maritbet girişmaritbet
Deprem sonrası kültürel miras onarım süreci Brüksel'de anlatıldı

Deprem sonrası kültürel miras onarım süreci Brüksel'de anlatıldı

Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) Daimi Temsilciliği, 6 Şubat depremlerinde zarar gören kültürel mirasla ilgili toparlanma çalışmalarını Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı'nın (UNDP) ortaklığında Brüksel'de tanıttı.

Türkiye'nin AB Daimi Temsilciliği ile UNDP, Türkiye'de deprem bölgesinde zarar gören kültürel mirasın onarımı ve yeniden inşasına dikkati çekmek ve uluslararası destek bulmak amacıyla Brüksel’de etkinlik düzenledi.

"Türkiye'deki Kültürel Mirasın Deprem Tahribatından Kurtarılması" başlıklı etkinliğe UNDP ve Europa Nostra isimli Avrupa merkezli sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin yanı sıra Türkiye'nin AB Nezdinde Daimi Temsilcisi Büyükelçi Faruk Kaymakcı katıldı.

Kaymakcı, Kültür ve Turizm Bakanlığının yaptığı bir çalışmaya göre Türkiye’de 8 bin 400 civarında kültürel miras yapısının zarar gördüğünü, bunların özellikle yüzde 60'ının önemli zararlar gördüğünü anımsattı.

Bunların aynı zamanda Avrupa'nın da kültürel mirası olduğunu vurgulayan Kaymakcı, zarar gören kültürel miras eserlerinin onarımı ve yeniden yapılandırılması için Türkiye'nin maddi destekten daha çok, işbirliği ve deneyim paylaşımına gerek duyduğunu vurguladı.

Kaymakcı, bu anlamdaki çalışmaları nedeniyle UNDP ve Europa Nostra'ya teşekkür etti.

AB'nin depremler sonrasında 6,1 milyar avro mali taahhütte bulunduğunu ve bunun bir an önce gerçekleşmesinin önemli olduğunun altını çizen Kaymakcı, 450 milyon avro kredi taahhüdünde bulunan Avrupa Yatırım Bankasının bunu yerine getirme konusunda hala AB'den onay beklemesinin bir çelişki olduğunu belirtti.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İTÜ Çekirdek girişimleri, afetle mücadeleye katkı sağlıyor
  • 06.02.2025 13:35

İTÜ Çekirdek girişimleri, afetle mücadeleye katkı sağlıyor

İTÜ ARI Teknokent’in kuluçka merkezi İTÜ Çekirdek’in bünyesinde faaliyet göstere ...

TTV, Hatay için çalışmaya devam ediyor
  • 05.02.2025 16:30

TTV, Hatay için çalışmaya devam ediyor

Türkiye Tasarım Vakfı tarafından yürütülen “Hatay Yeniden Canlanıyor” projesi, ş ...

Gaziantep Şehitkamil'de 580 sosyal konut teslim ediliyor
  • 29.01.2025 15:41

Gaziantep Şehitkamil'de 580 sosyal konut teslim ediliyor

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı ...

Eyyübiye'de 558 sosyal konutun teslimatı başladı
  • 24.01.2025 14:28

Eyyübiye'de 558 sosyal konutun teslimatı başladı

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı ( ...

Edirne Peykler Medresesi müze ve Genç Ofis olacak
  • 25.12.2024 11:08

Edirne Peykler Medresesi müze ve Genç Ofis olacak

Edirne'nin Altın Üçgen olarak adlandırılan bölgesindeki Peykler Medresesi restor ...

Depremzede şehirler "bölgesel ihya stratejisi" ile kalkındırılacak
  • 24.12.2024 16:51

Depremzede şehirler "bölgesel ihya stratejisi" ile kalkındırılacak

Türkiye'nin 81 ilini kapsayan gelişme stratejisini devreye alan Türkiye, "afet s ...

Öne Çıkanlar