Kocaeli Derince Limanı ihalesi iptal edildi
Derince Limanı genişletme projesi kapsamındaki özelleştirme ihalesinde tüm yatırımcılar açık artırma sürecinden çekildi; ihale iptal oldu
Kocaeli Derince Limanı'nın 36 yıl süreyle "işletme hakkının verilmesi" yöntemi ile özelleştirme ihalesi iptal edildi. Bugün yapılan ihaleye Yılport Holding - Safi Katı Atık Ticaret - Kumport Liman İşletmeciliği - Ceynak Lojistik - Cengiz İnşaat – Dubaiport teklif verdi. Elemesiz turda en yüksek teklif 180 milyon dolar oldu. İlk elemeli turda teklif tutarı 252 milyon dolara çıktı ve tek yabancı teklif veren olan Dubaiport elendi. İkinci elemeli turda en yüksek teklif 302 milyon dolar oldu ve Ceynak Lojistik elendi. Üçüncü turda en düşük teklifi veren Yılport Holding elendi. İhalede açık artırmaya geçildi.
Açık artırmada 3 yatırımcı ihaleden çekildi
Açık artırma tutarı 516 milyon dolar olarak belirlendi. Katılımcılardan biri açık artırma bedelinin teklif tutarıyla mı, komisyon tarafından mı belirlendiğini sordu. İhale Komisyonu tutarın kendileri tarafından belirlendiğini söyledi. Bunun üzerine 3 katılımcı da ihaleden çekildiğini açıkladı. Kocaeli Ticaret Odası (KOTO) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Özdağ, Derince Limanı'nın özelleştirme ihalesine ilişkin, "Liman mutlaka özelleştirilmeli, bu yapılırken de mutlaka yerel partnerler bunun içerisinde olmalı. Yerel partnerlerde bu süreçleri hızlı yönetmek için pozisyon almalı diye düşünüyorum" dedi. Özdağ, yaptığı açıklamada, limanın, Türk ekonomisine ve kente kazandırılması gerektiğine işaret etti. Son günlerde Türkiye'de yaşanan olayların, özelleştirme sürecinde firmaları temkinli davranmaya ittiğine dikkati çeken Özdağ, "Dövizin yükselişi ve piyasadaki insanların öngörüsü gibi nedenler böyle bir sıkıntı yaşanmasına neden oldu. İşletme hakkının verilmesini uzatsalardı yani 36 yıl değilde 49 yıla çıkarsalardı. İhale komisyon başkanı 516 milyon dolarla başlatınca zaten diğer arkadaşlar da çekildi" diye konuştu. Özdağ, limanın daha da cazip hale getirilmesi gerektiğine vurgu yaparak, "Limandan gelecek gelirden daha çok limanın şehre ve ülkemize vereceği katkıyı gözönüne almalıyız.
Özelleştirme paketinin içerisine mutlaka ama mutlaka otoban bağlantısı koyulmalıdır. Demiryolunun havayolu bağlantısı da sağlanmalıdır. Liman mutlaka özelleştirilmeli, bu yapılırken de mutlaka yerel partnerler bunun içerisinde olmalı. Yerel partnerler de bu süreçleri hızlı yönetmek için pozisyon almalı diye düşünüyorum" ifadesini kullandı. Limanda, 450-500 milyon dolarlık bir yatırımın ön görüldüğünü bildiren Özdağ, yatırımın belli bir süre kapsamında yapılabileceğini kaydetti. Özdağ, limanın bir an önce devreye girmesi gerektiğini belirterek, yetkililerin limanla bağlantı yollarını sağlanması gerektiğine vurgu yaptı.
"Daha sonra yapılması doğru olurdu"
Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu ise açık artırmada başlangıç tutarının 516 milyon dolar olarak belirlendiğini ancak bunun kabul edilmediğini söyledi.
Dövizde yaşanan değişimlerden sonra ihalenin ertelenmesini istediklerini anlatan Zeytinoğlu, şunları kaydetti:
"Bu ihalenin daha sonra yapılması daha doğru olacaktı. Çünkü toplamda 25 kişi ihale şartnamesi almıştı sadece 6'sı katıldı. Bu da tabii ki rekabeti azaltır. Dövizdeki yükseliş, istikrarsızlık belirtisi olarak algılandığı için sorun. Belki direkt döviz kurunun oynaması bu ihale sürecinde çok etkin değil ama döviz kurunun oynaması istikrarsızlık olarak algılanıyor. Yani yarın ne olacağı bilinmediği için firmalar tedirgin."
Dünya
Yorum Yaz