İcralik.com’un yaptığı anketle tabular yıkılıyor
İcralik.com 6500 kişi üzerinden yaptığı anket ile oranların değişkenlik gösterdiğini ortaya koyuyor
6500 kişi üzerinden yaptığı anket ile oranların değişkenlik gösterdiğini ortaya koyuyor. Yorganı unutup uzattığımız ayağımız ya da beklenmedik ani aksilikler yüzünden icralık oluyoruz. Düzenlenen bu ankette İstanbul'da ihaleye çıkan konutların, Türkiye genelinde icradan satışa çıkan konutların yüzde 25'ini oluşturduğu görüldü. Bu konuda İstanbul'daki nüfusun etkisi tabii ki fazla. Ayda ortalama 1200 konutun icradan satıldığı düşünüldüğünde ve bunların piyasa değerinin yüzde 25-30 altına satılması insanları icradan alışverişe yönlendiriyor. Konutlar ekspertiz değerinin ortalama yüzde 20 altında ve birde buna bedelinin ilk ihalede yüzde 52 eğer satılmazsa ikinci ihalede yüzde 68'ine indiği düşünülürse ciddi kârlar ortaya çıkıyor.En çok ihaleye çıkan konutların gelişmekte olan semtler arasında olduğunu ortaya koyan bu ankette Büyükçekmece, Ümraniye, Ataşehir ve Başakşehir önde gidiyor.En çok rağbet gören bölgeler ise boğaz hattı ve merkezi yerler olarak görünüyor.
İhalelere katılım amacı aslında tahminlerden farklı
icralik.com'un düzenlediği anket sonucuna göre ihalelere giren kişiler yüzde 82 ticari amaçlı alım yapıyor. Düşük fiyata alıp, bedeline satmakla kâr sağlanıyor. İhalelere girenlerin alımdan şüphe duymamaları ve gönül rahatlığıyla davranmaları adliyelere duydukları güvenden öne geliyor. Devlet satışı olması onlar için sağlıklı bir alım haline dönüyor.
Yurtdışından farklı bir şekilde bizim ülkemizde ev eşyaları da icraya düşüyor. Bu anket ihalecilerin yüzde 90'ının ev eşyalarının ihaleye girmelerine karşı olduğunu söylüyor. Hatta konut ihalelerine girenlerin yüzde 20'i belli bir kâr koyup konutları sahiplerine satmak istiyorlar. İhaleye girenlerin yüzde 85'inin ihalelerin tamamen şeffaf yapıldığı kanısında olması, insanların aklında eskiden kalma tabuların yıkıldığını ortaya koyuyor.
Çok ilginçtir ki icralik.com anketine göre; icra ihalelerinden mal almış olanların yüzde 77'nin önceden icra davası açılmış kişiler olduğu belirlendi. Bu sonuca göre de insanlar başına gelmesinden dolayı, hem kâr sağlamak hem de borçluya yardım edebilmek için icra ihalelerini tercih ettikleri anlaşılıyor. İcra ihalelerine girenlerin yüzde 78'i erkek, yüzde 22'si ise bayanlardan oluşmaktadır. Bu sonuç bayanların payının tahminlerden yüksek olduğunu ortaya koyuyor.
Ve sonuç olarak ‘ağlayanın malı, gülene yar olmaz' mantığının yerine, icralik.com tarafından alınan fetva, medyadaki gündemler ve borçlu için yapılan uğraşlar sonucunda, yerini borçlunun borcunu ödemesinde herkesin katkısı olabileceği ve bundan karşılıklı kazanç sağlanacağı düşüncesinin oluştuğu görülüyor.
Yorum Yaz