Galataport projesinin yeni imar planı onaylandı! Bina yüksekliği 21.5 metrede sınırlandı!
Karaköy’de yapılması planlanan Galataport projesinin yeni imar planı onaylandı. Bölgenin tarihi dokusunu değiştirecek olan projede, bina yüksekliği 21.5 metre
Uzun yıllardır herkesin merak ettiği önemli projelerden biri haline gelen ancak imar sorunuyla boğuşan Galataport'ta süreç yeniden başladı. İlk kez 2005 yılında ihalesi yapılan ancak Danıştay tarafından iptal edilen projede, imar planı çalışmaları tamamlandı. Yeni imar planının Özelleştirme Yüksek Kurulu'nda onaylanmasının ardından karar geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, Karaköy'de Türkiye Denizcilik İşletmeleri'ne ait 112 bin 147 metrekare yüzölçümlü Salıpazarı kruvaziyer liman alanında yapılması planlanan proje, tekrar ihaleye çıkacak. Kararın yayımlanmasıyla birlikte birçok farklı çevreden de tepkiler yağmaya başladı. Projeyle birlikte kamusal alanların özelleştirilmesine karşı çıkan ve tarihi mekânların korunamayacağını belirten çevreler, Karaköy'ün siluetinin değiştirileceğinden endişe ediyor. Galataport projesinin gündeme geldiği günden bu yana Karaköy ve çevresinde yaşanan hareketlilik de akıllarda soru işareti yaratıyor. Bölgedeki tarihi binaların ünlü gayrimenkul firmaları tarafından satın alınıp, lüks otel projeleri yapılacağının açıklanması da bu endişeleri haklı çıkarıyor.
2004-2005'ten beri sürecin takipçisi olduklarını belirten Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi İkinci Başkanı Sabri Orcan, bölgenin bir kruvaziyer liman için uygun olmadığını belirterek, amacın kruvaziyer limanlara verilen haklardan faydalanarak, yatırım alanları oluşturmak olduğunu ifade etti. Projeyle birlikte bölgenin siluetinin değişip ticari alan yaratılacağını vurgulayan Orcan, “Burası Boğaz trafiği açısından sorun yaratır. Ayrıca bölge yoğun bir yapılaşma için de uygun değil, tarihi sit alanında bulunuyor. Zaten önceki plan o yüzden iptal edilmişti. Fakat Özelleştirme İdaresi Başkanlığı diğer yasalardan faydalanıyor” dedi. Projenin kamuoyundan da tepki aldığını anlatan Orcan, yeni imar planının henüz eline ulaşmadığını ekleyerek, “Aldığımız duyumlara göre, bir öncekine göre proje alanı biraz daha büyütülmüş. Bina yüksekliğine 21.5 metrelik sınır getirilmiş. Fakat bir kruvaziyer limanının 21.5 metre yüksekliğe ihtiyacı olmaz. 7-8 katlı binalar bu bölge için çok yüksek.” dedi. Orcan projenin 2005'te Cannes'da yapılan bir gayrimenkul fuarından tanıtıma çıktığını aktararak, “2005'te burası pazarlandı. Yüksek ve kazançlı bir yatırım olarak sunuldu. Yani burası bir liman olarak değil, bir yatırım olarak ortaya kondu” diye konuştu. Projenin kente uygunluğuna bakılmadığını belirten Orcan, “Bu projeye teknik ve fiziksel açıdan hatta tarihi açıdan da bu bölgeye uygun değil. Proje tek kruvaziyer limanı olarak ortaya konuyor ama bir ihtiyacı karşılamanın dışında arza dönük bir yatırım halini alıyor. Biz projeye karşı değiliz İstanbul'un tabiî ki bir kruvaziyer limanı olmalı ancak yapılan, tarihi bir bölgeye göz koymaktır” diye konuştu.
21.5 metre sınırı geldi
“İstanbul'un tek kruvaziyer limanı” olarak lanse edilen proje kapsamında 112 bin 147 metrekare yüzölçümlü liman alanında, konaklama ve dinlenme tesislerini de kapsayan turizm merkezinin yapılması planlanıyor. Projenin ticaret alanındaysa alışveriş merkezleri ve restoranlar yapılacak. Projede rıhtım, yeşil alan, kültürel tesis ve taşıt yolu için de yerler ayrıldı. Danıştay'ın verdiği iptal kararının ardından tekrar hazırlanan imar planında bina yüksekliğinin 21.5 metreyle sınırlandırılması, jeolojik gerekçelerle önlem alınacak alanların belirlenmesi ve ayrıntılı inceleme yapılması şartı gibi bazı detaylar da yer aldı.
İlk ihale iptal edildi
Galataport projesi, ilk kez 2005'te Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından ihaleye çıkmıştı. İhaleye katılan firmalar arasından 3 milyar 538 milyon Euro'luk en yüksek teklifi veren İsrailli işadamı Sami Ofer ile işadamı Mehmet Kutman'ın ortaklığındaki Royal Caribbean konsorsiyumu ihaleyi almaya hak kazanmıştı. Fakat daha sonra ihale Danıştay'ın aldığı kararla iptal edilmişti.
‘Karaköy butik ve lüks otel üssü olacak'
Galataport projesiyle birlikte yıldızı parlayan Karaköy, son yıllarda inanılmaz bir hareketliliğe sahne oluyor. Önemli gayrimenkul firmalarının çoktan yerini almaya başladığı bölgede, 18 butik otel açıldı bile. Galataport projesinin gündeme gelmesiyle birlikte bölgede prim artışı yaşandığına dikkat çeken Remax Taksim merkez ofisinde gayrimenkul danışmanı olan Engin Gürbüz, özellikle apart ve butik otel yatırımlarının ivme kazandığını belirtti. Firmaların satın aldıklarını binada otel yapma hazırlığında olduğunu ifade eden Gürbüz, “Karaköy piyasasında konuşulan duyumlara ve bana ulaşan bilgilere göre, Karaköy artık birçok firmanın hedefinde yer alıyor. Bunlar arasında Bankalar Caddesi üzerindeki tarihi Sümerbank binasını 9 milyon dolara satın alan Yılmaz Ulusoy, Global Holding binasını satın alan Alkoçlar Turizm ve Türkbank binasını ihale yoluyla satın alan Torunlar Holding, ilk akla gelen isimler arasında” dedi. Gürbüz, “Yine Vakıfbank binası 49 yıllığına yap-işlet-devret modeliyle Hakan Madencilik tarafından 5 yıldızlı otel olarak değerlendirilecek. Tophane'deki Bilgi Üniversitesi'nin binası ise 9.5 milyon dolara CVK Group tarafından satın alındı. İşadamı Nizam Ilışım da 1.5 milyon dolara satın aldığı Bereket Han'ı butik otel olarak işletmeye açmaya hazırlanıyor” diye konuştu.
Ünlü isimler tarihi binalarda butik oteller inşa edecek
Bina Firma
Sümerbank Yılmaz Ulusoy
Global Holding-Veli Alemdar Han Alkoçlar Turizm
Türkbank Torunlar Holding
Bilgi Üniversitesi (Tophane)CVK Grup
Bereket Han Nazım Ilışım
Vakıfbank Bölge Müd. Hakan madencilik (yap –işlet –devret)
Kozluca Han Akfen Grup
Generali Sigorta İsmet Koçak
Hülya Çaylak
Yorum Yaz