maritbet girişmaritbet
İzmir’de coğrafi bilgi sistemi kuruldu

İzmir’de coğrafi bilgi sistemi kuruldu

İzmir Büyükşehir Belediyesi, sınırları içinde yer alan belediyelerin imardan emlak işlerine, altyapıdan haritalamaya kadar tüm bilgilerinin tek bir havuzda toplanmasını sağlamak amacıyla "Coğrafi Adres Bilgi Sistemi" kurdu

 

İzmir Büyükşehir Belediyesi, sınırları içinde yer alan belediyelerin imardan emlak işlerine, altyapıdan haritalamaya kadar tüm bilgilerinin tek bir havuzda toplanmasını sağlamak amacıyla "Coğrafi Adres Bilgi Sistemi" kurdu.
AA muhabirinin belediye yetkililerinden aldığı bilgiye göre, İzmir Büyükşehir Belediyesi, "Coğrafi Adres Bilgi Sistemi" sayesinde köylerden, sokaklara ve binalara kadar her yeri kayıt altına alarak, yerinde ve hızlı bilgiye ulaşılmasını sağlıyor. Büyükşehir Belediyesi, yer altına yüksek hızlı fiber kablolar da döşeyerek 300 kilometre uzunluğunda "İzmirNet" ağını oluşturdu.
Büyükşehir Belediyesi'nin hem kaynak, hem de zamandan tasarruf sağlayarak bilgiye anında ve doğru ulaşılmasını sağlayacak "e- belediyecilik" alanında gerçekleştirdiği çalışmalar şöyle:
 
İZMİR KENT BİLGİ SİSTEMLERİ
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Türkiye'deki tüm büyükşehir belediyelerinden farklı olarak yetki alanı içerisindeki 21 ilçe ile "İzmir Kent Bilgi Sistemleri" protokolü imzalayarak, imar, altyapı ve emlak vergisi çalışmalarında mülkiyet, adres, harita ve imar bilgilerinin tek havuzda toplanmasının önünü açtı. Protokol, Aliağa, Balçova, Bayındır, Bayraklı, Bornova, Buca, Çiğli, Foça, Gaziemir, Güzelbahçe, Karabağlar, Karşıyaka, Kemalpaşa, Konak, Menderes, Menemen, Narlıdere, Seferihisar, Selçuk, Torbalı ve Urla ilçe belediyelerini kapsıyor.
Bu paylaşımda gereken iletişimi sağlamaktan başlayarak çok çeşitli hizmetler sunan İzmirNet ağının altyapı uzunluğu 300 kilometre, kablo tahsisi 75 kilometre, İBB'ye ait fiber optik kablo uzunluğu 140 kilometreye ulaştı.
 
COĞRAFİ ADRES BİLGİ SİSTEMİ
İzmir Büyükşehir Belediyesi Bilgi Teknolojileri Dairesi Başkanlığı'na bağlı Coğrafi Bilgi Sistemleri Şube Müdürlüğü tarafından 2007 yılında yapılan Coğrafi Adres Bilgi Sistemi (CABS) Projesi kapsamında 21 ilçe, 578 mahalle, 165 köy, 37 bin 540 sokak, 616 bin 673 bina ve 1 milyon 743 bin 502 bağımsız bölüm birbirleriyle ilişkilendirilerek veri tabanına aktarıldı.
 
Coğrafi Adres Bilgi Sistemleri, aynı zamanda "Ulaşım", "Altyapı", "Araç Takip" ve "İmar Bilgi Sistemleri"nin de temel altlığını oluşturuyor. Sokakların isim, yol tipi ve fotoğraf bilgileri, binaların isim, zemin üstü kat sayısı, bina tipi, bağlı olduğu sokak ve fotoğraf bilgileri, bağımsız bölümlerin zemin üstü kat sayısı bilgileri proje kapsamında toplanmış durumda. Verilerin güncelliği, Büyükşehir Belediyesi yetki alanındaki 21 ilçede görevlendirilen Coğrafi Bilgi Sistemleri Şube Müdürlüğü personeli tarafından gerçekleştiriliyor.
 
