Ytong, mültecilik, göç ve mekân konusuna odaklandı
“YERSİZLİK İÇİN BİR YER” konulu 2016 Ytong Mimari Fikir Yarışması, “göç”, “mültecilik”, “mekân” ve “aidiyet” sorununa odaklanıyor.
Türk Ytong'un, mimarlığın düşünce ve tasarım alanına katkıda bulunmak, fikirlerin gelişmeye açık bir zeminde paylaşılmasına ve tartışılmasına fırsat tanımak amacıyla her yıl farklı konularda düzenlediği Ytong Mimari Fikir Yarışması'nın 18.'si başlıyor.
Yenilikçi yöntemiyle dikkat çeken yarışmada bu yıl ilk kez sosyal medyadan canlı yayınlanacak “Dijital Kolokyum” ile yine bir ilke de imza atılacak.
Sektördeki köklü duruşunun yanı sıra, bilgiye ve yeniliğe açık projeleri hayata geçirmesi ile tanınan Türk Ytong, Ytong Akademi çatısı altında düzenlediği Mimari Fikir Yarışması ile “YERSİZLİK İÇİN BİR YER” başlığıyla, dünyada her zamankinden çok daha yoğun yaşanan mültecilik, göç, mekân ve yersizlik sorununa dikkat çekiyor. Yarışmacılardan, sınırlayıcı bir yer tarifi yapmaksızın “göç”, “mültecilik” ve “aidiyet” kavramları içerisinde, kendi seçecekleri mekân ölçeğinde, mekândan kaynaklı ya da mekâna yansıyan bir soruna odaklanarak çözüm önerisi geliştirmeleri bekleniyor.
Dijital Kolokyum ile yine bir ilke imza atılacak
Gerek yöntemiyle gerekse tüm disiplinlerden katılıma açık oluşuyla fark sağlayan Ytong Mimari Fikir Yarışması'nda bu yıl ilk kez “Dijital Kolokyum” da düzenlenecek. Şeffaflığın benimsendiği yarışmada, üretilen fikir projelerinin hem jüriden hem de birbirinden beslenmesine olanak sağlamak amacıyla, herkese açık tartışma ortamı oluşturan kolokyum yarışma bitiminde değil öncesinde yapılacak. Türk Ytong'un sosyal medya hesaplarından canlı yayınlanacak olan kolokyumda, jüri üyeleri projeleri tek tek yorumlayacak, yayın sosyal medyadan izlenebilecek ve soru sorulabilecek. Ytong, Dijital Kolokyum formatı ve herkese açık tartışma ortamını yarışma bitmeden sağlaması ile Türkiye'de yine bir ilki gerçekleştirecek. Yarışmacılar, kolokyum sonrasında aldıkları geribildirimler ile projelerini geliştirecek süreye sahip olacaklar.
Ödül Venedik Mimarlık Bienali Gezisi
ODTÜ Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Celal Abdi Güzer, İTÜ Mimarlık Fakültesi Öğretim Görevlisi Y. Mimar/Peyzaj Mimarı Dr. Deniz Aslan, NSMH Kurucusu Mimar Nevzat Sayın, Nilüfer Kozikoğlu Mimarlık Kurucusu Mimar Nilüfer Kozikoğlu ve Türk Ytong Genel Müdür Yardımcısı Tolga Öztoprak'ın jüri üyeliğini yaptığı yarışmaya, Türkiye ve KKTC vatandaşları ücretsiz olarak katılabilecek.
Mimar, kentsel tasarımcı, şehir ve bölge plancılara ve bu alanlarda öğrenim gören öğrencilere açık olan yarışmaya ekip ya da bireysel olarak başvuru yapılabilirken, ekip başı dışındaki üyeler farklı disiplinlerden olabilecek.
Kazanan proje sahiplerinin Venedik Mimarlık Bienali gezisi ile ödüllendirileceği yarışmada, jüri üyeleri ile birlikte İtalya'nın Venedik kentinin mimarlık ve sanat deneyimleri paylaşılırken, dünyanın önde gelen mimarlık etkinliklerinden biri olan Venedik Bienali 15. Uluslararası Mimarlık Sergisi'ne gidilecek, Arsenale ve Giardini'de ülke pavyonları incelenerek Türkiye Pavyonu da ziyaret edilecek.
Yorum Yaz