Yüzüncü Yıl Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi'nin temeli atıldı!
Vali Karaloğlu: "Benim gördüğüm problemi inşaat mühendisi görmüyorsa eğitimde bir problem var demektir. Onun için çok daha iyi mühendisler ve mimarlar yetiştirmek durumundayız"
"Türkiye sıradan bir ülke değil, bir yere doğru gidiyor. Artık marka olmamız lazım. Bizim mimar ve mühendisimiz marka olacak"
Vali Münir Karaloğlu, Türkiye'nin sıradan değil, hedefleri olan bir ülke olduğunu belirterek, "Artık marka olmamız lazım. Bizim mimar ve mühendisimiz marka olacak" dedi.
Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Zeve kampüsünde, 17 milyon 177 bin liraya mal olacak Mühendislik Mimarlık Fakültesi'nin temel atma töreni gerçekleştirildi.
Törende konuşan Vali Münir Karaloğlu, Van'ın 1915'li yıllara kadar bölgenin önemli bir eğitim ve bilim merkezi konumunda olan bir yerleşim alanı olduğunu belirtti.
Kentin en sıkıntılı dönemi sonrası Cumhuriyet'in ilanıyla tekrar ayağa kalkmaya çalıştığını, 1981 yılında da üniversitesi olan bir şehir konumuna geldiğini kaydeden Karaloğlu, "Yüzüncü Yıl Üniversitesi gerçekten bir bölge üniversitesi. Sadece bölgesine, iline değil, ülkesine de hizmet eden insan yetiştiren köklü bir eğitim kurumu haline geldi. 2011 yılındaki deprem şehirdeki bütün kurumları, bütün yapıları etkiledi. Bugün geri dönüp baktığımızda sayın rektör, 'Bu deprem iyi oldu' der gibi bir hali var. Üniversite adına hiçbir talebimiz geri çevrilmedi. Sonucunda bugün deprem öncesinden çok daha iyi bir konuma geldi" dedi.
Temelini attığı fakültenin Türkiye ve dünyaya marka olacak mimar ve mühendisler yetiştirmesini temenni eden Vali Karaloğlu, Türkiye'nin mimar ve mühendis açısından ciddi sorunları olduğunu ifade etti. İşi ve ilgi duyması nedeniyle inşaat alanında bilgi sahibi olduğunu belirten Karaloğlu, şöyle konuştu:
"İnşaatlara gidince bazen inşaat mühendisleri ve mimarlara şaşırıyorum. Benim gördüğüm problemi inşaat mühendisi görmüyorsa eğitimde bir problem var demektir. Onun için çok daha iyi mühendisler ve mimarlar yetiştirmek durumundayız. Türkiye sıradan bir ülke değil, bir yere doğru gidiyor. Artık marka olmamız lazım. Bizim mimar ve mühendisimiz marka olacak. Dubai'de firma mühendis aklına ihtiyaç duyduğunda ilk aklına gelecek ülkenin bizim olması lazım. Ama bugün gelmiyoruz hala. Çünkü kimse kusura bakmasın kötüyüz arkadaşlar."
Rektör Prof. Dr. Peyami Battal ise üniversitenin depremin etkilerinin ötesinde aktivitelerine başladığını ve hızla geliştiğini söyledi.
Mİmarlık ve Mühendislik Fakültesi'nin bölge için çok önemli olacağını, binanın faaliyete geçmesiyle birlikte iyi bir ivme yaşayacaklarını kaydeden Battal, üniversiteyi yaşanabilir iyi bir kampüs haline getirmek için diğer projelerin de devreye zokulacağını bildirdi.
Konuşmalar sonrası davetlilerin katıldığı temel atma töreni, Vali Karaloğlu ve Rektör Battal'ın beton mikseri aracılığıyla temele beton yollamasıyla son buldu.
Fakülte inşaatının 850 günde bitirilmesinin planlandığı, bodrum ve zemin ile birlikte 4 katlı 11 blok halinde yapılacağı bildirildi.
AA
Yorum Yaz