Galataport'un ihalesi yarın yapılacak!
Proje, Karaköy'den Tophane'ye kadar olan bin 200 metrelik sahil şeridi ve yaklaşık 100 bin metrekarelik alanın yenilenmesini kapsıyor
Son yılların en çok tartışılan projelerinden biri olan Salıpazarı (Galataport) Liman Projesi ihalesi yarın yapılacak. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), Danıştay'ın dikkat çektiği imar sorunlarını çözüme kavuştururken, 30 yıl süreyle işletme hakkının devrini öngören ihaleye 5 grup teklif verdi.
5 yıl önce ihalesine çıkılan ve ardından iptal edilen Galataport Liman Projesi'nin ihalesi yarın yapılacak. İhale için Doğuş Holding, Alsim Alarko, Torunlar GYO, Polimeks- Folkart-Sembol ortak girişim grubu (OGG), Global Yatırım-Özak GYO-Delta Proje OGG projeye teklif verirken, ihale pazarlık usulüyle gerçekleştirilecek.
Galataport projesi, Karaköy'den Tophane'ye kadar olan bin 200 metrelik sahil şeridi ve yaklaşık 100 bin metrekarelik alanda alışveriş merkezleri, oteller ve liman yapım işlerini kapsıyor. Ayrıca dolgu alanı da yapılacak. Salıpazarı Rıhtımı'ndaki mevcut antrepolar da ihaleyi kazanan şirket tarafından yıkılabilecek. Proje ile limanın özelleştirilmesiyle yeni bir kruvaziyer liman haline getirilmesi amaçlanıyor. Projenin 3 yıl sürmesi planlanıyor. Projenin 3 yılda tamamlanması hedefleniyor. ÖİB yetkilileri, Galataport'un hem Türkiye, hem de İstanbul için büyük önemi olduğunu belirterek, "Herkesin görüşünü alarak, sağlıklı bir şekilde, herkesin kabul edebileceği bir modelle, planla, Galataport ihalesini tamamlamayı düşünüyoruz" ifadesini kullandı. Karaköy'den Tophane'ye kadar geniş bir alanda alışveriş merkezinden 5 yıldızlı otellere kadar birçok yatırım öngörülen proje, atıl durumdaki çevreyi turizme kazandırmayı ve İstanbul'un imajını değiştirmeyi öngörüyor.
Bölgenin turizm potansiyeli yüksek
İstanbul Salıpazarı Kruvaziyer Limanı, 2011 yılındaki 627 bin 897'yi aşan yolcu ve 420 gemi sayısı ile Akdeniz'in en uğrak 10 kruvaziyer limanından biri konumunda bulunuyor. Limanın yolcu bazındaki pazar payı yüzde 26'ya karşılık geliyor. İstanbul'un faaliyet halindeki tek kruvaziyer limanı olma özelliğine sahip Salıpazarı Limanı, tarihi yarımada, Beyoğlu ve Galata Kulesi gibi turistik ve sosyal-kültürel merkezlere yakınlığı nedeniyle kruvaziyer turisti tarafından tercih ediliyor. Liman bu özellikleri nedeniyle dünyanın en önemli kruvaziyerlerinin uğrak durakları arasında bulunuyor.
Liman sahasının, 100 bin 280 metrekare Türkiye Denizcilik İşletmeleri AŞ mülkiyetindeki planlama alanı, 131 bin 821 metrekare kapalı alanı, bin 115 metre toplam rıhtım uzunluğu bulunuyor.
Projenin toplam planlama alanı 11 bin 867 metrekarelik dolgu alanla 112 bin 147 metrekareye çıkıyor. Kruvaziyer liman alanı 85 bin 208, yollar 892, rekreasyon alanı 13 bin 941, kültürel tesis alanı 12 bin 107 metrekareyi buluyor. Proje için maksimum 127 bin 811 metrekare yapılaşma ve 99 bin 256 metrekare inşaat öngörülüyor. Limanın özelleştirilmesiyle yeni bir kruvaziyer liman haline getirilmesi amaçlanıyor. Projenin tanıtımında İstanbul'un turizm potansiyeli ile Türkiye'nin turizm gelirlerinin artırılması hedeflendiğine de dikkat çekiliyor.
Özelleştirme İdaresi imar sorunlarını çözdü
Galataport Liman Projesi ihalesi, 2005 yılında yapılmış ancak Danıştay'ın imar planlarına ilişkin gerekçeli kararından sonra 2006 yılında Özelleştirme İdaresi tarafından iptal edilmişti. İhaleye o dönemde 3 milyar 538 milyon 449 bin 233 euro ile en yüksek teklifi Türk İşadamı Mehmet Kutman ile İsrailli işadamı Sami Ofer, konsorsiyumu olan Royal Caribbean Cruises LTD kazanmıştı. Bu süre içinde Özelleştirme İdaresi Danıştay'ın dikkat çektiği imar sorunlarını çözdü.
Meltem Gündüz/Dünya
Yorum Yaz