maritbet girişmaritbet
Türkiye-Suudi Arabistan İnşaat Forumu, İstanbul'da gerçekleştirildi

Türkiye-Suudi Arabistan İnşaat Forumu, İstanbul'da gerçekleştirildi

Türkiye-Suudi Arabistan İnşaat Forumu'nda iki ülke arasında inşaat alanında yapılabilecek işbirlikleri ele alındı.

 

Türkiye-Suudi Arabistan İnşaat Forumu, Türkiye Müteahhitler Birliği (TBM) organizasyonunda, Suudi Arabistan Belediye, Kırsal İşler ve Konut Bakanı Majid Al-Hogail ve Ticaret Bakan Yardımcısı Mustafa Tuzcu'nun katılımıyla İstanbul'da gerçekleştirildi.

Bakan Al-Hogail, Türkiye ve Suudi Arabistan'ın karşılıklı yatırımlarda önemli avantajları bulunduğunu belirterek, "Birlikte çalışmaya devam etmemiz gerektiğine düşünüyor ve diyaloğun devamı için şirketlerimizi cesaretlendiriyorum." dedi.

Forumun kapanış oturumunda konuşan Al-Hogail, iki ülke liderlerinin iradesi ve yetkililerin çalışması sayesinde Türkiye ile Suudi Arabistan arasında ekonomik ilişkilerin gelişmeye devam ettiğini söyledi.

Al-Hogail, iki ülke arasındaki ticareti olması gerektiği seviyeye getirmek için karşılıklı ziyaretler yaptıklarını ve bu çabaların devam edeceğini belirterek, "Bu ziyaretimizde ticari ilişkilerimizi büyütmek için bize eşlik eden Suudi şirketlerimiz de oldu. Onların yüzünün güldüğünü görüyorum. Onların bu ziyarete katılmalarından ötürü gurur duyuyorum. Her iki ülkenin de karşılıklı yatırımlarda avantajları bulunuyor. Birlikte çalışmaya devam etmemiz gerektiğine düşünüyor ve diyaloğun devamı için şirketlerimizi cesaretlendiriyorum." diye konuştu.

Suudi Arabistan'ın Vizyon 2030 projeksiyonu kapsamında çok fazla konut ve altyapı projesini hayata geçireceklerini aktaran Al-Hogail, bu konuda Türkiye'den ve Türk müteahhitlik sektöründen faydalanmak istediklerini belirtti.

Al-Hogail, Türk iş dünyası için Suudi Arabistan'da büyük bir iş potansiyeli söz konusu olduğunu ifade ederek, Türk yatırımcıları Suudi Arabistan'da görmekten ve iş insanlarını desteklemekten mutluluk duyacaklarını sözlerine ekledi.

"İnşaat sektörünü diğer sektörlerle destekleyeceğiz"

Ticaret Bakan Yardımcısı Mustafa Tuzcu da Türkiye ile Suudi Arabistan arasındaki ikili ticari ve ekonomik işbirliğinin güçlendirilmesine büyük önem verdiklerini belirterek, son 1,5 yıldır ikili ticaret hacminin artış eğiliminde olduğunu söyledi.

Sadece inşaat alanında değil birçok sektörde ticaretin arttığına dikkati çeken Tuzcu, ülke liderlerince ortaya konulan hedeflere ulaşmak için emin adımlarda ilerlediklerini ifade etti.

Tuzcu, birkaç yıl öncesinde imkansız gibi görünen 10 milyar dolar ticaret hacminin artık ulaşılabilir olduğunu belirterek, "Bu süreçte şirketlerimiz açığı kapatmak için önemli bir çaba gösterdi, ilişkilerimiz iyileşti. Şu an çok iyi bir yoldayız. Suudi Arabistan çok önemli projeleri hayata geçirmeye hazırlanıyor. Oradaki projeler ilgi çekici ve cezbedici, ayrıca son zamanlarda bu projelerin daha fazla ilgi çektiğini de görüyoruz. Bu noktaya liderlerimizin vizyonu sayesinde ulaştık." diye konuştu.

Son birkaç yılda Suudi Arabistan'dan Türkiye'ye 1 milyona yakın turist geldiğini aktaran Tuzcu, nüfusa oranlandığında bu sayının oldukça iyi ve memnuniyet verici olduğunu dile getirdi.

