maritbet girişmaritbet
Yöresel yemeklerin yaşatıldığı geleneksel evleri korumak gerekiyor!

Yöresel yemeklerin yaşatıldığı geleneksel evleri korumak gerekiyor!

Cumhuriyet Gazetesi Köşe Yazarı Oktay Ekinci, geleneksel yemeklerin ve lezzetlerin yaşatıldığı geleneksel evlerin koruma altına alınması gerektiğini dile getirdi

Yöresel yemeklerimizi yaşatırken, onların hazırlandığı evlerin yok oluşuna aldırmıyoruz. 
 
Bitlis'le Siirt arasında “Büryan bizimdir” tartışması alevlendiğinde görüşümü soranlara demiştim ki; “Tarihi kent dokusunu hangisi daha iyi korumuşsa büryana sahiplenmek onun hakkıdır.”
 
Çünkü ünlü türküsündeki “beş minare”si bile beton yığınları arasında “yok!” olan; içinden geçen Bitlis Çayı'nın üzerini devasa Özel İdare İş Hanı'nın kapattığı bir kent, büryanını nasıl hak edebilir ki?
 
Aynı durum Siirt için de geçerli. Kuşaktan kuşağa süregelen tarihi çarşı ve pazarları yaşatmak yerine süpermarketlere heveslenmesi, aslında kimliğini de terk etmesi demek değil miydi?
 
Bir Bitlis gezimizde çirkin yapı yığınları arasında yol ararken trafik polisi durdurarak demişti ki; “Ters yöndesiniz!”
 
“Bu kentin neresi düz ki?” diyemedim elbette…
 
Karşıdaki “büryancı”yı gösterip “Şurayı arıyorduk, tabelayı göremedik” dediğimde cezadan kurtulduk.
 
Polis de Bitlis büryanını tatmamızı önemsiyordu.
 
Ne var ki o toz duman caddede ne büryanın tadını anlayabildik ne de tandırda pişmesini hayal edebildik. Oysa örneğin Muğla büryanını asırlık “yayla kahveleri”nde yediğinizde, eski kentin neden korunduğunu da anlayabiliyorsunuz...
 
Kimlikli yaşamak sadece boğazdan geçmiyor; yöresel mutfaklarla bütünleşmiş mimariyi de yaşatmak gerekiyor. Tıpkı Beypazarı'nda çayın eşliğinde yediğiniz “kuru”daki tadın, konuk olduğunuz geleneksel evlerden süzüldüğünü gördüğünüz gibi; ya da Safranbolu'da diyet yapanları bile yoldan çıkartan “su böreği”nin ancak o muhteşem konakların mutfaklarında hazırlandığını fark etmeniz gibi…
 
Sofralar ve evler
 
Yöresel tatlarımızla övünürken, o tatların oluşturulduğu yerel mimariye neden özensiz kaldık?
 
Örneğin Malatya'nın kayısısı olağanüstü ise, “Eski Sinemalar Caddesi”nin yeniden o unutulmaz akşamların yaşanacağı hale getirilmesi, kayısıyı üreten emeğe karşı da bir borç değil midir?
 
Ya da Kars kaşarıyla ve dünyada eşi olmayan gravyeriyle övünebilmenin koşulu, bu lezzetleri miras bırakan tarihsel kültüre ait mimari ve kentsel dokunun da aynı gururla korunması olsa gerek.
 
Edirne peyniriyle gururlanmanın yolu da başta Selimiye olmak üzere anıtsal yapılarla taçlanmış kentin, sofralarında aynı peynirin eksik olmadığı geleneksel evlerini de yaşatmaktır.
 
Hele Kayseri pastırmasının, sucuğunun ve tabii ki mantısının lezzetini sunan kültür birikiminin, söz gelimi tarihi Tavukçu Mahallesi'ndeki eşsiz taş evlerden, Ağırnas'taki (mimar) Sinan'a ilk ilhamı veren “yeraltı kenti”nden; güvercin gübrelerini toplamak için yapılmış “kuş evleri”nden geldiğini görmek gerekiyor…
 
Bursa'dan kestane şekeri alacaksanız, karayolu kenarındaki mola yerlerini değil, kentin içine girip Muradiye'den Yıldırım'a gezindikten sonra kuşaktan kuşağa hizmet veren eski dükkânları yeğlemelisiniz.
 
