıllarca hayvan sırtında yaptığı yolculukları anlatırken gözleri doluyor, öfkesi masmavi gözlerinden taşıyor. “Ben burada doğdum, büyüdüm. Yaşadığım yere sahip çıkmak zorundayım” diyen Özcan, her yaylaya ayrı yollardan zaten çıkıldığını anlatıyor. Özcan, “Neden birleştiriyorlar? Anlayamıyorum” diyor. Samistal Yaylası'nda jandarma tarafından hırpalandığını belirten Özcan, “Ben valinin söylediklerine çok üzüldüm. Biz 3-5 çapulcu değiliz. Bu yaylaları koruyacağız. Bizi aşağıladı, ona yakışmadı. O kitap okudu, vali oldu. Ama ben de doğayı, toprağı okudum. Yaylaya çıkarken iş makinasıyla yolumuzu kestiler, bana He-Man gücü geldi” diyor. Yaylaları dedelerinden öğrendiğini belirten Özcan, “11 yaşımda katırla yaylaya çıkıyordum. 58 yaşındayım. Yıllarca bu şekilde yaşadım. Dedemden gördüm çocuklarıma öğrettim. 25 hayvanımız var. İstiyorum ki, onlar da torunlarıma aktarabilsin. Yaylalar otoban oldu mu diyecekler?” diye ekliyor. Havva Ana, yol projesinin yayla turizmine katkı olsun diye yapıldığına inanmıyor. Ayder'in de yıllar içinde turizme açıldığını anlatan Özcan, “Ayder'e yol yapıldı. Sonra oteller, lokantalar. Turizme açıldı iyi, hoş ama Ayder artık yayla mı? Alakası kalmadı. Yaylaya gelecek turist zaten yola ihtiyaç duymuyor. Arabadan bıkan, yürümek isteyen geliyor. Yaylalarımıza dokunmayın, gelmek isteyen gelsin, başımızın üstünde yeri var. Ama arabalarını bıraksınlar, yürüsünler, yol olmasın. Afili yola ihtiyaç yok. Turistler sırt çantalarıyla taşa toprağa basıp yayla yayla dolaşsınlar” ifadelerini kullanıyor.
HACZANE-HUSER'E GEÇİCİ DURDURMA
Rize İdare Mahkemesi, yaylalarda yol yapımının doğaya ve turizme zarar vereceği gerekçesiyle 9 kişinin açtığı davada, “Yeşil Yol Projesi”ni geçici olarak durdurma kararı aldı. Mahkeme yapımı süren Çamlıhemşin İlçesi'ndeki Haczane-Huser yaylaları bağlantı yolu çalışmalarının yürütmesini, telafisi güç zararlara yol açacağı gerekçesiyle durdurdu. İki yaylanın bağlantı yolunun ormanlık alanda bulunduğuna işaret edilen kararda, dava konusu işlemin ormanlık alandaki yol yapımına ilişkin olması, yürütülmesi ve ileride hukuka aykırı bulunup yürütmesinin durdurulması veya iptali yönünde karar verilmesi halinde eski haline getirilmesi yönünden telafisi güç zararlar ortaya çıkabileceğine dikkat çekildi. Mahkeme, davalı tarafın savunması alınıp yol yapımının iptal edilip edilmeyeceğine ya da yürütmesinin tamamen durdurulup durdurulmayacağına karar verilene kadar söz konusu yol yapımının yürütmesinin durdurulmasını kararlaştırdı.
- Etiketler:
- yeşil yol projesi
- Rabia Özcan
Yorum Yaz