3. havaalanı 25 senelik kira bedeli üzerinden ihale edilecek! 7 milyar euroya mal olması bekleniyor!
YİD modeliyle inşa edilecek havalimanının finansmanı için yolcu ve tarife garantisi verilmesi de öngörülüyor
YİD modeliyle inşa edilecek havalimanının finansmanı için yolcu ve tarife garantisi verilmesi de öngörülüyor.
Atatürk ve Sabiha Gökçen Havaalanı'ndan sonra İstanbul'a yapılacak 3. havaalanı ihalesinde teklifler 3 Mayıs'ta alınacak. 7 milyar euroya mal olacak yeni havalimanında, yolcu garantisi 11 yıl için toplam 342 milyon yolcu olacak. Havalimanının ihalesinde şirketler tekliflerini verirken yatırım bedeli, yapım süresi ve işletme süresini dikkate alarak 25 yıllık işletme dönemi için DHMİ'ye ödeyecekleri toplam kira bedelinde rekabet edecekler. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, 3. Havalimanı'na ilişkin basın toplantısı düzenledi. 3. Havalimanı ihalesinde son tekliflerin 3 Mayıs'ta alınacağını belirten Yıldırım, havalimanının tam kapasiteye ulaştığında yolcu kapasitesi bakımından dünyanın en büyük havalimanı olacağını bildirdi.
İşletme süresi 25 yıl olarak sabitlenecek
Yeni havalimanı projesinin ilk etabını ihalenin karara bağlanmasından ve yer teslim yapılmasından itibaren 42 ay içinde tamamlamayı öngördüklerini kaydeden Yıldırım, "İnşaat dönemi süresince yılda ortalama 80 bin kişiye iş imkanı sağlanmış olacak Havalimanının hizmete girmesi ile birlikte yıllık ortalama 120 bin iş imkanı sağlanacak" dedi. Yıldırım, projenin 'Türk Modeli' diye bilinen kamu özel sektörlüğü marifetiyle, yani YİD modeliyle yapılacağını bildirdi. Yıldırım, İstanbul Yeni Havalimanı Projesi'nin finansmanını sağlamak amacıyla belirli bir süre için yolcu ve tarife garantisi verilmesinin öngörüldüğünü kaydetti. İhalenin bu sefer önceki projelerden farklı bir yöntem ile gerçekleştirileceğini belirten Bakan Yıldırım, "Bu projede işletme ve yapım sürelerinin değil, idareye verilecek belirli bir işletme süresinde kirayı yarıştıracağız. Yani işin başında işletme süresini 25 yıl olarak sabitliyoruz. İşletme süresi yapım işlerinin tamamlanmasını takip eden ve havalimanının işletmeye başlamasıyla birlikte başlayacak ve 25 yıl devam edecek.
Yüzde 20 oranında öz kaynak şartı getirildi
İstekliler tekliflerini verirken yatırım bedeli, yapım süresi ve işletme süresini dikkate alarak 25 yıllık işletme süresi için DHMİ'ye ödeyecekleri toplam kira miktarında yarışacaklar. Böylece işletme süresinde en fazla kira ödemeyi taahhüt eden istekli ihaleyi kazanmış olacak" dedi. Yıldırım, yeni yapılacak havalimanının isminin ne olacağına yönelik sorusuna, "Bu havalimanı tartışmasız bir havalimanı olacak. Çünkü havalimanının rakibi olmayacak" dedi. Yarın (bugün) ihale ilanına çıkılacağını belirten Yıldırım, yüzde 20 öz kaynakla işe başlama şartı konulduğuna dikkat çekti. Yeni Havalimanı Projesi'nin 4 aşamada gerçekleşeceğini belirten Yıldırım, "Birinci aşama toplam 90 milyon yolcu kapasitesine sahip olan yolcuların kullanımına yönelik her türlü donanıma sahip 680 bin metre kare büyüklüğünde ana terminal. 170 bin metre kare büyüklüğünde ikinci terminal veya uydu terminali olmak üzere iki adet terminal binası. Yaklaşık 4 milyon metrekarelik apron, 3 adet teknik blok ve 1 adet kule, şeref salonu, kargo ve genel havacılık terminalleri, içinde hastane, ibadethane, kongre merkezlerinin yer aldığı diğer sosyal donatı alanları" diye konuştu.
Kapasite 150 milyon yolcuya ulaşacak
İkinci aşamada işe birincileri ilave olarak bir pist ve 3 adet paralel taksi yolunun olacağını belirten Bakan Yıldırım, "Üçüncü etap sonunda deniz tarafına yapılacak olan 500 bin metrekare büyüklüğünde 30 milyon yıllık kapasiteli üçüncü bir terminal binası, paralel taksi yolu, ilave apron ile birlikte bir ilave pist daha yapılmış olacak" diye konuştu. Yıldırım, dördüncü aşamada ise 340 bin metrekare büyüklüğünde ve 30 milyon yolcu kapasiteli yeni bir terminal daha yapılacağını vurgulayarak, "Böylelikle toplam terminal alanı 1 milyon 400 bin metrekareye ulaşmış olacak ve havaalanının toplam kapasitesi de 150 milyon yolcuya ulaşmış olacak" dedi. Projenin sadece İstanbul ve Türkiye açısından değil Batı ve Doğu Dünyası açısından da önemli bir transfer merkezi olacağına dikkati çeken Yıldırım, "İstanbul İzmir Otoyol Projesi'ni (Körfez Projesi) de solda bırakacak bir proje ile karşı karşıyayız" ifadesini kullandı.
Yeni havalimanı denize sıfır konumda inşa edilecek
Havalimanlarının çevresindeki yerleşim yerleriyle ilgili soruları yanıtlayan Binali Yıldırım, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün (SHGM) yerel yönetimlere bu konuyla ilgili uyarıda bulunduğunu kaydetti. Uyarılara rağmen birçok ilde mania kriterlerini delen imar uygulamalarının yapıldığına dikkati çeken Yıldırım, bu yapıların yıkılması için başlatılan hukuki işlemlerin devam ettiğini bildirdi. Bakan Binali Yıldırım, yeni havalimanını denize sıfır konumda yaptıklarını, yerleşime müsaade etmediklerini söyledi.
'Atatürk Havalimanı'na ilişkin taahhütlerimiz geçerli'
Yeni havalimanı işletmeye açıldıktan sonra Atatürk Havalimanı'nın ne olacağı sorusuna Yıldırım, Atatürk Havalimanı'nın işletmecisine, sözleşmesinde öngörülen taahhütlerin yerine getirileceğini ifade ederken, TAV Havalimanları Atatürk Havalimanı'nın işletme hakkına yönelik kira sözleşmesi sona ermeden, İstanbul'da yeni bir havalimanının hizmete açılması halinde, uğrayacağı tüm kâr kayıplarının Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) tarafından tazmin edileceğini duyurdu.
Dünya
Yorum Yaz