Türkiye’de Dünya Mirası Listesi’nde yer alan tarihi ahşap yapılar korunamıyor!
Dünyanın çeşitli bölgelerinde ahşap binalar yaygınlaştırılırken, Türkiye’de Dünya Mirası Listesi’nde yer alan tarihî ahşap yapılar bile korunamıyor
Dünya çapında ahşap yapıların yaygınlaştırılması için kampanyalar düzenlenirken, Türkiye, tarihî ahşap yapılarını bile koruyamıyor. Amerikan vatandaşlarının yüzde 92'si ahşap evlerde yaşıyor. Japonya'da ahşap stadyum, Londra'da dokuz kata kadar çıkan ahşap binalar, dünyanın çeşitli bölgelerinde ahşap toplu konutlar mevcutken Türkiye, Dünya Mirası Listesi'ndeki tarihî ahşap evleri bile kaderine terk ediyor.
UNESCO'nun 2004 yılında İstanbul'u Dünya Mirası Listesi'nden çıkarma uyarısı yaptığı, Fatih Zeyrek'te bulunan İbadethane ve Fazilet sokaklarındaki 38 evden bugün sadece 12 tanesi ayakta duruyor.
Ahşap yapılar korunmuyor
Taraf 'a konuşan Ulusal Ahşap Birliği Genel Sekreteri Emine Erdoğmuş, Türkiye'deki tarihî ahşap evlerin korunmadığını belirterek, “Türkiye'de ahşap evlerin korunmamasının en büyük nedeninin rant olduğunu söyledi. Erdoğmuş, değerli arazide olan evlerin restore edilmeyerek yıkıma terk edildiğini belirterek “Bilinçli yangınlar çıkartılıyor. Yıkılınca yerine daha çok para eden binalar yapılıyor. Koruma bir binayı yıkıp yeniden yapmak değildir. Tarihî bir binayı yıktığınızda yerine yaptığınız binanın tarihî bir değeri yoktur. Restorasyon adı altında beton veya çelik binaların üzerleri ahşapla kaplanıyor” dedi.
Paralar projelere harcandı
Taşınmaz kültürel varlıkların korunması için oluşturulan fondaki paraların tarihî ahşap evler için kullanılmadığını belirten Erdoğmuş şöyle devam etti: “2004 yılında çıkarılan kanunla emlak vergilerinin ve TOKİ kredilerinin yüzde 10'unun oluşturulacak bir fonda toplanarak kültür varlıklarının korunması ve restorasyonuna ayrılmasına karar verildi. Ancak bu fonlardan gelen paralar ile hiçbir tarihî ahşap yapı onarılmadı. Bu paralar sadece projelere harcandı.”
Ahşap daha güvenli
Ahşap yapıların depreme karşı beton yapılara oranla daha güvenli olduğunu belirten Erdoğmuş, “Bütün dünyada ahşap yapıların kullanımının arttırılması için kampanyalar yapılıyor. Marmara depreminde ahşap yapılarda kimse hayatını kaybetmedi. Türkiye'de 20. yüzyılın başlarıyla ile birlikte beton, modernleşme olarak görülmüş, yangınların da etkisiyle ahşap evlerden uzaklaşılmıştır. Üniversitelerin mimarlık bölümlerinde de ahşap yapılar ile ilgili hiçbir eğitim yok” diye konuştu.
Serkan Ayazoğlu/Taraf
Yorum Yaz