Levent’teki İETT arazi ihalesinde son durum
Kadir Topbaş, ”Levent'te ihalesi iptal edilen İETT arazisinin satışı için yeniden ihaleye çıkacağız. Kayıplarımızı arsanın satışından elde edeceğiz” dedi
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, ”Levent'te ihalesi iptal edilen İETT arazisinin satışı için yeniden ihaleye çıkacağız. Kayıplarımızı arsanın satışından elde edeceğiz” dedi.
Topbaş, Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) tarafından Sütlüce Tanıtım Merkezinde düzenlenen toplantıda ekonomi basını ile bir araya geldi, yapılan yatırımları anlattı.
Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Topbaş, İETT'nin Levent'teki arazisinin satışı konusunun yargıya götürüldüğünü ve davanın kendi lehlerine sonuçlandığını belirtti.
Bu konuyu yargıya taşıyanların verdikleri zararın çok büyük olduğunu dile getiren Topbaş, şunları kaydetti:
”6 yıl sonra yasa bize bu hakkımızı iade etti. Ama para kasaya gelmedi, gecikti. Biz bundan dolayı kısa vadeli borçlanmalar yapmak zorunda kaldık. Sistemdeki sıkıntıları aşmak ve yapılan ihaleleri aşmak adına... Takriben belki 300-400 milyon lira faiz ödedik bunlar yüzünden. Bu kente yaptıkları haksızlık.
Milletin cebinden bu paralar çıkmak zorunda kaldı. Yapılan ihaleler işler var. 1 milyar 156 milyon lira kasaya girmediği için 2006'da bizim kayıplarımız paranın değer kaybı faiz kaybını hesaplamıyoruz. Bunu yapanlar yanlarına kar kaldı. Bir A4 kağıdına yazdıkları dilekçenin bu kente kaybettirdiğidir bu. Bu parayı zamanında kasamıza alsaydık, bugün ulaşım sistemlerinde çok daha fazla mesafe almış olacaktık. Yeniden ihale açacağız. Aynı plan, neydi o proje aynısı tekrar ihaleye çıkacak. Hazırlık yapıyoruz. Daha düşük satmayız. Kaybettiklerimizi da almamız lazım.”
İGDAŞ'ın özelleştirilmesi
Topbaş, İGDAŞ'ın satışıyla ilgili hazırlıkların olduğunu, Ankara Gaz'ın satışını beklediklerini belirterek, ”Biz bunu satmış olmak için satmak istemiyoruz. Beklediğimiz rakamın olması gerekir. Şartları iyi kollamamız gerekiyor. Onun için şartlar takip ediliyor, iyi duruma geldiği zaman değerlendireceğiz” dedi.
Dış borçlar konusunda da Topbaş, bunun ciddi rakam olmadığını, 2012 bütçesinde yüzde 10 dış borçlanma hakkı bulunduğunu, Üsküdar Ümraniye hattı ile ilgili 500 milyon avroluk kredinin kullanıldığını kaydetti.
Topbaş, Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı çalışmasına da değinerek şunları söyledi:
”Gayri Menkul Yatırım Ortaklığı kurmak için SPK'dan izin aldık. Belediyenin tüm gayrimenkullerini bir çatı altında toplayıp değer oluşturmak ve halka açmak istiyoruz. İyi bir rakam olacağına inanıyoruz. Bunun hazırlıklarını yapıyoruz. Sizin adınıza bu şehri yöneten olarak kendi değerlerini kendi içinde üretmeye ve değerini artırmaya çalışıyoruz.”
Sağlık AŞ tuvalet işletecek
Topbaş, Sağlık AŞ'nin İstanbul'daki tüm tuvaletleri işleteceğini, gerektiği yerlerde bunların sayısını artıracaklarını bildirdi.
Bütün sahil bandı, piknik alanlarında, ormanlarda hafta sonu mobil tuvalet kuracak, pazar akşamı veya pazartesi sabahı toplayacaklarını anlatan Topbaş, maç yoğunluğu olar yerler ve semt pazarlarının başı veya sonunda mobil tuvalet koyulacağını ve bunların istenen yerlere kiralanabileceğini kaydetti.
