Yüzüncü Yıl Üniversitesi, küllerinden doğdu!
Tüm binaları hasar gören Yüzüncü Yıl Üniversitesi, üç yılda yapılan 250 milyon liralık yatırımla adeta küllerinden doğdu
Van'da 23 Ekim ve 9 Kasım 2011'de meydana gelen depremlerde tüm binaları hasar gören Yüzüncü Yıl Üniversitesi, üç yılda yapılan 250 milyon liralık yatırımla adeta küllerinden doğdu.
Sağlanan desteklerle kısa sürede toparlanan üniversitenin hedefi, kısa sürede Türkiye'nin ilk 10 üniversitesi arasında yer almak.
YYÜ Rektörü Prof. Dr. Battal: "Büyümeyi hızlı bir şekilde devam ettirip üniversitemizi önümüzdeki dönemlerde ilk sıralara çıkarmayı hedefliyoruz"
Van'da 2011 yılında meydana gelen depremlerde tüm binaları hasar gören Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ), üç yılda yapılan 250 milyon liralık yatırımla yoluna emin adımlarla devam ediyor.
Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün vasiyeti üzerine doğumunun 100. yılı anısına 1982'de Van Gölü sahilinde kurulan Yüzüncü Yıl Üniversitesi, kentte 23 Ekim ve 9 Kasım 2011'de meydana gelen depremlerde en fazla hasar gören kurumların başında yer aldı.
Kent merkezine 10 kilometre uzaklıkta bulunan Zeve yerleşkesindeki tüm binaları hasar gören üniversitede, YYÜ Rektör Prof. Dr. Peyami Battal başkanlığındaki senatonun aldığı karar ile kısa süreli bir aranın ardından eğitime kaldığı yerden devam edildi.
Çetin geçen kış döneminde hasarlı binalara giremeyen akademisyen ve öğrenciler, oluşturulan konteynerlerde hem eğitimlerine devam etti hem de barınma ihtiyaçlarını karşıladı.
Eğitimin konteynerde devam ettiği günlerde devletin sağladığı destek ve sunduğu imkanlarla yerleşkeyi adeta şantiyeye dönüştüren üniversite yönetimi, ağır hasarlı binaların yıkımını, geri kalan tüm binaların ise güçlendirmesini yaptırarak kısa sürede önemli çalışmalara imza attı.
Depremin üzerinden 3 yıl geçmesine rağmen 250 milyon liralık yatırımla adeta küllerinden doğan YYÜ, halen devam eden yatırımların yanı sıra modern binaları, değişen çehresi, 28 bini aşkın öğrencisi ve 800'ü öğretim üyesi bin 500 öğretim elemanı ile yolunda emin adımlarla ilerliyor.
YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, depremin ardından yerleşkedeki tüm binaları güçlendirdiklerini belirterek, teknokent, mühendislik fakültesi, spor kompleksi, çevre düzenlemesi, yaya yolu, çiftçi eğitim merkezi ve en büyük projelerinden biri olan üniversite çevre yolu yapımının da halen devam ettiğini söyledi.
Yüzde 400 büyüme sağlandı
Kütüphane ve yemekhane binasının yapım ihalesinin hazır olduğunu, bu projelerin de birkaç yıl içinde tamamlanacağını vurgulayan Battal, üniversitedeki yatırımlara sadece fiziki mekan açısından bakmanın yanıltıcı olabileceğini, bu yatırımların yanı sıra araştırma alanında ve öğrenci yetiştirmede de üniversitenin amacına uygun olarak çalışma yürüttüğünü ifade etti.
Özellikle laboratuvarlara ciddi yatırımlar yapıldığını bildiren Battal, bölümlerdeki laboratuvar altyapılarının güçlendirilmesiyle öğrencilerin eğitimine, araştırmacıların ise çalışmalarına önemli katkı sunduklarını dile getirdi.
Avrupa standartlarında fakülteler
Battal, tıp ve diş fakültelerine yaptıkları yatırımla fakültelerin Avrupa standartlarında hizmet vermeye başladığına değinerek, şöyle konuştu:
"Diş Hekimliği Fakültesini yalnızca Türkiye değil Avrupa standartlarındaki bir fakülteye dönüştürdük. Yine aynı şekilde Tıp Fakültesi hastanemiz de çok önemli yatırımlar yapmak suretiyle organ nakli yapacak duruma geldi. Yine erişkin ve çocuk ilik nakli ünitemizin altyapısını tamamladık. Şu anda projelerini oluşturduk. İnşallah en kısa sürede onun da fiziki mekanını hazırlamak suretiyle ilik nakline de geçmiş olacağız. Bütün bunlarla beraber yapılan yatırımlar sadece fiziki mekan açısından değil, iç mekanlardaki eğitim, öğretim ve araştırmaya yönelik yatırımlarımız da dikkate alındığı zaman bizim üniversitemiz üç yıl içerisinde değişik kalemlerde yüzde 80 ile yüzde 400 arasında büyüdü."
Deprem döneminde 22 bin öğrencisi bulunan üniversitede, şu an önlisans, lisans ve lisans üstü olmak üzere 28 bin öğrencinin eğitim gördüğünü aktaran Battal, öğretim elamanı sayısının da 500'den bin 500'e yükseldiğine dikkati çekti.
Hedef ilk 10
Battal, her açıdan önemli mesafe aldıklarının altını çizerek, şunları kaydetti:
"Üniversitemizde deprem sonrasını hesaplayacak olursak 250 milyon liranın üzerinde bir yatırım projesi uygulandı. Bunun haricinde yine çok önemli bulduğumuz altyapıya yönelik yatırımlar oldu. Tabii bu yatırımlarda hükümetin bize çok ciddi desteği oldu. Bugüne kadar hangi konuda talebimiz olduysa hepsini sorun yaşamadan aldık. Bundan sonrası için de destekleri devam ediyor. Sayın Cumhurbaşkanı ve Başbakan'ımızın destekleri sayesinde üniversitemiz çok hızlı bir şekilde hem normale döndü hem de gelişimini sürdürüyor. Ben kendilerine teşekkür ediyorum.
İnşallah bu büyümeyi hızlı bir şekilde devam ettirip üniversitemizi önümüzdeki dönemlerde ilk sıralara çıkarmayı hedefliyoruz. Bu potansiyel, altyapı ve imkanlarımız var. Son dönemde en kapsamlı şekilde yapılan ve ODTÜ'nün geliştirdiği sistem içerisinde devlet üniversiteleri arasında 26., vakıf üniversitelerinin de dahil olmasıyla 33. sırada yer alıyoruz. Önümüzdeki yıllar içerisinde çok daha üst sıralara yani ilk 10'a girmeyi hedefliyoruz."
Battal, YYÜ'nün dünyadaki üniversiteler arasında bin 280. sırada buluduğuna işaret ederek, buradaki hedeflerinin ise dünyanın ilk 500 üniversitesi arasına girmek olduğunu sözlerine ekledi.
AA
Yorum Yaz