ADRES NUMARALAMA PROJESİ
Adres Numaralama Projesinin ilk aşamasında, bütün sokaklar aynı standartlara kavuşturuldu. Böylece, hizmetlerin daha etkin, hızlı ve doğru yapılması sağlanarak adres karmaşası sona erecek. Projenin ikinci aşamasındaysa, yaklaşık 1 milyon adet binaya, dış kapı levhalarına bina kimlik numaraları barkod olarak işlenecek ve adres kullanımında tam bir bütünlük sağlanacak.
 
İMAR BİLGİ SİSTEMİ
İmar Bilgi Sistemi çalışmalarını başlatan İzmir Büyükşehir Belediyesi, kentin 1/1000'lik imar planlarını sayısallaştırıp "akıllı haritalar" haline getirdi. Yakında hayata geçecek olan sistem sayesinde belediyelerin imar, emlak, kamulaştırma, planlama ve harita müdürlükleri arasında tam bir otomasyon sağlanacak. Sağlıklı kentleşme, planlama ve imar denetimi gerçekleştirilecek. Vatandaşların doğrudan yararlanacağı ve imar durum belgesi 2 Boyutlu Kent Rehberi üzerinden online verilecek.
 
ARAÇ TAKİP SİSTEMİ
İzmir Büyükşehir Belediyesi, belediye birimlerinin daha etkin ve verimli çalışmasını sağlamak amacıyla hizmet araçlarına takılan özel cihazlar sayesinde GPS ile konumlarının belirlenmesi ve izleme merkezlerine konum bilgilerin gönderilmesini sağlayan araç takip sistemini kurdu. İlk etapta 400 araç sisteme alındı.
 
İZMİR 3 BOYUTLU KENT REHBERİ
Türkiye'nin en kapsamlı ve güncel 3 Boyutlu Kent Rehberi halkın hizmetine sunuldu. İzmir Büyükşehir Belediyesinin gerçekleştirdiği uzun soluklu projeler sonucunda oluşturulan ve Türkiye'de bilgi zenginliği ve içerik olarak en kapsamlı özelliklere sahip olan rehbere "www.izmir.bel.tr" adresinden erişiliyor.
 
"İzmir 3 Boyutlu Kent Rehberi", harita üzerine giydirilen canlı kamera görüntüleriyle kentin her an izlenebileceği dünyadaki ilk rehber. İlk etapta Konak Meydanı'nda bulunan ve daha sonra kentin önemli noktalarına yerleştirilecek olan kameralarla ekranda yeni bir pencere açmaksızın harita üzerinde kente ait canlı kamera görüntüsüne ulaşılabiliniyor. Dünyanın her yerinden kullanıcılar, kendisini İzmir'in sokaklarında adım adım geziyor gibi hissedecek. İnternet kullanıcıları, Büyükşehir Belediyesi yetki alanındaki tüm binalar ve kullanım amaçları, iş yeri adları, resmi/özel kurum bilgileri, eczane ve nöbetçi eczaneler, ulaşım noktaları, önemli tarihi binalar ve bilgileri, kültür ve turizm tesisleri ile bina ve yolların fotoğraflarına ulaşabiliyor. Kent rehberi, internet arama motoru Google'ın Google Earth olarak hizmete sunduğu sisteme göre birçok yönden daha gelişmiş özellikleri ve güçlü alt yapısıyla ön plana çıkıyor. Ayrıca, adres arama özelliğiyle ilçe, mahalle, cadde, sokak, kapı no bilgileri 3 boyutlu harita üzerinde görülebiliyor, hava durumu, körfez kirlilik haritası, su kalite raporları, baraj doluluk oranları, kentle ilgili güncel haberler ve vatandaşları ilgilendiren anlık bilgilere erişilebiliniyor. 2 Boyutlu Kent Rehberi konusundaki çalışmalar halen devam ediyor.
 
