İstanbul Finans Merkezi'nin ihalesi bugün! Kimler teklif verecek?
İstanbul Uluslararası Finans Merkez ihalesinin 1'inci oturumu yapılacak. İhale kapsamında üst yapı ve altyapı imalatları, eğitim tesisleri imalatları, yol ve çevre düzenleme işleri ile birlikte bin 500 ve 3 bin kişilik dini tesisler, sağlık merkezi, karakol bloku ve bağlantı köprüsünü inşa edilecek
İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Özel Proje ve Rekreasyon Alanı Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı İşi ihalesi 1. oturumu yapılacak.
Konuyla ilgili yapılan yazılı açıklamada, İstanbul Uluslararası Finans Merkezi'ne ilişkin ihale kapsamında üst yapı ve altyapı imalatları, eğitim tesisleri imalatları, yol ve çevre düzenleme işleri ile birlikte 1500 ve 3 bin kişilik dini tesisler, yönetim bloku, sağlık merkezi, itfaiye bloku, karakol bloku ve bağlantı köprüsünün inşa edilerek ilgili kurumlara teslim edilmesi şartı arandığı hatırlatıldı.
Ancak İstanbul Uluslararası Finans Merkezinin birinci öncelikli imalatları olan podyum, genel altyapı ve yollar imalatların yapılmasının sağlanması ve diğer mülkiyet sahiplerinin de kendi arsaları üzerinde proje üretebileceği bir aşamaya getirilebilmesi ve projenin 2016 sonu itibariyle bitirilmesi hedeflendiği dile getirilen açıklamada, sosyal donatı alanları ile bağlantı köprüsünün ihale kapsamından çıkartılarak projenin başlamasının temin edilmesinden sonra yapılmasının uygun olacağı görüşünün ağırlık kazandığı kaydedildi.
İhaleye, yerli veya yabancı gerçek veya tüzel kişi veya bunların oluşturduğu ortak girişim teklif verebilecek. Ancak uluslararası bir ihale yapılmayacak. Konsorsiyum olarak verilen teklifler kabul edilmeyecek. Yabancı istekliler, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu'nda belirtildiği şekilde ihaleye katılabilecekler. Onaylı imar planları çerçevesinde "Özel Proje ve Rekreasyon Alanları" olarak belirlenmiş parsellerin, "Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı" usulü ile ihalesi gerçekleştirilecek. 4.5 milyar TL'lik İFM'nin bu özel alan ihalesinden çıkacak fiyatın yaklaşık 1 milyar TL olarak bekleniyor.
11 bin kişi yaşayacak
Üç milyon 200 bin metrekarenin üzerinde inşaat alanına sahip olacak İFM'nin yaklaşık 50 bin kişiye istihdam sağlaması da öngörülüyor. Üç bin kişilik kongre ve kültür sarayı, kütüphane, oteller, okul, cami, kreş, sağlık merkezi, itfaiye, karakol gibi birimler de yer alacak. 11 bin kişilik yaşayan nüfusuyla İFM'nin yedi gün 24 saat hareketli bir merkez olması hedefleniyor.
Akıllı binalar olacak
Merkezin deprem analizleri Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Deprem Araştırma Enstitüsü tarafından yapıldı. Elektriğini kendi üreten, çevreye duyarlı, düşük karbon emisyonlu bina olma özelliğiyle akıllı bina olacak olan Finans Merkezi'nde iç iletişim ağı, mobil telefon, otopark yönetimi sistemleri de yer alacak.
İSTEYEN BİNASINI YAPABİLECEK
İFM'de yer alacak Ziraat Bankası, Halkbank, Vakıfbank, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) kendi binasını kendisi yapabilecek. Kurumların istememesi halinde binaları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılacak. Kendi binasını yapmak istediğini Emlak Konut GYO ve Bakanlığa ileten SPK'ya 7 aylık proje hazırlama süresi verildi. Binanın tasarımı ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın belirlediği tasarım kriterlerine uygun olacak. Bina kapılarının Selçuklu mimarisinden esinlenerek ortadaki avluya açılacağı biliniyor. Projenin 2015 sonunda bitmesi tahmin ediliyor.
Vatan
Yorum Yaz