Burdur'da ceviz ezmesini tadacaksanız, zaten tarihi çarşıdaki helvacıları ziyaret etmekten başka şansınız yok. Üstelik helvanın nasıl hâlâ geleneksel usullerle yapıldığını görüp daha çok alabilirsiniz…
 
Diyarbakır'da kaburga dolması için sizi ne yazık ki Suriçi'ndeki eski kentin gizemli sokakları yerine sur dışında bir lokantaya götürecekler… Aynı çelişki Adana'da da var. Efsanevi Adana kebabının en mükemmeli için tarihi kentteki kebapçılar yerine “kimliksiz Yeni Adana”daki “hangar” gibi “fast-food” lokantaları tavsiye edebilirler...
 
Gaziantep'te ise ister kebaplarını, ister fıstıklı baklavalarını merak edin, eski kentteki lokantalar yüzlerce yıllık lezzetleri ikram ediyorlar...
 
Bu örneklere başkentimizde Ankara tavasını, Tokat'ın kebabını, Mardin'in badem şekerini, Kocaeli'nin saray helvasını, Kilis'in pekmezini, Ordu'nun mıhlamasını, Balıkesir'de tiriti, Trabzon-Akçaabat'ta, Tekirdağ'da ve İnegöl'de ‘köfte'yi, Konya'da etli ekmeği, Amasya'da çatal çorbasını, Mersin'de aslında tarihi olmayan ama yöreselleşen ‘tantuni'yi, Bayburt ve Erzurum'da ‘cağ kebabı'nı ekleyin...
 
Ya da Şanlıurfa'nın çiğköftesini, Erzincan'ın tulum peynirini, Van'ın otlu peynirini, Zonguldak'ın Osmanlı çileğini, Düzce'de Çerkez tavuğunu, Giresun'un fındığını, Eskişehir'de ‘çiğ böreği', Bolu'nun orman kebabını, Artvin'de Laz böreğini, Kütahya'nın ‘cimcik'ini, Antalya'nın reçellerini, Kastamonu'nun dibek kahvesini, Antakya'nın kendi peyniriyle künefesini düşleyin…
 
Benzer şekilde Kapadokya'nın şaraplarını, Kahramanmaraş'ın Hititler'den miras dondurmasını, Rize'nin Anzer balını, İzmir'in ‘çupra'sını ve daha nicelerini anımsadıktan sonra “rakı, balık Ayvalık” gibi şiirleşen yöresel yeme içme keyiflerini de “ait oldukları kentlerin geleneksel mimari değerleri”ne gösterilen; ya da gösterilmeyen özenle kıyasladığınızda, özetle şu söylenebilir:
 
Kimlikli yaşamak için midemize düşkünlüğümüzü nasıl yöresel mutfakla gideriyorsak, “karakterli kentliler” olabilmek için de geçmişten miras sivil mimarimize aynı ilgiyi göstermeliyiz.
 
Aksi halde beton yığınlarında yaşamaya mahkûm “yerel yemek obezleri” bol bir toplum olacağız...
 
Oktay Ekinci/Cumhuriyet

Yorum Yaz

Benzer Haberler

4 Türk limanı en iyi 100'de
  • 26.08.2024 12:42

4 Türk limanı en iyi 100'de

2023 yılında Ambarlı, Kocaeli, Mersin ve Tekirdağ limanları, dünyada konteyner e ...

Açılışa hazırlanan Çukurova Uluslararası Havalimanı görüntülendi!
  • 31.07.2024 13:45

Açılışa hazırlanan Çukurova Uluslararası Havalimanı görüntülendi!

Mersin'de, 10 Ağustos'ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılması ...

Bakan Uraloğlu: "Çukurova Havalimanı, Türkiye'nin bölgeye açılan kapısı olacak"
  • 30.07.2024 13:15

Bakan Uraloğlu: "Çukurova Havalimanı, Türkiye'nin bölgeye açılan kapısı olacak"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 10 Ağustos'ta Cumhurbaşkanı Rec ...

Ordu'da turistler dağ kızağı heyecanı yaşıyor
  • 05.07.2024 10:16

Ordu'da turistler dağ kızağı heyecanı yaşıyor

Ordu'ya gelen yerli ve yabancı ziyaretçiler, açılan dağ kızağı parkında heyecan ...

Konya Karatay'da obruk gölü manzaralı "kervansaray otel"
  • 10.05.2024 15:30

Konya Karatay'da obruk gölü manzaralı "kervansaray otel"

Konya'da restorasyonu tamamlanan Kızören Obruğu'nun yanındaki Selçuklu dönemi es ...

Çimsa'dan Mersin'e 1,5 milyar liralık yatırım
  • 07.05.2024 10:27

Çimsa'dan Mersin'e 1,5 milyar liralık yatırım

Çimsa, yeni tesis kapasitesinin yaklaşık yüzde 90'nını dünya pazarlarına ihraç e ...