Yusufeli yerleşim yeri projesi tüm hızıyla inşa ediliyor
Artvin'de, Yusufeli Barajı'nın suları altında kalacak ilçenin taşınacağı yerleşim yerindeki altyapı çalışmaları yüzde 95 tamamlandı
Tamamlandığında 275 metre yüksekliğiyle Türkiye'nin birinci, dünyanın üçüncü en yüksek kemer barajı olacak Yusufeli Barajı ve Hidroelektrik Santrali'nin (HES) temeli, 26 Şubat 2013'te atıldı.
Tamamlandığında ülke ekonomisine yılda yaklaşık 600 milyon liralık katkı sağlaması hedeflenen Yusufeli Barajı ve HES'in göl alanı içerisinde kalacak Yusufeli ilçe merkezinin taşınacağı yerleşim yeri altyapı çalışmalarına ise Temmuz 2015'te başlandı.
Yusufeli yeni yerleşim yeri için mevcut ilçenin hemen üst kısmındaki Yansıtıcılar-Sakut mevkisinde, yaklaşık 150 hektarlık imara açık alanda 3 bölgede çalışmalar aralıksız devam ediyor.
Proje kapsamında 1. ve 3. bölgede altyapı çalışmaları tamamlanırken 2. bölgedeki çalışmaların 15 Kasım'a kadar bitirilmesi planlanıyor. Altyapı çalışmalarında yüzde 95'lik gerçekleşme sağlanan yeni yerleşim yerinde, binalar da hızla inşa ediliyor.
Yusufeli Belediye Başkanı Eyüp Aytekin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Çoruh Havzası'nda inşa edilen Yusufeli Barajı ve HES nedeniyle ilçe merkezi ile 6 köyün tamamen sular altında kalacağını, 16 köyün ise kısmen etkileneceğini söyledi.
Yeni ilçe yerleşim yeri çalışmalarının 2015 yılında başladığını anımsatan Aytekin, kazı ve dolgu işlemlerinin büyük oranda tamamlandığını belirtti.
Aytekin, 3. bölgede 15 Temmuz 2017 itibarıyla TOKİ tarafından 334 konut, 6 dükkan, 24 derslikli lise, sağlık ocağı ile ilçe jandarma komutanlığı yapımın sürdüğüne işaret ederek, bu binalardaki kaba inşaatın yüzde 73'ünün tamamlandığını ifade etti.
Kaba inşaatı biten binalarda alçı, şap, iç boya, cephe, seramik, fayans, mermer ve çatı imalatlarına başlandığını anlatan Aytekin, "Jandarma binasının kaba inşaatı bitmiştir, çatı inşaatı devam etmektedir. Okul ve sağlık ocağının da kaba inşaat devam etmektedir." dedi.
Aytekin, yerel yöneticiler olarak yürütülen çalışmaları yakından takip ettiklerini kaydederek, şöyle devam etti:
"1. bölgedeki altyapı çalışmaları 12 Şubat 2018 itibarıyla tamamlanmış olup üst yapı çalışmalarına engel bir durum bulunmamaktadır. Bu bölgede yer alan hükümet konağı, ilçe emniyet amirliği, adliye, PTT, kütüphane, spor salonu, cami, müftülük, öğretmen evi ve ortaokul inşaatı ile çevre düzenlemesi işinin ihalesi yapıldı. Bölgedeki binaların temel kazı çalışmaları devam ediyor."
Yusufeli yeni yerleşim yeri projesi dahilinde 68 kilometre kara yolu ve bu kapsamdaki köprü ve viyadüklerin ihalelerinin de yapıldığına dikkati çeken Aytekin, "Yetkililerin vermiş olduğu bilgilere göre baraj inşaatı 2021'de bitiyor. Yerleşim yeri, yollar gibi konuları birlikte düşündüğümüzde yeni ilçeye taşınmamız 2022-2023'e sarkabilir. Gelinen noktanın çok önemli olduğunu düşünüyorum. İnsanımızın yeni ilçeye daha çok ısındığını ve ilçeyi benimsediğini görmek bizleri mutlu ediyor." diye konuştu.
"Yeni ilçe yeri, mevcut ilçeye göre 2 kat daha büyük"
Aytekin, 3 binin üzerinde insanın yeni ilçe yerine yerleşmek için İskan Komisyonuna müracaat ettiğini belirterek, komisyonun bu kapsamda çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi.
Mevcut ilçenin 70 hektar alan üzerine kurulu olduğunu aktaran Aytekin, yeni ilçe yerinin mevcut ilçeye göre iki kat daha büyük olacağını sözlerine ekledi.
Yorum Yaz