Kalamış Marina'nın ihalesini kim kazanacak?
İstanbul’da geçen yıl Haliç’teki tersane ve Galataport özelleştirilirken İstanbul’un iki marinasından birisi olan Kalamış Marina da 30 yıllığına özelleştirme kapsamına alındı
Üç tarafı denizlerle çevrili Türkiye, bu zamana kadar yeterince denizden yararlanamamanın açığını telafi etmek üzere harekete geçti. İstanbul'da geçen yıl Haliç'teki tersane ve Galataport özelleştirilirken İstanbul'un iki marinasından birisi olan Fenerbahçe Kalamış Marina'da 30 yıllığına özelleştirme kapsamına alındı. 1987 yılında hizmete açılan Kalamış ve Fenerbahçe Marinaları, Aralık 1998'de işletmeci şirketin hisselerinin tamamının devralınması ile Koç Grubu'na bağlı Setur Marinaları zincirine katılmıştı.
Mülkiyeti Türkiye Denizcilik İşletmeleri'ne ait olan İstanbul Kadıköy'deki Fenerbahçe Kalamış Yat Limanı'nı bir bütün olarak 30 yıllığına “İşletme Hakkının Verilmesi” yöntemiyle özelleştirilecek. Geçici teminatı 10 milyon dolar olarak belirlenen marinanın ihalesine yabancı şirketler, Koç Grubu'na bağlı Setur, Ülker'e bağlı Marintürk, Doğuş Grubu'na bağlı D Marin ve Haliç Yat Limanı ve Kompleksi Projesi'ni kazanan Sembol İnşaat ve ortaklarının da katılımı bekleniyor.
Marinanın özelleştirilmesinde isteklilerin teklifleri en son 12 Mayıs 2014 tarihine kadar alınacak. 30 yıllık işletme hakkı devrinin verilmesinin öngörüldüğü Kalamış-Fenerbahçe Yat Limanı'na ilişkin nihai pazarlık görüşmesinin ise Mayıs ya da Haziran ayı gibi yapılması planlanıyor.
TCDD'nin lokali de marina mı olacak?
Marinanın özelleştirmesinde bir başka perde ise Kalamış Yat Limanı'nın yanı başındaki TCDD Dinlenme Tesisleri'nin marinaya dönüştürülmesi. Özelleştirme İdaresi bu konudaki çalışmalarını 2013 yılında hızlandırırken Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk bu projeye, “Burası marinaya uygun değil, marina yapılırsa dava açarız” diyerek karşı çıkıyor. ÖİB ise imar planını tamamlandıktan sonra araziyi ihaleye çıkaracak. Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun 2008'de devraldığı 20 bin metrekarelik arazi halen halk plajı ve TCDD lokali olarak kullanılıyor.
Setur halihazırdaki işletmeci
Kalamış Marina'nın özelleştirilmesine en iddialı girişimin Setur'dan gelmesi bekleniyor. Marina işletmeciliğinde Akdeniz çanağının ve Türkiye'nin en büyük zinciri konumunda olan Setur Marinaları; Kalamış&Fenerbahçe, Yalova, Ayvalık, Çeşme, Kuşadası, Marmaris, Finike, Kaş, Antalya ve Midilli olmak üzere toplam 10 marina işletiyor ve 5.000'den fazla yat bağlama kapasitesiyle hizmet veriyor.
Marinacılık yatırımları ile dikkat çeken D-Marin'in Dalaman, Didim, Turgutreis, Göcek, Hırvatistan, Mandarin marinalarındaki toplam kapasitesi bin 860 yat kapasitesi ve 950 adetlik kara park kapasitesi bulunuyor. Bu nedenle İstanbul'un bu en cazip bölgesindeki marinanın özelleştirilmesine sessiz kalmayacağı bekleniyor.
Ülker'in Marintürk'ü atakta
Marinacılıkta büyüme planları bulunan Ülker'in Marintürk'ünün ise İstanbul Pendik ve Muğla Göcek'te toplam 972 yat kapasiteli ve 280 kara park kapasitesi bulunuyor.
İstanbul'a yeni ve küçük marinalar geliyor
Haliç Yat Limanı ve Kompleksi Projesi ihalesini 1 milyar 346 milyon dolarla kazanan Rixos otelleriyle bilinen Sembol İnşaat ve ortakları da yeni tesiste 70'er yatlık iki marinaya yer verecek.
Galataport olarak bilinen İstanbul Salıpazarı Liman Sahası'nın 30 yıllık işletmesi için düzenlenen ihaleyi de 702 milyon dolarla Doğuş Holding kazanmıştı. Doğuş Holding'in de ihalede yerini alması bekleniyor.
Türkiye'de marinacılık gelişiyor
Özellikle İstanbul'da artan yat kapasitesine çözüm üretmek isteyen İSPARK, teknelerin düzensiz parklanması için Tekne Parkları ilk olarak İstinye ve Tarabya'da hizmete açtı. Yoğun talebi karşılamak ve kapasiteyi karşılamak amacıyla İstanbul boğazının uygun görülen koylarına 9 yeni Tekne Park yapmak için çalışmalar sürdürülüyor.
Tuzla'ya da marina geliyor
Öte yandan Tuzla Belediyesi de 370 bin 989 metrekarelik alan üzerine bir marina yaptırmak ve 30 yıllığına işletme hakkını vermek üzere 29 Ocak 2013 tarihinde ihale düzenlemişti. İhaleyi 120 milyon 750 bin liralık teklifle Bayraktar İnşaat kazanmıştı. Viaport Marine ismini alan marinanın tanıtımı da 5 Mart 2014 tarihinde gerçekleşecek. 30 yıllığına işletme hakkı alınan çupra balığı şeklinde tasarlanan marinada AVM ve büyük kapasiteli bir otelin olması bekleniyor.
Tüm bu gelişmelere karşın Türkiye'nin yat bağlama kapasitesi hala 15 binde kalıyor. Marina konusunda atılım hamlesine başlayan Ulaştırma Bakanlığı'nın açtığı ihalelerle kapasitenin 25 bine, gelirin de 8 milyar dolara çıkmasını istiyor. Bakanlığın 2030 yılı için de 50 bin yat bağlama kapasitesi hedefi bulunuyor.
Marinada neler var?
Azami derinliği 6.5 metre olan ve tabanı tonoz döşeli marina mavi bayrak taşıyor. Çekek sahasında marina tarafından üstlenilen, yatların karaya çekme, denize indirme ve alt yıkama hizmetlerinin yanısıra her türlü kışlama ve bakım hizmetlerini marina dahilinde faaliyet gösteren diğer işletmelerden de almak mümkün. Tam boy maksimum 60 metrelik teknelerin bağlanabileceği marinada birçok tamir, bakım, yeme-içme, konaklama, alışveriş, teknik hizmet, güvenlik, iletişim, ulaştırma gibi hizmetlerde alınabiliyor.
Yorum Yaz