'Yılda 5 milyar lira toprağa karışıyor'
AKATED Başkanı Yasin Torun: Kaybettiğimiz su yüzünden her yıl 5 milyar lira toprağa karışıyor.
Altyapı ve Kazısız Teknolojiler Derneği (AKATED) Başkanı Yasin Torun, iletim kaçakları nedeniyle suyun yüzde 43'ünün daha musluklara gelmeden kaybolduğunu belirterek, "Boşa giden su yüzünden her yıl 5 milyar lira toprağa karışıyor. Bu para ile tüm hasarlı şebekeleri 2 yıl içerisinde yenileyebiliriz" dedi. Nüfus ve gelir düzeyinin yükselmesiyle her geçen gün suya talep artarken, kaçaklar nedeniyle suda önemli oranda kayıplar meydana geliyor.
KAYIP SU ORANI YÜZDE 40
AKATED Başkanı Torun, Türkiye'de su kayıp oranlarının gelişmiş ülkelerin 4 katı olduğunu ifade ederek, gelişmiş ülkelerde su kayıp oranlarının yüzde 10 ile 20 arasında değiştiğini söyledi. Torun, Türkiye'de su kayıp oranının yüzde 40'ı geçtiğini anlatarak, Türkiye'de su kayıp ve kaçakları ile nasıl mücadele edileceği konusunda özel olarak bilinçlendirme faaliyetleri yapılması gerektiğini vurguladı. Altyapı iyileştirmeleriyle su kayıplarının önüne önemli oranda geçilebileceğinin altını çizen Torun, böylece vatandaşların da faturalarının azalabileceğini kaydetti.
YAZ AYLARINDA İKİ KATINA ÇIKIYOR
Torun, su kaybını önleme adına mevcut kaynakları iyileştirmenin büyük önem taşıdığına dikkati çekerek, "Gerek eskiyen altyapıdan gerekse iklim değişikliğinden kaynaklanan su kayıp ve kaçakları, su tüketiminin en yoğun olduğu yaz aylarında iki katına çıkıyor. Yeni su kaynakları bulmak, suyu arıtmak ve arıtılan suyu yerleşim yerine götürmek hem ekonomik hem de teknik açıdan maliyetli bir işlem. Bu nedenle yeni su kaynağı arayışına başlamadan önce, mevcut şebekedeki su kayıplarının azaltılmasıyla ilgili çalışmalara öncelik verilmeli" diye konuştu.
AB ŞARTLARINDAN BİRİ SU KAÇAKLARIYLA MÜCADELE
Yasin Torun, Avrupa Birliği (AB) vizesi için suya sahip çıkılması gerektiğini belirterek, son yıllarda kamunun susuzlukla mücadelede attığı en kayda değer adımın geçen yıl yürürlüğe giren "Su Kayıplarının Kontrolü Yönetmeliği" olduğunu söyledi. Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından belediyeler ile su idarelerine getirilen bu yeni yönetmelikle su kaybının önlenmesi ve kayıp oranlarının gelişmiş ülkeler seviyesine çekilmesinin hedeflendiğini anlatan Torun, şöyle devam etti: "Dünyanın en önemli sorunlarından biri haline gelen küresel ısınma, gün geçtikçe etkilerini daha güçlü bir şekilde hissettirerek, geri dönüşü olmayan sonuçlara yol açıyor. Doğadaki bu değişimler, küresel anlamda bir takım önlemlerin alınmasını zorunlu kılıyor. Türkiye de su kaynaklarının zamanla tükenmesini önlemek ve şebeke sistemlerinde yaşanan kayıpların giderilmesi için harekete geçti. Kabul edilen yönetmelik doğrultusunda büyükşehir ve il belediyelerinin su kayıp oranlarını, 5 yıl içerisinde en fazla yüzde 30, takip eden 4 yıl içerisinde ise en fazla yüzde 25 düzeyine indirmesi gerekiyor. Diğer belediyelerin de 9 yıl içerisinde en fazla yüzde 30, takip eden 5 yıl içerisinde ise en fazla yüzde 25 düzeyine indirme yükümlülükleri var. AB üyelik şartlarından birinin de su kayıp ve kaçakları konusunda mücadele olduğu düşünülürse AB'ye adaylık süreci devam eden Türkiye için bu konu son derece önemli bir hal alıyor."
TESİSATIN TAMAMEN DEĞİŞMESİNE GEREK YOK
Torun, su kaybının en büyük nedeninin miadı dolmuş su tesisatı olduğuna vurgu yaparak, hasarlı boru hatları nedeniyle suyun belli bir miktarının aboneye ulaşmadan kaybolup, toprağa karıştığını belirtti. Türkiye'de altyapı çalışmalarında kullanılan boruların ömrünün 50 yıl olsa da kullanım şeklinden dolayı 30 yıldan fazla dayanmadığını anlatan Torun, "Tesisatın yenilenmesi için tamamen değişmesine gerek yok. Belediyelerin kendi altyapı sistemlerini yenilemeleri ve hasarlı bölgeleri tespit ederek ona göre yatırım, onarım ve rehabilitasyon planları yapmaları gerekir. Günümüzde giderek kullanımı yaygınlaşan 'kazısız teknolojiler' sayesinde, caddeleri kazmadan, gürültü ve çevre kirliliğine yol açmadan bakım ve onarım yapmak mümkün. Gelişmiş ülkelerde altyapı çalışmalarında kazısız teknoloji kullanım oranı yüzde 51'lere ulaşmışken, Türkiye'de bu oran yüzde 5 ile 10 arasında kalıyor" değerlendirmesinde bulundu.
- Etiketler:
- Altyapı ve Kazısız Teknolojiler Derneği
Yorum Yaz