Tuzcu, Türkiye'nin inşaat alanındaki bilgi ve başarısının tüm dünya tarafından bilindiğini ifade ederek, Türkiye'nin Suudi Arabistan'daki müteahhitlik hizmetlerinde ise 2023 yılında 16 proje ile yaklaşık 3 milyar dolara ulaştığı bilgisini paylaştı.

Türkiye ve Suudi Arabistan'ın işbirliği çerçevesinde gideceği uzun bir yol olduğunu dile getiren Tuzcu, inşaat sektörünü diğer sektörlerle destekleyerek ticari ilişkileri geliştirmeye devam edeceklerini sözlerine ekledi.

"Müteahhitlerimiz Suudi Arabistan'da aktif rol almayı heyecanla bekliyor"

TMB Başkanı Erdal Eren ise Türk müteahhitlerin yüksek kalite ve maliyet etkin çözümleri ile tanındığını belirterek, müteahhitlerin zorlu projeleri zamanında tamamlama yetenekleri ile öne çıktığını söyledi.

Türk müteahhitlerin farklı finansman modellerinde önemli bir deneyime sahip olduklarını ifade ederek, şunları kaydetti: "Türk müteahhitler, inşaat projelerinin ötesine geçerek enerji, turizm, sağlık ve ulaştırma alanlarında önemli yatırımlar yapmaktadır. Müteahhitlerimiz bugüne kadar beş kıtada 136 ülkede toplam 12 bin projeyi, 509 milyar dolarlık bir hacimle üstlenmiştir. Özellikle, Suudi Arabistan, Türk müteahhitlik şirketlerinin toplamda 27,8 milyar dolar değerinde 402 proje üstlendiği altıncı en büyük pazar olarak öne çıkmaktadır. Firmalarımız Suudi Arabistan’da yol, köprü, tünel, demir yolu, havaalanı, liman, kentsel altyapı, boru hattı, konut, iş merkezi, sağlık ve turizm tesisleri, baraj, enerji ve petrokimya tesis projelerini başarıyla gerçekleştirmiştir. Müteahhitlerimizin Suudi Arabistan'daki gelecek projelerde aktif rol almayı heyecanla beklediklerini vurgulamak isterim."

Öte yandan, forum kapsamında, yol ve geri dönüşüm projelerinde uzmanlaşan 35 Türk müteahhitlik firmasının temsilcileri ile bu konularda işbirliği için gelen 23 Suudi firmanın temsilcileri ikili iş görüşmeleri gerçekleştirdi.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Türkiye-Suudi Arabistan İnşaat Forumu, İstanbul'da gerçekleştirildi
  • 04.07.2024 09:59

Türkiye-Suudi Arabistan İnşaat Forumu, İstanbul'da gerçekleştirildi

Türkiye-Suudi Arabistan İnşaat Forumu'nda iki ülke arasında inşaat alanında yapı ...

Bakan Uraloğlu: "Uçuş ağımız 131 ülkede 346 noktaya ulaştı"
  • 03.07.2024 16:22

Bakan Uraloğlu: "Uçuş ağımız 131 ülkede 346 noktaya ulaştı"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Dış hatlarda 50 ülkede 60 nokt ...

İnşaat malzemesi sanayisinde yıl sonu büyüme bekleniyor
  • 28.06.2024 16:33

İnşaat malzemesi sanayisinde yıl sonu büyüme bekleniyor

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından düzenle ...

Türkiye'de mayısta 110 bin 588 konut satıldı
  • 13.06.2024 13:44

Türkiye'de mayısta 110 bin 588 konut satıldı

Türkiye genelinde konut satış sayısı, mayısta geçen yılın aynı ayına göre yüzde ...

2023'te hane halkı bütçesinden en fazla pay konuta ayrıldı
  • 11.06.2024 13:42

2023'te hane halkı bütçesinden en fazla pay konuta ayrıldı

Türkiye genelinde geçen yıl hane halklarının tüketim amaçlı harcamalarının en bü ...

Gurbetçiler Türkiye yolunda arabalı treni tercih ediyor
  • 11.06.2024 10:50

Gurbetçiler Türkiye yolunda arabalı treni tercih ediyor

Yıllık izinleri başlayan bazı gurbetçiler, araçlarını da yanlarında getirebildik ...