Yoğuşmalı kombiler gerçekten verimli kullanılıyor mu?
DAXOM firmasının genel müdürü Aydın Çetin, yoğuşmalı kombilerin verimli kullanımı konusunda önemli bilgiler verdi.
Türkiye, kombi ve kazanlarda enerji verimliliğinin artırılması amacıyla 21 Nisan'dan itibaren ısınmada tamamen “yoğuşmalı” döneme geçiyor. Peki yoğuşmalı kombiler gerçekten verimli kullanılıyor mu? Neleri yanlış yapıyoruz? Doğrusu ne olmalı? Isıtma ve sıcak su sistemlerinde yerli teknoloji çözümleri üreten DAXOM firmasının genel müdürü Aydın Çetin, yoğuşmalı kombilerin verimli kullanımı konusunda tüketicileri uyarıyor.
Yeni yönetmeliğinin 21 Nisan 2018 tarihinde yürürlüğe girmesiyle birlikte 400 kilovata kadar ısıtma gücüne sahip kombi ve kazanlarda “yoğuşmalı” zorunluluğunun geleceğini hatırlatan Çetin, “Yoğuşmalı sistemler, normallere göre yüzde 20 tasarruf sağlar. Ancak, ısıtma cihazınız yoğuşmalı olsa da eğer doğru kullanılmıyorsa, normal kombiden hiç bir farkı kalmaz” dedi. Yoğuşmalı kombi ve kazanların, konvansiyonel cihazlardan temel farkının baca gazından çıkan enerjiyi kullanması olduğunu vurgulayan Çetin, “Burada temel faktör baca gazı sıcaklığının değeri. Baca gazı sıcaklığınız düşük olmalı. Ortalama 55 derecelik bir sıcaklık, yoğuşmalı kombinizin verimini yüzde 100-105'lere çıkarır. Bunun için de kombi sıcaklık ayarınızın 50 derece civarlarında olması gerekir” dedi.
Yoğuşmalı kombi ve kazan sistemlerinin, verimli çalışabilmesi için radyatör sisteminin de buna uyumlu olması gerektiğinin altını çizen Çetin, evin metrekaresine ve yoğuşmalı cihazın kapasitesine göre radyatör metrajının belirlenmesi gerektiğini, sayıca az ya da küçük radyatörlerin, yoğuşmalı kombi ve kazanların sağlayacağı verimi düşüreceğini söyledi.
“Maksimum verim için cihazınıza, mutlaka dış hava sensörü taktırın”
Yoğuşmalı kombi ve kazanların tam verimli çalışmasını sağlamanın etkin bir yolunun “dış hava sıcaklık sensörü” olduğunu belirten Çetin, “Bu sensör, sizin dışarıdan ayarlama yapmanıza gerek kalmadan, cihazınızın çalışma sıcaklığını otomatik olarak dışarıdaki havaya göre ayarlarak, gereksiz yere yüksek ısılarda verimsiz çalışmasının önüne geçer” dedi.
Yorum Yaz