maritbet girişmaritbet
Bursa'da belediyelere kaçak yapıyla mücadele eleştirisi

Bursa'da belediyelere kaçak yapıyla mücadele eleştirisi

Bursa'da meslek odalarının başkanları; ilçe ve büyükşehir belediyesinin kaçak yapılaşmayla göstermelik mücadele ettiğini, belediyelerin kaçak yapılaşmanın önlenmesi ve afet riskiyle ilgili proje üretmediğini öne sürdüler


 

Bursa'da meslek odalarının başkanları; ilçe ve büyükşehir belediyesinin kaçak yapılaşmayla göstermelik mücadele ettiğini, belediyelerin kaçak yapılaşmanın önlenmesi ve afet riskiyle ilgili proje üretmediğini öne sürdüler.

İnşaat Mühendisleri, Mimarlar Odası, Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası ve Şehir Plancıları Odası'nın Başkanları, "Bursa'da 5 yılda 19 bine yakın kaçak bina hakkında zabıt tutulurken, bunlardan sadece yüzde 16'sı göstermelik olarak kısmen yıkıldı" dediler.
 
Bursa'da 60 yıldır kaçak yapılaşma sorunu olduğunu ancak son 6 yılda yapılaşmanın hızla arttığını belirten İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Necati Şahin, "Bursada 6 bin konut fazlalığı varken, kaçak yapıya müsade edilmesi ciddi bir kent sorunudur. Vatandaşlarımız yapıların yıkılacağını bilse, kesinlikle gecekondu yapmaz. Ama yıkılmayacağından emin olduğu için rahat bir şekilde inşaatlarını yapıyorlar. Yapılan yıkımlar göstermelik yapılıyor. Yıkımlarda binanın kolonlarına ve iskelet yapısına hiç zarar verilmiyor. Sadece tuğla olan duvarlar yıkılıyor. Belediyenin bu alaycı hareketi için suç duyurusunda bulunulması lazım. 2004 - 2009 yıllarında 30 bin kaçak konut yapıldı. 2009 yerel seçimlerinde 10 bin adet gecekondu yapılmış. Bu bir kent suçudur'' dedi.
 
Yapılan hisseli satışlarla Bursa'nın Anadolu'da satıldığını iddia eden Şahin, ''39 bin hektar olan Bursa'nın yarısından fazlası talan edildi. Sahte belgelerle insanlara hisse satılıyor.Kaçak yapılaşmaya esnek davranılmasıyla Bursa'ya olan göçte de büyük artışlar oluyor. Biz özellikle 3 ilçe ve 3 mahalleyi uyarıyoruz. Gürsu Yenidoğan, Yıldırım İsabey ve Osmangazi'de Soğanlı'ya acil müdahale edilmeli. Bunun vebalini kimse veremez" diye konuştu.
 
"DİK DURUŞ SERGİLENMELİ"
Şehir Plancıları Odası Şube Başkanı Fisun Uyanık, kent yöneticilerinin kaçak yapılaşma konusunda dik duruş sergileyemediğini ifade ederek, "Sadece uydu ve hava fotoğraflarına bakılarak anlaşılan kaçak yapılaşma biz meslek odalarını rahatsız etmektedir. Eğer dik duruş sergilense, yerel yöneticiler, "kaçak yapıyı yıkmak çözüm değil" beyanatı vermese ve kaçak yapı yapanlar cesaretlendirilmese Bursa'nın geleceği kurtulur" dedi.
 
Büyükşehir Belediyesi bünyesinde Yapı Kontrol Şube Müdürlüğü kurulmasına rağmen şube müdürü kadrosunun hala boş olduğunu, büyükşehirin 740 projesi arasında kaçak yapılaşma ve afetle ilgili bir çalışma olmadığını öne süren Uyanık, "Kamuoyunun gözünü boyamak için tek bir yapı yıkımı yapılırken, yapının taşıyıcı sistemine el sürülmüyor. Sadece tuğla duvarlar yıkılmakta ve kaçak yapılaşma ile mücadele mesajı verilmektedir. 5 yıllık dönemde Büyükşehir Belediyesi sınırlarındaki ilçe belediyelerince 19 bin civarında zabıt tutulmuş, ancak bunların yüzde 16'sına tekabül eden yaklaşık 3 bini yıkılmıştır. Kaçak yapılaşmanın bir çok nedeni vardır. Ama asıl önemli olan siyasi iradenin ve kent yöneticilerinin dik duruş sergileyememesidir. Kent yöneticilerinden bu konuda dik duruş sergilemelerini bekliyoruz" diye konuştu.
 
"BURSA'DA YAPILARIN YÜZDE 80'İ KAÇAK"
Mimarlar Odası Şube Başkanı Nizamettin Kaya ise kaçak yapıların artmasıyla insanların hayat tarzlarınında bozulacağını iddia ederek; ' Orada yetişen çocuklar ileride bir çok sosyal problemle karşılaşacak, suç oranları artacak, toplumda bozulmalara olacak" şeklinde konuştu.
 
Dünyanın en güzel kentlerinden Bursa'da yapıların yüzde 80'inin kaçak olduğunu ifade eden Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Başkanı Ufuk Ay, "Yasak olmasına rağmen çeşitli yollarla hisseli parsel satışları tekrar başladı. Ve vatandaşa hisseli yerler satılıyor. Bu satışlarla gecekonduların sayısının artmasının önüne geçilmesi imkansızlaşıyor. Aslında arsalar bölünemez, ama bazı yollarla arsalar hisselere bölünüyor. Köy senedi, köy tapusu gibi kılıflarla vatandaşa bu yerler satılıyor. Güya arsa sahibinin ileride sattığı hisseden hiç bir hak etmeyeceğini taahhüt ediyor, bu yanlıştır'' şeklinde konuştu.

 
  • Etiketler:

Yorum Yaz