maritbet girişmaritbet
Galataport’ta yeni imar planı belli oldu, Mimarlar Odası dava hazırlığı yapıyor!

Galataport’ta yeni imar planı belli oldu, Mimarlar Odası dava hazırlığı yapıyor!

Galataport'un yeni imar planlarına göre denizde 10 metre eninde dolgu alanının açılması ve projenin altına 2 katlı otopark yapılması planlanıyor. İstanbul Modern Müzesi’nin yıkımının önünü açan plana karşı Mimarlar Odası dava hazırlığı yapıyor

Yıllardır gündemdeki yerini koruyan Galataport projesinde yeni imar planları belli oldu. Karaköy rıhtımından Mimar Sinan Üniversitesi'ne kadar olan 112 bin 147 metrekarelik alanı kapsayan projenin yeni imar planında önceki planlara göre önemli değişiklikler göze çarpıyor. 

Yeni planda 1200 metrelik sahil boyunca 10 metre eninde denize dolgu yapılmasına izin verilirken, rekreasyon alanlarının altına da 2 katlı otopark yapılabilecek. Planda, İstanbul Modern'in de yıkılıp yerine kültürel tesis yapılmasının önü açılıyor. 
 
12 BİN METREKARELİK DOLGU 
 
Planlama alanı, Türkiye Denizcilik İşletmeleri mülkiyetindeki 100 bin 280 metrekarelik alan ve 11 bin 867 metrekarelik alana sahip olacak kazıklı rıhtım alanı (dolgu alanı) ile toplam 112 bin 147 metrekarelik büyüklüğe ulaşacak. Alanda halen TDİ Genel Müdürlüğü, Çinili Han, Karaköy Yolcu Salonu, antrepolar ve Paket Postanesi binaları, ofis binası, büfeler, sıralı dükkanlar (nargileciler) ile atölyeler bulunuyor. Kruvaziyer liman alanında emsal dikkate alınarak hesaplanacak alanın en az yüzde 15'i terminal ve teknik hizmet alanı olarak planlanırken, en az yüzde 25'i ise turizm tesis alanı olarak ayrılacak. Kalan alanlar ise ticari alanlar olarak değerlendirilecek. Ticaret alanında alışveriş merkezi, yeme-içme alanları, ticaret üniteleri gibi birimler yer alacak. Turizm alanlarında ise konaklama ve dinlenme tesisleri, otel, butik otel yapılacak. Projede kamunun kullanabilmesi için açık meydan ve yeşil alan olarak değerlendirilecek rekreasyon alanı içerisindeki Nusretiye Saat Kulesi merkez nokta olarak planlanıyor. Arazinin yüzde 12.4'ü yeşil alan olarak bırakılıyor. 
 
İSTANBUL MODERN YIKILABİLİR 
 
Projeye göre, kültür alanında müze, sergi ve fuar alanları, tiyatro, sinema, konferans ve toplantı salonlarına yer verilecek. Bu kapsamda İstanbul Modern'in de yer aldığı 4 No'lu antrepo yapısı ile resim ve heykel müzesi olarak tahsisli 5 No'lu antrepo yapısı mevcut kontur ve gabarisinde kültürel tesis alanı olarak kullanılabilecek. Bunların yıkılıp yapılması halinde ilgili kültür varlıklarının koruma bölge kurulunca onaylanması ve kentsel tarihi doku ile çevresel uyumu dikkate alacak avan projeye göre uygulama yapılması öngörülüyor. 
 
İZİNLER ALINMADI 
 
Çevresel Etki Değerlendirme Danışma Kurulu Genel Sekreteri Mücella Yapıcı, plandaki en kritik noktanın denize yapılacak dolgu olduğunu belirtti. Yapıcı, dolgu alanı için ilgili kurumlardan izin alınmadığını vurgulayarak, "İzinler plan sonrasına bırakıldı" dedi. 
 
Yeni planda rekreasyon alanının altına 2 katlı otopark yapımı için de izin çıktığını söyleyen Yapıcı, "Karaköy herhangi bir kazı çalışması için uygun bir alan değil. Aksine târihi bölge" dedi. 
 
YENİ PLANA DAVA YOLDA 
 
Yapıcı, plana göre limanın yüzde 85'inin turizm ve ticaret alanı olduğunu vurgulayarak, "Limanda bulunan binaları yıkıp burayı kamusal alan olarak kullanıma açmak yerine, yeni yapılan ticari birimlerle içe kapalı bir ticaret alanı oluşturulacak" dedi. Plana karşı dava sürecini başlattıklarını ifade eden Mücella Yapıcı, "Daha önce Danıştay tarafından iptal edilen planla arasında bir fark yok. Esas mesele de zaten bu. Hukuken reddedilmiş bir plan, tekrar önümüze sunuluyor" dedi. 
 
Yapıcı, plana dava açacaklarını belirterek, "Kamu yararı gözetilmedi ve alan tamamen özelleştirildi. Türkiye'nin en önemli özelleştirmelerinden biri olacak" diye konuştu. 
 
SİLÜETİ KAPATIR 
 
Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi 2. Başkanı Sabri Orcan da, Karaköy'ün kruvaziyer limanı için uygun bir yer olmadığını belirterek, büyük gemilerin limana yanaşmasıyla İstanbul'un siluetinin kapanacağını ifade etti. Orcan, "Şu anda da limana büyük gemiler yanaşıyor ve onların haşmetinden İstanbul'un silueti zayıflıyor" dedi. Limana gemilerin yatay değil, dik yanaşacağını vurgulayan Orcan,"Böyle bir alan yok, Boğaz'ın yapısı uygun değil. Ayrıca boğaz trafiği açısından da büyük gemiler çok büyük sorun yaratıyor, manevra sahasına ihtiyaçları var" dedi. 
 
İstanbul İstiklal Gazetesi

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Galataport'tan İstanbul kalkışlı cruise seferleri başlıyor
  • 28.04.2022 15:00

Galataport'tan İstanbul kalkışlı cruise seferleri başlıyor

Costa Cruise, mayıs ayı itibarıyla İtalyan Costa Cruises ve Alman AIDA Cruises m ...

Doğuş Çocuk Senfoni Orkestrası'ndan Galataport etkinliği!
  • 24.04.2022 10:07

Doğuş Çocuk Senfoni Orkestrası'ndan Galataport etkinliği!

Türkiye’nin ilk ve tek daimi ulusal çocuk senfoni orkestrası olan Doğuş Çocuk Se ...

Beymen Galataport İstanbul mağazası açıldı!
  • 12.04.2022 10:55

Beymen Galataport İstanbul mağazası açıldı!

50 yılı aşkın tarihi boyunca vizyoner duruşu ve projeleriyle moda dünyasına yön ...

Galataport İstanbul'da Ramazan etkinlikleri devam ediyor!
  • 12.04.2022 09:42

Galataport İstanbul'da Ramazan etkinlikleri devam ediyor!

Galataport İstanbul, eski gelenekleri günümüze taşıyan “Nostalji İstanbul” etkin ...

Barista Melfa Assista, Galataport Karaca mağazasında!
  • 15.03.2022 16:49

Barista Melfa Assista, Galataport Karaca mağazasında!

Yetenekli robotların mimarı Mitsubishi Electric, Türk kahvesi hazırlayan MELFA A ...

İstanbul Modern, Galataport'taki yeni binasına taşınıyor!
  • 21.02.2022 11:36

İstanbul Modern, Galataport'taki yeni binasına taşınıyor!

İstanbul Modern, Galataport sahası içinde yer alan binasına geri dönüyor. ...