BİLGİ TEKNOLOJİLERİ MERKEZİ
Toros mevkiinde İtfaiye Eğitim Tesislerinde kurulan Afet Kriz Merkezinde, "Bilgi Teknolojileri Daire Başkanlığı Bilgi Teknolojileri Merkezi" oluşturuldu.
Burası bir veri merkezi olarak hizmet verecek. 10 şiddetindeki depreme dayanıklı olarak inşa edilen merkeze İzmir'in önemli 8 noktasından, İzmir Metro güvenlik kameralarından ve Balçova MOBESE kameralarından görüntü aktarımı İzmirNet projesi üzerinden sağlanıyor. Bölüm, bu yıl tamamlanması planlanan ve 21 ilçeyi kapsayacak olan Sayısal Telsiz Sistemi'nin de merkezi olacak. Böylelikle afet anı ve sonrasında birim "İzmir'in Veri Merkezi" olarak afet yönetiminin başarıyla yürütülmesini sağlayacak. Bilgi Teknolojileri Merkezi'nde, herhangi bir olay (deprem, yangın vb) ihbarı alındığında hem Coğrafi Bilgi Sistemi hem de Araç Takip Sistemi ile sokak sokak araçlar takip edilerek, olay yerinden canlı görüntüler alınarak gerekli planlama ve koordinasyon sağlanabilecek.
 
İZMİR NET PROJESİ
İzmirNet projesiyle, trafik sinyalizasyon sisteminden, MOBESE ve kent terminallerine, su faturaları ve emlak vergilerinin ödenmesinden, vatandaş odaklı hizmetlerin hızlanması ve kurumlar arasında anında bilgi alışverişi mümkün.
İzmir'deki belediyeler, üniversiteler, okullar ve diğer tüm kamu kuruluşları, bu proje sayesinde tek bir ortak ağın içinde olacak, iletişimi hızlandıracak İzmir'in gelişmesine fayda sağlayacak. Bu proje aynı zamanda, MOBESE ve benzeri projeler için gerekli altyapıyı sağlıyor.
Vatandaşların internet üzerinden, İzmir Büyükşehir Belediyesi ile ilgili birçok işlemi gerçekleştirmesine olanak sağlayan e-işlem merkezi, "http://eislem.izmir.bel.tr" adresinde hizmet veriyor.
 
Öte yandan, İzmirlilere daha konforlu hizmet sunmak için teknolojiyi takip eden İzmir Büyükşehir Belediyesi "Akıllı Durak Sistemi" dakikada bir Ulaşım Kontrol Merkezi tarafından güncellenen veriler Led Panel sayesinde durağa gelen yolculara yaklaşmakta olan otobüsler, güzergah hakkında bilgi sağlıyor.
Evinden ya da iş yerinden internet erişim imkanı olmayan vatandaşların, kentin özellikle yoğun bölgelerine konacak kent terminalleri aracılığıyla kurumlarla ilgili elektronik işlemleri yapmaları sağlanacak. Kent Terminalleri halen, Konak Metro İstasyonu, Eşrefpaşa Hastanesi, İzmir Büyükşehir Belediyesi hizmet binasında olmak üzere 11 noktada hizmet veriyor.
 
YENİ PROJELER
Büyükşehir Belediyesi önümüzdeki dönemde ise, "İzmir 2 boyutlu kent rehberi", "Ulaşım bilgi sistemi", "Altyapı bilgi sistemi", "Coğrafi mezarlık bilgi sistemi", "Sayısal telsiz sistemi"ni hayata geçirmeyi planlıyor.
Yeni projelerin hizmete girmesiyle birlikte, kent genelinde yapılacak olan her türlü altyapı çalışmalarının planlanmasından, Büyükşehir sınırları içindeki yol-araç bilgilerine kadar çok çeşitli bilgiler sisteme alınacak.
 Kaynak: AA
  • Etiketler:

Yorum Yaz