maritbet girişmaritbet
Yerebatan Sarnıcı restore ediliyor

Yerebatan Sarnıcı restore ediliyor

M.S. 542’de Bizans İmparatoru Jüstinyen tarafından yaptırılan dünyanın en eski su sarnıcı olan Yerebatan Sarnıcı restore edilecek.

Dünyanın en eski su sarnıcı olan ve 1987'de temizlenerek İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından ziyarete açılan Yerebatan Sarnıcı'nın 1500 yıllık tarihindeki en kapsamlı restorasyonu başladı. 

Hera Restorasyon tarafından gerçekleştirilen restorasyon 450 gün sürecek ve 11 Mart 2018 tarihinde sona erecek. Sarnıç, restorasyon boyunca ziyarete açık kalacak.

Giriş ve çıkış alanları düzenleniyor

İhale sözleşmesi kapsamında; sarnıç yapısının giriş ve çıkış yapıları yeniden düzenlenecek. Sarnıcın giriş kısmının küçük olması sebebiyle ziyaretçi kuyrukları sokak boyunca uzuyor bu da turistlerin çevresel faktörlerden olumsuz etkilenmelerine sebep oluyordu. Restorasyon kapsamında giriş alanı cam saçak ile kapatılarak bir bekleme alanı oluşturulacak. Sarnıcın çıkış yapısında da gerekli plan tadilatı yapılarak müzeye daha uygun bir çıkış düzenlemesi yapılacak.

Yürüme platformu yenileniyor

Restorasyon kapsamında ayrıca; özellikle yağışlı havalarda, sarnıcın tavan kısmından ziyaretçilerin yürüme alanlarına yüksek miktarda su sızıntısı olması nedeniyle, ziyaretçilerin güvenliğini tehlikeye atan bölgelere yalıtım uygulaması yapılacak.

Yapıda bulunan betonarme platform kaldırılacak ve yerine modern malzemeler kullanılarak inşa edilecek yeni bir platform yerleştirilecek.

Beton kolonlar sökülüyor

Yapı içerisindeki kolonlarda, duvarlarda ve tonozlarda gerekli güçlendirme çalışmaları restorasyon projesi ve raporu doğrultusunda tekniğine uygun olarak yapılacak, daha önceki yapılan tekniğe uygun olmayan müdahalelerle betonarme olarak güçlendirilen sütunlar restorasyon projesi doğrultusunda sökülerek özgün haline uygun olarak yenilenecek.

Million Taşı ve Su Terazisi de restorasyona dâhil

Sarnıcın yanındaki parkın içinde bulunan, tüm Antik Roma yollarının başlangıç noktası, dünyanın merkezi kabul edilen ve 4. yüzyıl ile tarihlendirilen Million Taşı ve hemen yanında yer alan 16. yüzyıla ait su terazisi de restorasyon kapsamında çalışma görecek.

Uzunluğu 140 metre, genişliği 70 metre olan, 52 basamaklı taş bir merdivenle inilen sarnıcın içerisinde her biri 9 metre yüksekliğinde, çoğunluğu daha eski yapılardan toplandığı anlaşılan 336 sütun bulunuyor. Bu sütunlardan 295 adedi şu an açık olan kısımda, 41 adedi ise kapalı kısımda yer alıyor. Yerebatan Sarnıcı 8.678 m²'lik bir alanı kaplamakta olup bunun 7.648 m²'lik kısmı açık, 1.030 m²'lik kısmı ulaşılamayan kapalı alandır. Sarnıç 100 bin ton su depolama kapasitesine sahiptir.

M.S. 542'de Bizans İmparatoru Jüstinyen tarafından yaptırılan dünyanın en eski su sarnıcı olan Yerebatan, 1987'de temizlenerek İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından ziyarete açılmıştı.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Dülük Antik Kenti mozaikleri turizme kazandırılıyor
  • 09.09.2024 13:13

Dülük Antik Kenti mozaikleri turizme kazandırılıyor

İnsanlık tarihinin en eski yerleşimlerinden, farklı dinlere ev sahipliği yapan G ...

Fehime ve Hatice Sultan yalılarının restorasyonu tamamlandı
  • 09.09.2024 11:57

Fehime ve Hatice Sultan yalılarının restorasyonu tamamlandı

Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Prof. Dr. Ahmet ...

Yozgat'ta tarihi Roma Hamamı ziyarete açıldı
  • 09.08.2024 11:19

Yozgat'ta tarihi Roma Hamamı ziyarete açıldı

Yozgat'ın Sarıkaya ilçesinde 2018'de UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne alına ...

Tescilli "Diyarbakır evleri" restore ediliyor
  • 07.08.2024 17:39

Tescilli "Diyarbakır evleri" restore ediliyor

Diyarbakır'ın merkez Sur ilçesinde 9 yıl önce terör saldırıları sonucu tahribata ...

Erzurum'da tarihi tabyalar korumaya alınıyor
  • 07.08.2024 15:31

Erzurum'da tarihi tabyalar korumaya alınıyor

Erzurum'da tarih boyunca kentin savunmasında çok büyük önem arz eden tabyalar ko ...

TKGM bünyesinde milyonlarca tarihi belge muhafaza ediliyor
  • 29.07.2024 16:54

TKGM bünyesinde milyonlarca tarihi belge muhafaza ediliyor

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğ ...