3. köprüde ayrıntılar belli oldu!
İstanbul Boğazı'na inşa edilecek 3. Köprü'nün yapımını da içeren 'Kuzey Marmara Otoyolu Projesi'nin Odayeri-Paşaköy (3. Boğaz Köprüsü dahil) Kesimi'nin ihalesini İçtaş-Astaldi ortaklığı kazandı
İstanbul Boğazı'na inşa edilecek 3. Köprü'nün yapımını da içeren 'Kuzey Marmara Otoyolu Projesi'nin Odayeri-Paşaköy (3. Boğaz Köprüsü dahil) Kesimi'nin ihalesini İçtaş-Astaldi ortaklığı kazandı. Ortaklık yapım ve işletme süresi dahil 10 yıl 2 ay 20 günlük teklif verdi. Köprü'nün mimarının Fransa'daki Normandiya Köprüsü'nün tasarımcısı Michel Virlogeux olacağı belirtiliyor.
İhaleye yönelik yapılan son değerlendirmeler sonrasında teklif veren üç grup kalmıştı. Bu gruplardan Salini-Gülermak Ortak Girişiminin teklifi şartnameye uymadığı gerekçesiyle iptal edildi.
Cengiz İnşaat-Kolin İnşaat-Limak İnşaat-Makyol İnşaat-Kalyon İnşaat Ortak Girişim Grubu verdiği 14 yıl 9 ay 4 günlük teklifle elenirken, kazanan İçtaş İnşaat Sanayi Ticaret AŞ-Astaldi Ortak Girişim Grubu oldu.
İçtaş-Astaldi ortaklığı, yapım dahil 10 yıl 2 ay 20 günlük işletme süresi için teklif verdi.
"Hedef 36 ayda tamamlanması"
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, ihaleyi yapım süresi dahil en kısa süre işletmeyi teklif eden firmanın kazandığını söyledi. Yıldırım, "Üçüncü köprünün en kısa zamanda hizmete girmesi için karayolları genel müdürlüğünde gereken özen gösterilecektir. Öngörülen yatırım tutarı yaklaşık 2.5 milyar dolar (4.5 milyar lira). Bu rakam düşebilir de artabilir. İdare tarafından bizim bu konuda bir öngörümüz yok. Bu rakam değişebilir. Artabilir azalabilir. Biz bazı işler verirsek bu fiyata yansımaz, ilave iş verirsek, süreye ilave edilecektir. Hedefimiz 36 ay içinde köprüyü yapıp, 2015'in sonunda faaliyete sokmaktır" dedi.
Bundan sonraki ikinci adımın Bakanlık onayı olduğunu kaydeden Yıldırım, "İhale komisyonu çalışmalarını tamamlayıp, bakanlığa onay için gönderecek. Bakanlıktan çıkan onaydan sonra adı geçen şirket gerekli hazırlıkları yapıp, bakanlıkla birlikte çalışacak. Firma isterse öz kaynakla çalışmaya başlayabilir, biz de böyle olmasını arzu ediyoruz" diye konuştu.
Yıldırım, "Projenin ülkemize hayırlı olmasını istiyoruz. Türkiye'nin küresel krize rağmen, önemli projeleri kamu kaynağı olmadan başarıyor olması ülkedeki güven ve istikrarın bir sonucudur. Bu sonuç sosyal ve ekonomik fayda olarak İstanbullulara geri dönecek. İdare olarak her türlü kolaylığı sağlayacağız. Şartnamede de belirtildi. Kredi bulma süreci uzayabilir. Ama bunu sınırsız süre olarak belirleyemeyiz. Bu yüzden kredi bulma süreci sınırlıdır" dedi.
Normandiya Köprüsü'nün mimarı yapacak
Elde edilen bilgilere göre yeni köprünün mimarı Fransa'daki Normandiya Köprüsü'nün tasarımını gerçekleştiren Michel Virlogeux olacak. 1995 yılında yapımı tamamlanan Normandiya Köprüsü 465 milyon dolara mal olmuştu. Toplam uzunluğu 2.143 metre olan Köprü'nün genişliği ise 23.60 metre.
İlk ihale 20 Nisan'da yapılmıştı
İlk ihale, 20 Nisan'da yapılmış ve ihalede Salini-Gülermak Ortak Girişimi, İçtaş İnşaat Sanayi Ticaret AŞ-Astaldi Ortak Girişim Grubu, MAPA İnşaat ve Ticaret AŞ ile Cengiz İnşaat-Kolin İnşaat-Limak İnşaat-Makyol İnşaat-Kalyon İnşaat olmak üzere 4 teklif değerlendirmeye alınmıştı.
Salini-Gülermak Ortak Girişimi, İçtaş İnşaat Sanayi Ticaret AŞ-Astaldi Ortak Girişim Grubu ile Cengiz İnşaat-Kolin İnşaat-Limak İnşaat-Makyol İnşaat-Kalyon İnşaat Ortak Girişim Grubu teknik yeterlilik için gerekli olan 70 puanı geçerken, MAPA İnşaat ve Ticaret AŞ, yeterli puanı alamamış ve ihale dışı kalmıştı.
Hürriyet
Yorum Yaz