Topbaş, sistemin çok iyi çalışacağına ve iyi bir değer oluşturacağına inandığını söyledi.
İstiklal Caddesi son kez yapılacak
Topbaş, İstiklal Caddesi'nin de son kez yapacaklarını belirterek, şu bilgileri verdi:
”Bir daha problem olmayacak hale getiriyoruz. Orada artık taş döşeme değil, çok daha ucuz ve basit bir sistem bulduk. Caddenin altında atık su galerisi olduğu için tramvay geçerken titreşim yapıyor ve taşlar kendini bırakıyor. Bağlayıcılar çözülüyor. Esas problem oradan kaynaklanıyor. Tramvay hattına da yeni ray döşenmek suretiyle düzenlenecek. Bu sene yazdan önce bitirmeyi planlıyoruz. Beton ve arnevu tarzında bir şey olacak.”
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Taksim'in yayalaştırılması konusundaki bir soru üzerine de, bu çalışmanın Koruma Kurulu'nun değerlendirilmesine bağlı olduğunu, Gezi Parkı'nın tamamının değil, kısmen kaldırılması gerektiğini söyledi.
Siluetle ilgili İstanbul'un dijital maket çalışmasını yaptırdıklarını, maketi herhangi bir yere koydukları zaman nasıl bir algılama vereceğine ilişkin olan bu çalışma yapılıncaya kadar problem yaşamamak için 10 ilçeyi kapsayan topografik kodlamalar gerçekleştirildiğini ve bundan sonra sıkıntı ortaya çıkmayacağını söyledi.
Topbaş, bu problemin 16.9 İstanbul Projesinden geldiğini ve Zeytinburnu hattı üzerinde 9 tane plan yapıldığını belirten Topbaş, ortaya çıkan bu siluetin öngörülmediğini dile getirdi. Topbaş, orada yapılacak diğer yapılarla ilgili
çalışma yapıldığını da bildirdi.
Topbaş, İstanbul'da günde 15 bin ton çöp çıktığını ve yakma tesisi kurmak için çalışma yaptıklarını belirterek, kent genelinde 19,5 milyon ton asfalt döküldüğünü bildirdi.
Taksim Meydanı'nın yayalaştırılması
Taksim projesinde ağaçlandırma yapılacağını, kafelerin olacağını belirtenTopbaş, Tarlabaşı'ndan gelen yolun Talimhane'ye geldiğinde yer altına alınması ve oteller bölgesi ve Taksim ile bütünleşmesini ilk etapta ihaleye açacaklarını kaydetti.
Gümüşsuyu'ndan İnönü Caddesi'nden gelip Taşkışla'ya giden trafiği şimdilik bıraktıklarını belirten Topbaş, Sıraselviler'in tamamını yayalaştırma düşüncesi bulunduğunu bildirdi.
2 bin 500 yeni otobüs alınacak
Topbaş, Has Parti'nin ”Pembe metrobüs” önerisi konusunda da 2013 sonunda hedeflerinin, tüm otobüslerin yenilenmiş, klimalı ve konforlu, en yoğun saatlerde bile rahatlıkla binilebilecek hale gelmesi olduğunu söyledi.
Bu kapsamda İETT'nin 500 otobüs ihalesini yaptığını, ikinci 500 otobüsün ihalesinin de yapılacağını belirten Topbaş, Otobüs AŞ'nin de bin 500 otobüs hazırlığı içinde olduğunu, halk otobüslerinin tamamının yenileneceğini bildirdi.
Topbaş, Avcılar-Beylikdüzü arasında yapımı süren metrobüs hattı ihalesini alan firmadan kaynaklanan bir kısım sorunlar nedeniyle geciktiğini, şu anda kendi müdahalesiyle asfaltlama çalışmasının durduğunu, havalar düzeldikten sonra asfaltlama çalışmasının başlayacağını bildirdi.
AA
Yorum Yaz