maritbet girişmaritbet
Marmaris Özel İdare binası ‘kaçak’ çıktı

Marmaris Özel İdare binası ‘kaçak’ çıktı

Marmaris Özel İdare Müdürlüğü'ne ait üç katlı binanın yapı kullanım izni alınmaması nedeniyle kaçak olduğu, bu nedenle de giriş katındaki iki dükkanını üç yıldır kiraya verilmediği ortaya çıktı




Marmaris Özel İdare Müdürlüğü tarafından 1983 yılında Tepe Mahallesi, 40'ncı Sokak'ta üç katlı bina yaptırıldı. Giriş kattaki iki dükkan, ikinci katı Özel İdare birimleri ve son katı ise lojman olarak belirlenen bina 17 yıldır kullanılıyor. Ancak, binanın işyeri ve konut ayrımı yapılmadığı, yapı kullanım izninin de alınmadığı belirlendi. Bu nedenle üç yıldır alt katındaki iki dükkan kiraya verilemeyen binanın kaçak olduğu Muğla İl Genel Meclisi 2009 yılı Denetim Komisyonu Raporu'nda belirtildi.

Raporda, binadaki iki dükkanının 2007 yılındaki toplam kira getirisinin 97 bin TL olduğuna dikkat çekilerek, “Kiracılarla sözleşmesi karşılıklı feshedilmesinden sonra söz konusu dükkanlar tekrar ihaleye çıkartılamamış. Binanın yapı kullanma belgesi bulunmamakta. Binanın altına sonradan yapılan iki dükkanın çalıştırılabilmesi ve işletme ruhsatı alınabilmesi için, imar durumuna göre tadilat projelerinin hazırlanması onaylanması ve yapı kullanma izni belgesinin alınması gerekmekte. Ayrıca bina ve dükkanların cins değişikliğinin yapılması ve dükkanların işyeri açma ve çalıştırma ruhsatlarının belediyeden alınması gerekmekte. İl Özel İdaresi'nin bu işlemleri yapacak teknik kadrosu mevcut. Ancak bunu yapacak olan İmar ve Kentsel İyileştirme Müdürlüğü'nün kendi işini yapmazken, vatandaşın işini hemen yapması düşündürücü. Bu birimin uyarılması gerekiyor.

Kaçak yapılarla ilgili haklı olarak çok acil önlemler alan müdürlük, kendi kaçak yapısıyla ilgili duyarsız kalmıştır. Bir an önce idarenin sahip olduğu taşınmazların imar, tadilat, cins değişikliği, bakım, onarım vb işlerinin çözümlenmesi için teknik elaman (mimar, mühendis, teknik görevli vb) görevlendirmesi yerinde olacak. İdare kendi söküğünü kendisi dikebilmelidir. Bu konuda İmar Kentsel İyileştirme Müdürlüğü acilen yetkilendirilmelidir” denildi.

Muğla İl Genel Meclisi Denetim Komisyonu Başkan Yardımcısı CHP'li Dursun Kaplan rapor hazırlanırken çok titiz davrandıklarını belirterek, “2005 yılında çıkan yasayla, yapı kullanma izni olmayan işyerlerine işletme ruhsatı verilemiyor” dedi. Bu yasal zorunluluk nedeniyle Özel İdare'nin altındaki iki dükkanın kiraya verilemediğini belirten Kaplan, “Devletin zararı söz konusu olduğu gibi vatandaşın projelerini onaylayan bir kurumun kendi mülkleriyle ilgili projeleri hazırlayarak bağlı bulunduğu belediyelere vermemesi düşündürücü. Kaçak yapılaşma için hızlı hareket eden Muğla Özel İdare Genel Sekreterliği kendi mülklerini yasallaştırmak için neden yavaş hareket etmektedir? Halka kestiği ceza gibi kendisine de ceza kesmesi gerekmez mi?” dedi.
 

  • Etiketler:

Yorum Yaz